48 eenvoudige manieren om zelf energie te besparen

Onze éénentwintigste eeuwse levenstijl die van alle gemakken voorzien is, kost nogal wat energie. Naast dat veel energieverbruik slecht is voor het milieu kost energie -zeker tegenwoordig – natuurlijk ook gewoon ontzettend veel geld. Een deel van dat geld kan je ook gewoon in je zak houden,  of uitgeven aan andere zaken die ook steeds duurder worden, want we verspillen nog best wat energie. Daarom bij deze 48 gemakkelijke manieren om zelf energie te besparen.

1. Alles uitschakelen

In een gemiddeld huishouden staan veel apparaten altijd op stand-by (denk aan de tv-ontvanger, de tv, stereo, bluetooth boxen, soundbars en playstations). De meeste van deze apparaten kunnen gewoon volledig uitgeschakeld worden zonder dat dit de werking verstoort. Door standaard alle apparaten uit te zetten in plaats van op stand-by kan een gemiddeld huishouden al snel 40 euro per jaar besparen. En met de stijgende energieprijzen zal dat misschien nog meer zijn.

2. Wassen op 30 graden

De was wordt ook prima schoon wanneer je deze op 30 graden wast. En de lagere temperatuur kan je per jaar al 22 euro schelen.

3. Hang de was op

De droger en centrifuge gebruiken beiden veel energie. Daarnaast ruikt was die in de open lucht gedroogd is ook nog eens heerlijk en staat het zo vrolijk: van die dansende kledingstukken in de wind. Denk er wel even aan dat je je kledingstukken binnenstebuiten te drogen hangt als ze in de zon komen, want anders verbleken ze en dat is zonde.

4. Droog meerdere ladingen was achter elkaar

Als je toch de droger moet gebruiken, zorg dan dat je meerdere ladingen was hebt klaarliggen, zodat de droger tussen de beurten in niet volledig afkoelt. Het kost namelijk energie om op te warmen.

5. Verwijder het stof uit het filter van de droger voor iedere beurt

Zo blijft de droger efficiënt werken.

6. Gebruik een afwasteil 

Je verspilt een gigantische hoeveelheden water, afwasmiddel en energie wanneer je de warme kraan laat lopen en zo de afwas doet. Gebruik dus een afwasteil (of doe de stop in de gootsteen). Dit kan per jaar zo’n 45 euro schelen. Dat is ook nog eens zuiniger dan het gebruiken van een afwasmachine.

7. Kook alleen de hoeveelheid water die je daadwerkelijk nodig hebt 

Vul niet de volledige waterkoker als je één kopje thee gaat maken. Er is veel energie nodig om water te laten koken, en hoe meer water er in de waterkoker zit, hoe meer energie er nodig is. Dit kan zo’n 10 euro per jaar schelen als je veel thee drinkt. Hetzelfde geldt natuurlijk als je een pan water opzet voor je rijst, pasta of groente (met al dat water spoel je bovendien de nodige vitaminen door de gootsteen). Wist je trouwens dat de waterkoker energiezuiniger is dan de Quooker? We hebben een aantal energieslurpers in huis voor je op een rij gezet.

8. Investeer in een goede thermoskan

Wanneer je heet water direct in een thermoskan stopt hoef je maar één à twee keer per dag water te koken voor thee. Je kan ook een ouderwetse theemuts over je pot thee zetten (dat blijft niet de hele dag warm, maar je kan op die manier wel langer genieten van een warm kopje thee als je een hele pot zet voor jezelf).

9. Gebruik de oven efficiënt

De oven verwarmen voor één pizza of twee broodjes is zonde van de energie. Zorg dat je meerdere dingen tegelijk kan bakken en haal zo meer uit dezelfde warmte.

10. Maak de luchttoevoer van de oven schoon

Als deze niet goed schoon is kan de oven heter worden dan nodig.

11. Verwarm je huis met kookwarmte

Laat na gebruik de oven openstaan om je huis te verwarmen. In plaats van dat de warmte wordt afgevoerd door ventilatieschachten blijft deze nu binnenshuis. In de zomer is dat een minder goed idee…

12. Volle vriezer

Wanneer je vriezer volledig vol is, hoeft er minder lucht gekoeld te worden en hoeft de vriezer dus minder hard te werken. Als je iets uit je vriezer nodig hebt, haal het er dan op tijd uit en zet het in de koelkast, want dan hoeft die minder hard te koelen (de spullen uit de vriezer koelen immers mee).

13. Ruim de vriezer leeg voor de zomervakantie

Handige gewoonte! Zo wordt de vriezer temminste één keer per jaar goed schoon gemaakt en hoeft deze niet de hele tijd aan te staan wanneer je op vakantie bent.

