5 dingen die je kunt doen tegen dodelijke inactiviteit

    Foto: Kirsten Balukas, Flickr

Inactiviteit is even dodelijk als roken. Dit meldt de NOS op basis van een artikel dat vandaag gepubliceerd wordt in het medische vakblad The Lancet. Elk jaar sterven er 5,3 miljoen mensen aan de gevolgen van te weinig beweging. Dat is bijna 10% van het totale aantal sterfgevallen. Inactiviteit zorgt voor een grotere kans op hartaanvallen, diabetes en kanker en is daarmee volgens medici net zo ongezond als roken en overgewicht. Als je, net als vele andere Nederlanders, je dagen slijt achter een bureau of op de bank voor de t.v.: wij hebben vijf tips om de ergste negatieve gevolgen van niets doen tegen te gaan.
Het goede nieuws is: het is makkelijker dan je misschien denkt om de ergste effecten van een zittende levensstijl tegen te gaan. Wetenschappers hebben berekend dat een half uur actieve beweging al opmerkelijke gezondheidseffecten heeft, en sommigen zeggen dat slechts 15 minuten beweging per dag de levensverwachting met 3 jaar verlengt, vergeleken met mensen die echt niets doen.
Natuurlijk is een actieve levensstijl met veel sport en beweging het beste. Maar ook in je dagelijkse leven op kantoor of thuis valt veel extra beweging in te bouwen.
* Neem ieder uur een actieve break. Loop even rond en ruim iets op of doe een klusje, zoals de vaatwasser uitruimen of de planten water geven. Een to-do list met kleine tussendoorklusjes helpt je om zinnige dingen te doen.
* Verander je dagelijkse gewoontes een klein beetje. Met kleine, makkelijke aanpassingen kun je veel meer bewegen. Neem de lift in plaats van de trap, parkeer je auto wat verder weg, fiets naar plekken waar je normaal je auto voor gebruikt.
* Check hoeveel je dagelijks beweegt met een app. Met een speciale stappenteller kun je meten hoeveel je dagelijks beweegt. Je kunt ook een app installeren op je smartphone.
* Ga staan bij activiteiten waarbij dat mogelijk is. Met een draadloze telefoon kun je net zo goed even een wandelingetje maken. En ook staand vergaderen heeft opmerkelijke voordelen.
* Investeer in een staand bureau. In Amerika is het een trend: staand werken. Je kunt honderden euro’s uitgeven aan speciale bureau’s waar je staand aan kunt werken (en ondertussen zelfs lopen op een rolband!), maar soms is een paar tientjes genoeg. Colin Nederkoorn, een Amerikaanse programmeur, ontwierp de Standesk: gemaakt van IKEA onderdelen die in totaal 22 dollar kosten.
Bron: Lifehacker, NOS
Lees ook
Zonnepanelen op je eigen dak: zo wordt het wel heel gemakkelijk
Beste wapen tegen verkoudheid: 30 minuten wandelen
8 manieren om gezond oud te worden

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020