6 dingen die je moet weten over elektrische auto’s

Mariordo59, Flickr.com
Mariordo59, Flickr.com

De opkomst van de elektrische auto lijkt niet te stuiten. In totaal rijden er op de Nederlandse snelwegen inmiddels zo’n 7.000 elektrische personenauto’s en dit aantal neemt jaarlijks met zo’n 10 procent toe. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in het buitenland. Overweeg je ook om een elektrische auto te kopen? Dan moet je met deze zes factoren rekening houden.

1. Elektrisch rijden is veel goedkoper
Een benzineauto die 1:20 rijdt, verbruikt voor ongeveer €8,50 aan brandstof om 100 kilometer te kunnen rijden. Een elektrische auto verbruikt voor diezelfde 100 kilometer slechts voor €3,25 aan stroom.

2. Elektrische auto’s zijn duurder dan benzineauto’s van hetzelfde formaat
Hoewel het rijden van een elektrische auto goedkoper is, ligt de aanschafprijs een stuk hoger. Wie bijvoorbeeld een Smart ForTwo Electric Drive koopt, betaalt voor de instapversie mét accu €24.078, terwijl voor de Smart ForTwo Coupé benzineauto slechts €9.495 hoeft worden neergelegd. De accu huren kan ook, dan betaal je €19.228 voor de auto en €65 per maand voor de accu. Zelfs dan is het prijsverschil tussen beide wagens nog aanzienlijk.

3. Er zijn ook elektrische auto’s met een motor
Elektrische auto’s rijden niet altijd alleen maar op stroom. Er zijn ook elektrische auto’s die voorzien zijn van een motor, zodat een lege accu niet meteen betekent dat de auto stil komt te staan. Door zoveel mogelijk op de accu te rijden, blijven de kosten per gereden kilometer laag. Mocht de accu echter een keer leeg zijn, dan is het altijd mogelijk nog een stuk door te rijden op de motor.

4. De accu van een elektrische auto is gevoelig voor temperaturen
De accu van een elektrische auto werkt het beste bij een temperatuur van ongeveer 20-21°C. Extreme hitte of kou kunnen het bereik van de accu beperken, zeker als tijdens die hitte of kou ook nog respectievelijk de airconditioning of de verwarming gebruikt worden. Houd in die gevallen rekening met 30% minder bereik.

5. Elektrische auto’s mogen gewoon door de wasstraat
Normaal gesproken moeten elektrische apparaten zo ver mogelijk uit de buurt worden gehouden van nattigheid, maar een elektrische auto mag gewoon door de wasstraat. Het elektrische systeem en de accu zijn dusdanig verzegeld, dat er geen druppeltje water bij kan komen.

6. Een elektrische auto is niet persé beter voor het milieu
Een elektrische auto verbrandt zelf geen fossiele brandstoffen (of een klein beetje als er een zogeheten “range extender” is toegevoegd), maar dat betekent niet dat de auto automatisch milieuvriendelijker is. Als je auto op stroom van kolencentrales rijdt, is het effect al een stuk minder groen. Volgens onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving zal een landelijke overstap naar elektrisch rijden uiteindelijk wel veel CO2 uitstoot schelen, maar zal het effect op fijnstof beperkt zijn. Ook een elektrische auto produceert namelijk fijnstof doordat remmen, banden en andere onderdelen van de auto slijten.

De milieuvriendelijkste optie wat betreft auto rijden is volgens Amerikaans onderzoek een elektrische auto op zonne-energie. Dus als je nog geld over hebt na aanschaf van een elektrische auto, zorg dan ook voor zonnepanelen op je dak. Nog milieuvriendelijker is het als je jouw auto deelt. Bedrijven als snappcar en wheels4all maken dat tegenwoordig erg makkelijk, en het is vaak goedkoper ook. En vergeet natuurlijk ook niet de fiets en de trein.

Bron: Discovery.com

Lees ook:
Plant-e: elektriciteit uit je eigen kamerplant
Waarom elektrisch rijden voor ZZP-ers spotgoedkoop is
Forse groei in elektrisch rijden houdt aanE

2 gedachten over “6 dingen die je moet weten over elektrische auto’s”

  1. Zonder accijns op stroom is de e-auto per km goedkoper en lokt daarmee meer rijden uit, geen milieuvoordeel.

    Toe te voegen aan punt 6, dat onbekend is hoelang een accu bruikbaar is en vooral of de accu(onderdelen) hergebruikt worden.
    HET zwakke punt van de e-auto, waardoor de waterstofauto mogelijk het voordeel gaat krijgen

Reacties zijn gesloten.