14. Volle koelkast

Zelfde argument als tip 12. Een lege plek in de koelkast is niet alleen zonde van de ruimte, maar zorgt ook voor extra energieverbruik.

15. Vervang de strips aan de zijkant van de koelkast

Vervang zo snel mogelijk de isoleerstrips wanneer je iets van koude lucht voelt buiten de koelkast. Er kan ontzettend veel koude lucht en daarmee energie weglekken wanneer de strips niet goed aansluiten. Als je een oude koelkast hebt, is het sowieso energiezuiniger (en dus ook beter voor het milieu) om een nieuwe aan te schaffen. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig in een tijd waarin we juist prediken voor minder spullen, maar in dit geval werkt het echt minder.

16. Bereid kleine maaltijden in een kleine pan

Wanneer je een kleine maaltijd bereid, is het zonde van de energie om een grote pan te verhitten.

17. Eet eenpansmaaltijden  

Gooi al je eten lekker in één pan, dat scheelt weer aan gasverbruik. Overigens is het zo dat het eten nog nagaart als de pan nog warm is, maar het gas al uit. Sommige mensen wikkelen een pan rijst zelfs in een warme deken om verder te laten garen (om maar een voorbeeld te noemen). Je hoeft het gas dus niet pas uit te draaien als de pasta gaar is, willen we maar zeggen.

18. Eten uit eigen tuin

Dit is misschien een iets groter project, maar door eten in je eigen tuin te kweken bespaar je alle energie die nodig is om het in de winkel te krijgen. Plus het is natuurlijk een stuk goedkoper. Lees hier onze tips om een eigen moestuin te beginnen.

19. Koud douchen

Het zal in het begin niet fijn zijn, maar met koud douchen bespaar je niet alleen energie, het is ook nog eens heel gezond.

20. Efficiënte douchekop 

Een waterbesparende douchekop kan een ontzettend veel water en elektriciteit besparen. Voor een gezin van vier kan dit per jaar 90 euro aan energie schelen en nog eens 140 euro aan water.

21. Korter douchen

Logisch natuurlijk, maar wanneer je korter doucht verbruik je minder warm water. Een douchewekker kan helpen bij het in de gaten houden van de tijd. Elke dag douchen is trouwens niet nodig: je verbruikt er onnodig veel water mee en je huid droogt er ook nog eens van uit, waardoor je weer meer producten gaat inslaan om te smeren. Lees hier over de trend om minder te douchen en minder zeep te gebruiken.

22. Gebruik koud douchewater voor planten

Wanneer je de douche aanzet is deze nog niet direct warm. Zet een emmer in de douche en vang dit water op. Dit kun je dan vervolgens weer gebruiken om de planten water te geven of de wc meer door te spoelen bijvoorbeeld.

23. LED-lampen

Met het gebruik van LED-lampen kan je per jaar zo’n 50 euro aan stroomkosten besparen.

24. Verwijder de stoflaag op lampen

Veel stof kan tot 50% van het licht blokkeren.

25. Verwarming omlaag

Nog een tip die heel logisch lijkt en iets wat veel mensen in de huidige energiecrisis ook al doen. Zo adviseert het kabinet om de verwarming op 19 te zetten, maar lager is ook prima te doen. Trek in de winter gewoon een warme trui aan en zet de ramen en deuren open zodra het buiten warmer is dan binnen.

26. Programmeerbare thermostaat 

Door de thermostaat zo in te stellen dat hij automatisch harder of zachter gaat, vergeet je nooit meer om hem ‘s avonds lager te zetten. Die thermostaat kan je trouwens al prima een uur voordat je naar bed gaat omlaag doet, want het duurt even voordat het daadwerkelijk afkoelt. Ben je toch bang dat je het ‘s avonds koud krijgt, dan neem je een warme kruik mee naar bed.

27. Constante verwarming

Het is beter om de verwarming constant op een lage temperatuur te houden, dan hem steeds aan en uit te zetten. Als je het toch warmer wil hebben in huis verhoog de temperatuur dan steeds een beetje, en niet in één keer heel veel.

28. Truien en dekens

Door jezelf lekker warm aan te kleden en een extra deken op de bank en in je bed te leggen ben je minder snel geneigd om de verwarming omhoog te zetten. Inmiddels is die gezellige deken niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers, want het staat zo knus en gezellig en het werkt dus.

