5 augustus wordt hamburger van kweekvlees in Londen gepresenteerd

De Maastrichtse wetenschapper Mark Post zal voor het eerst aan het publiek de hamburger van kweekvlees die hij ontwikkelde presenteren in Londen op 5 augustus. De hamburger die nu nog zo’n €250.000 kost om te maken, zal voor geïnteresseerde aanwezigen gebakken en geserveerd worden. De speciale bijeenkomst zal ook live te volgen zijn via een videostream.

Wetenschap achter de burger

Dat meldt New Harvest, een non-profit organisatie die onderzoek naar alternatieven voor traditioneel vlees stimuleert. Mark Post zal tijdens de bijeenkomst ook uitleg geven over de wetenschap achter de burger. De bron van de hamburger zijn stamcellen die uit de nek van een koe zijn gehaald. De cellen zijn vervolgens in een lab opgekweekt.

20.000 laagjes met cellen

De hamburger die in Londen gepresenteerd zal worden bestaat uit zo’n 20.000 laagjes met cellen. Volgens Post heeft de kweekvleesburger een vergelijkbare smaak als een reguliere burger. Hij zal ook enkel zout en peper gebruiken om het vlees te kruiden, zodat een zo puur mogelijke vergelijking met echt vlees mogelijk is.

Veelbelovende ontwikkeling

Volgens New Harvest is kweekvlees een veelbelovende ontwikkeling. Vlees van koeien en andere dieren heeft namelijk een veel te grote impact op de wereldvoedselvoorziening: er is veel voedsel nodig om dieren te laten groeien, voedsel dat mensen ook zelf kunnen eten. Elk jaar worden er zo’n 52 miljard kippen, 1,3 miljard varkens en 293 miljoen koeien geslacht om in de wereldwijde vleesbehoefte te voorzien. Bovendien worden mensen sneller ziek van het eten van vlees, door besmetting met ziektes, of omdat teveel vlees überhaupt niet gezond is.

Botvrij bewerkt vlees

Kweekvlees biedt een oplossing, aldus New Harvest: “Cellen kunnen zich zo vaak vermenigvuldigen dat in theorie één cel gebruikt kan worden om genoeg vlees te maken om de wereldbevolking één jaar te voeden. Nadat de cellen vermenigvuldigt zijn, worden ze aan een sponsachtige stellage vast gemaakt en geweekt in voedingstoffen. In bepaalde gevallen worden ze ook op mechanisch wijze uitgerekt om hun grootte en proteïne inhoud te vergroten. De cellen die dit oplevert kunnen geoogst, gekruid, gekookt en opgegeten worden als botvrij, bewerkt vlees, bijvoorbeeld als worst, hamburger of kip nuggets.”
Bron: New Harvest
Lees ook
“Kweekvlees uit laboratorium is gezonder dan gewoon vlees”
Kijktip: Kassa Groen over vleesvervangers

Over de schrijver

4 reacties op “5 augustus wordt hamburger van kweekvlees in Londen gepresenteerd”

  1. Pingback: Kweekvlees ligt misschien al over twee jaar in de schappen - hetkanWEL

  2. Pingback: Algen, insecten en kweekvlees: het eten van de toekomst - hetkanWEL

  3. Ik weet het niet hoor maar een echt broodje hamburger met een blaadje sla peper en zout gebakken uitje en een beetje curry blijft volgens mij het allerlekkerste! 😛

Reacties zijn uitgeschakeld.