5.000 mensen deden mee aan meting fijnstof met iPhone. Vandaag extra meetdag

Foto: Señor Codo, Flickr
Foto: Señor Codo, Flickr
Volgens het Longfonds deden gisteren 5.000 mensen mee met de fijnstofmetingen door het hele land. Met behulp van een opzetstukje dat op de camera van de iPhone past en een speciale app konden mensen zelf meting verrichten. Er deden minder mensen mee dan verwacht. De organisatie had gerekend op 10.000 deelnemers. De organisatie was in handen van iSPEX, met het longfonds als hoofdpartner.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Duizenden Nederlanders meten vandaag fijnstof met hun iPhone
Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar: hoe scherp schiet hij in jouw straat?
Ondanks dat er minder mensen meededen dan verwacht, was de meting een succes volgens de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers: “Iedereen kan nu zelf aan de slag, stil staan bij luchtvervuiling en hopelijk ook bij de eigen rol. Ook na vandaag kunnen mensen zelf metingen blijven uitvoeren.” Dat zoveel Nederlanders mee doen, is voor Rutgers een duidelijk signaal. “Mensen vinden gezonde lucht belangrijk. iSPEX geeft hen iets in handen, in de eigen omgeving.
[adrotate group=”3″]
Vandaag (dinsdag 9 juli) kunnen mensen ook nog meting uitvoeren en inzenden. Met behulp van de metingen zal een fijnstofkaart gemaakt worden. Deze In september volgt een tweede ronde met fijnstofmetingen.
Als je mee wilt doen aan de metingen heb je een opzetstukje nodig die je op je iPhone kan plaatsen. Deze zijn op dit moment niet meer beschikbaar, maar iSPEX overweegt om nieuwe bij te laten maken. Hier kun je je opgeven om op de hoogte te blijven. Ook kun je een mailtje sturen naar info@ispex.nl.
Fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid, omdat de zeer kleine deeltjes diep in de longen terecht komen, en daar schadelijke effecten hebben. Zo kan fijnstof het risico op een hartinfarct vergroten en ziektes als astma en COPD veroorzaken en verergeren.
Bron: Longfonds

Over de schrijver