29. Mobiel oplader uit het stopcontact

De oplader van je mobiel verbruikt stroom zolang deze in het stopcontact zit. Haal hem er dus uit zodra je mobiel vol is. Dat betekent dus ook dat het niet handig is om je mobiel de hele nacht aan de lader te hangen, want zo lang duurt het niet om dat ding op te laden. Dat geldt trouwens niet alleen voor je oplader: haal je stekker van apparaten die je niet gebruikt eruit, want koffiezetapparaat, broodrooster, waterkoker etc. gebruiken ook stroom als de stekker erin zit maar je ze niet gebruikt. Zonde dus. Ook je tv-ontvanger en tv gebruiken heel veel stroom als je ze niet gebruikt, omdat ze continu in stand-by modus staan. Zet ze dus echt uit als je ze niet gebruikt (bijvoorbeeld overdag als je aan het werk bent).

30. Gebruik je gordijnen

Gordijnen zijn er niet alleen zodat mensen ‘s avonds niet zomaar naar binnen kunnen gluren. Ze zorgen er namelijk ook voor dat de warmte in huis niet zomaar kan ontsnappen (of naar binnen kan komen in de hete zomerzon). Zorg er in de winter dus dat je ‘s ochtends direct de gordijnen open doet zodat de warmte en het licht van de zon naar binnen kunnen komen. En doe ze ‘s avonds weer dicht zodat deze warmte wordt vastgehouden. En wil je het in de zomer juist wat koeler houden: trek de gordijnen dan dicht als de zon vol naar binnen schijnt, zodat je niet met airco’s of ventilatoren aan de slag hoeft. Hier hebben we trouwens wat tips op een rij gezet om je huis in de zomer koel te houden.

31. Vloerkleden

Vloerkleden zorgen voor extra comfort, de kou trekt minder snel op vanuit de grond en de hitte ontsnapt minder snel.

32. Gebruik lichtdimmers in huis

Dimmers geven niet alleen een gezellig gevoel, maar besparen ook energie.

33. Gebruik lichten met een bewegingssensor buiten

Lichten die aanspringen zodra je thuis komt en weer uit gaan als je binnen bent, zijn een stuk efficiënter dan lichten die de hele avond (of zelfs nacht) blijven branden.

34. Zet lampen in de hoeken van de kamer

Zodat ze op twee muren kunnen reflecteren en zo meer licht verspreiden.

35. Vakantie voor jou = vakantie voor al je apparaten

Vergeet niet al je apparaten uit te zetten wanneer je op vakantie gaat. De makkelijkste manier is om alle stekkers uit de stopcontacten te trekken (wel eerst koelkast leeg natuurlijk, voordat je dat doet: zie tip 13)

36. Gebruik verlengsnoeren met een vaste aan/uit knop

Door meerdere apparaten op een verlengsnoer aan te sluiten die je met één knop allemaal kunt uitschakelen, kun je aan het einde van de dag alle apparaten die op stand-by staan tegelijk uit zetten. Wel zo makkelijk. Zo zorg je ervoor dat je tv, je tv-ontvanger en je modem ‘s nachts (terwijl jij ligt te slapen) niet onnodig veel stroom gebruiken.

37. Kook buiten in de zomer

Door buiten te koken in de zomer komt de kookwarmte niet in je huis. Hierdoor heb je dus minder airconditioning nodig. En zeg nou zelf: hoe gezellig is het om die maïskolven of aardappels buiten te grillen?

38. Gebruik een barbecue op gas of op elektriciteit

Elektrische of gasbarbecues zijn efficiënter met energie en beter voor het milieu.

39. Eet met meerdere mensen samen

Je bespaart energie door het samen te koken, maar meer mensen in huis betekent ook dat de verwarming minder hard hoeft te werken (in verband met al die fijne lichaamswarmte die we uitstralen).

40. Gebruik deksels bij het koken

Door goed afsluitende deksels te gebruiken bij het koken is het eten sneller gaar, en bespaar je dus energie.

41. Laptop in plaats van PC

Laptops verbruiken minder energie dan desktop pc’s.

42. Check waterpijpen voor kleine lekkages

Eén druppel water per seconde loopt per maand op tot 625 liter (!).

43. Douchen is zuiniger dan in bad

Badderen kost over het algemeen veel meer energie en water als een douche. Al is dat natuurlijk wel afhankelijk van hoelang je doucht. We hebben de cijfers van douchen versus in bad gaan hier voor je op een rij gezet.

44. Stofzuig 2 keer per jaar de spoelen van de koelkast

Zo blijft het koelsysteem efficiënt werken.

45. Maak het filter van de afzuigkap schoon

Als er veel stof in het filter zit moet de afzuigkap harder werken.

46. Bij weinig isolatie, gebruik grote meubelen

Zet grote meubelen tegen de muren die niet goed geïsoleerd zijn. Een grote boekenkast bijvoorbeeld kan al een boel schelen. Dat werkt echt: In Canada worden oude boeken gebruikt als isolatie voor een oud schoolgebouw.

47. Investeer in een energieneutraal huis

Investeringen in de energie efficiëntie van je huis lijken vaak groot, maar ze verdienen zich over het algemeen snel terug. We hebben in dit stappenplan op een rij gezet hoe je naar een energieneutraal huis kan werken.

48. Werk met tochtstrips, radiatorfolie en -ventilator

Ongeveer de helft van de bevolking woont in een huurhuis en dan is het aan de woningbouw of eigenaar om het huis zo energieneutraal mogelijk te maken natuurlijk, zeker nu we met z’n allen van het gas af moeten. Maar ook in een huurhuis kan je met kleine maatregelen al veel bereiken. Denk aan het plaatsen van reflecterende radiatorfolie achter de verwarming (zodat de warmte niet in de muur gaat zitten, maar de kamer in kaatst). Het plaatsen van een radiatorventilator helpt ook om de warmte de kamer in te blazen, zodat het niet op 1 plek blijft hangen. En het plaatsen van tochtstrips tussen de ramen en deuren zorgt ervoor dat de warmte niet naar buiten lekt (en je niet voor het heelal stookt).

Bron: Energy.gov, Progress-Energy, Uswitch, powerhousetv

18 reacties op “48 eenvoudige manieren om zelf energie te besparen”

 1. Inderdaad bij de aanschaf van apparaten al goed letten op een energielabel, maar tegenwoordig zijn bijna alle koelkasten al energiezuining/eco-friendly. Behalve dat je ruimte achter een koelkast moet laten voor voldoende warmte afvoer, kan het zeker helpen energie te besparen de condensator eens schoon en stofvrij te maken 😉

 2. Ik zou heel graag een extra douche hebben voor logees, maar dan gemaakt met nog voorhanden materialen en het water verwarmd met zonnewarmte. Is er toevallig iemand die hierin is geïnteresseerd die dit voor me zou kunnen maken? workingguest(at)tiscali.it

 3. Onder 22:

  Zet ook eens een emmertje op je aanrecht om water op te vangen. Als je groente gewassen hebt, kan het water nog goed bij de planten, eigenlijk ook alle water, waar geen sop in zit. Ook thee, die overgebleven is.
  Je hebt al gauw een paar emmers per dag .

 4. Als je een huishouden hebt van 1,2 of 3 gaat de koelkast vaak niet helemaal vol.
  En veel groente en fruit moeten ook niet in de koelkast bewaard zoals courgette, paprika, tomaat, aubergines omdat dit vruchtgroentes zijn. Overzichten van wat wel/niet in de koelkast moet zijn op internet te vinden. Lidl had ooit zo een in de winkel liggen. Stimuleren de koelkast maar vol eten te stoppen lijkt me gezien het oog op voedselverspilling niet een goed plan. Koop wat je nodig hebt en vul de rest met lege flessen of bakjes om zo stroom te besparen.

 5. Veel gas gebruiken in plaats van electriciteit zal de Groningers niet blij maken. Zonnepanelen op je huis, dat helpt. Die op ons huis produceren meer dan we zelf gebruiken. Daarom dacht ik er juist over om electrisch te gaan koken.

 6. mijn aanraders:

  0. Ga fietsen/lopen ! zo veel mogelijk

  3. Hang de was op. Doe de droger gewoon weg

  7,8 en 11 en andere: Warmteverlies in het koude seizoen is niet zo erg als word beweerd. Zolang de warmte in je huis blijft draagt dit bij aan de verwarming van je huis. Overtollige warmte van koken, gloeilampen en andere apparaten wordt bespaard in je gasverbruik, bij het gebruik van een thermostaat. In de zomer is dit een ander verhaal, maar dan gebruik je toch minder verlichting, probeer dan ook minder te koken en kouder te douchen. Zorg dat in de winter warm douchewater voldoende is afgekoeld voor het je huis verlaat. Dit kan door een douchewarmtewisselaar, maar soms is warmteafgifte door de afvoerbuis al voldoende voor 50% van de warmte.

  12. Volle vriezer. Of gebruik geen vriezer. Leven zonder vriezer is helemaal niet problematisch. Koop alleen wat je direct nodig hebt.

  25. Verwarming omlaag. Dit is een hele grote. 12-15 graden in wintertijd is ook best te doen. Het is alleen een kwestie van wennen en juiste kleding.

  23. Zuinige lampen? Hier geloof ik niet zo in, gezien wat ik eerder schreef over hergebruik van energie verlies. Energie is pas verloren als het je huis verlaat. Gloeilampen dragen bij aan een aangename sfeer en aan de verwarming van je ruimte. Belangrijker is: installeer een warmtewisselaar in je ventilatiesysteem. Afgevoerde lucht geeft hierdoor zijn warmte over aan binnegezogen lucht. Hierdoor wordt de lucht ververst (heel belangrijk) maar de warmte blijft binnen. (ook die van de gloeilampen)

  47. Gebruik grote meubelen als isolatie? Hier zou ik erg mee oppassen. Door meubelen voor je muur te zetten ontneem je de warmte van de muur. Hierdoor krijg je koude plekken in de muur, die daardoor klam of zelfs vochtig worden. Je krijgt een vieze grijze vlek in de muur met schimmel, en je boeken worden ook muf. Ik zou juist adviseren een ongeisoleerde muur zoveel mogelijk vrij te laten, of houd ruimte tussen de meubels en de muur. Een vuistregel is dat een slecht geisoleerd onderdeel altijd geventileerd moet worden, of aan de buitenzijde geisoleerd.

  48. Het gebruik van natuurlijk gas is efficienter dan elektriciteit. Dit is echt een heel vreemd onderwerp.
  Bij verwarming en koken willen we zo veel mogelijk op gas, omdat dit goedkoper is? Maar bij autogebruik willen we juist naar electriciteit, omdat dit minder CO2 produceert (door efficienter gebruik van energie). Mijns inziens: wat voor autos geld, geld ook voor thuis. Autos vind ik eigenlijk minder geschikt om electrisch te maken, omdat je enorme accu’s nodig hebt, en enorme oplaadcapaciteit. Waterstof zou een veel betere energiedrager zijn voor auto’s, om deze praktische redenen. Maar thuis is elektriciteit onbeperkt beschikbaar. Ik zou dan liever mijn huis volhangen met gloeilampen om zo wat meer elektrische warmte op te wekken en op gas te besparen. Het verbod op gloeilampen is volgens mij ook juis tegenovergesteld aan wat men wil bereiken bij elekrische auto’s.

  49. Investeer in het energie efficient maken van je huis. Veel warmte gaat verloren door: tocht, onnodige openstaande deuren en ramen, kieren. Het is belangrijk je huis te ventileren, maar doe dit niet meer dan nodig. Een goed afgestelde installatie (bij voorkeur met warmteterugwinning) kan dit automatisch voor je regelen.
  Koudebruggen: met een thermische camera kan eenvoudig worden vastgesteld waar de koude plekken zijn in je huis. Er zijn hoogwaardige dunne isloatiematerialen beschikbaar voor elke situatie. Ik noem vooral: hardschuim PIR (2cm), Aerogel deken (0,5 cm), en hoogwardige reflectiefolie, die elk een eigen toepassing hebben. Met deze drie kom je een heel eind.
  Ruimteverwarming: niet heel je huis hoeft even warm te zijn. Alleen ruimtes waar je veel bent hoeven op comfortwarmte te zijn (16 graden), de rest mag koeler. Echter niet te koel, anders krijg je vochtproblemen.

  50. Consumeer met mate. Vraag jezelf af, wat heb ik nodig. Waarom wil ik eigenlijk dingen consumeren die niet noodzakelijk zijn? Wordt ik daar gelukkig van? Wat is het doel van dit alles? Waarom zou ik mijn geluk afhankelijk willen maken van het verbruiken van dingen? Hier ligt de ware winstfactor in het besparen.

  1. en even vergeten: bij 0, ga fietsen: zorg dat je binnen fietsafstand van je werk woont. Zo niet zoek werk dichterbij, of verhuis. Doe je zaken bij voorkeur online en telefonisch. Vermijd reizen.
   Dit is een grote bespaarfactor!

 7. Bedankt! Er valt een hoop te doen aan de energieverspilling(alsof dat niet heel erg belangrijk is voor onze EIGEN nakomelingen). Waar een wil is, is een weg.

 8. Tip 23
  Voor het braden van suddervlees wat 2 a 2 1/2 uur minimaal op het gas moet staan, kan je beter in de snelkookpan doen.
  Binnen een half uur is het gaar.
  Nog een kwartiertje extra erbij en het is supergaar.
  Scheelt op jaarbasis vele kook/gasuren.
  En de smaak blijft beter behouden en de vitamines ook (als je groenten/aardappelen erin kookt).

Reacties zijn uitgeschakeld.