5 doorbraken die zonne-energie spotgoedkoop maken

Zonnepaneel
Bron: Ocf2 (Flickr.com)

De vraag naar zonne-panelen groeit snel, vooral door nieuwe innovaties. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, waardoor zonne-energie kan concurreren met steenkool. De meest indrukwekkende ontwikkelingen hebben we op een rij gezet.

Zonne-energie ook ’s nachts beschikbaar
MIT-professor Jeffrey Grossman heeft met zijn team een nieuw molecuul ontwikkeld, azobenzeen. Deze kan de warmte uit de zon voor lange tijd opslaan, zodat het pas gebruikt wordt wanneer het nodig is. Grossman: “Het materiaal zet de energie om en slaat de energie op. Het wordt niet afgebroken en het is goedkoop.”

Papieren zonnecel uit de printer
Een team onder leiding van professor Karen Gleason heeft een manier ontdekt om fotovoltaïsche cellen op papier of stof te produceren, bijna net zo eenvoudig als het afdrukken van een document. Dit is goedkoper en duurzaam. De papiercel kan meer dan duizend keer opnieuw gevouwen worden zonder verlies van prestatie.

Zonne-energie ook tijdens bewolkte dagen
Professor Chen Gang werkt aan een revolutionair zonnepaneel dat acht keer zo goed werkt als het beste zonnepaneel van dit moment. Dit paneel kan zelfs opwarmen van omgevingslicht, ook op een bewolkte dag en is goedkoop in productie.

Virus zet nano-deeltjes op een rij
Afgestudeerde MIT-studenten hebben een virus ontworpen, M13, dat gebruikt kan worden om koolstof nanobuisjes te structureren, zodat ze effectiever zijn in het omzetten van zonne-energie. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de efficiency van een zonnepaneel flink omhoog gaat.

Een raam als zonnepaneel
Steden over de hele wereld zijn gevuld met glas, waar niet efficiënt gebruik van wordt gemaakt. Hoogleraar Elektrotechniek Vladimir Bulovic onderzoekt de mogelijkheid om ramen te gebruiken als zonnepaneel. Hij wil daarvoor een laag van transparante organische zonnecellen aanbrengen op de beglazing. Het is wel de bedoeling dat je nog steeds naar buiten kunt kijken.

Bron: mnn.com, kurzweilai.net

Lees ook:
T-shirts van trotse kinderen vervelen nooit
Tweet en win de koning der vissen
Hond helpt verkracht meisje te getuigen

5 gedachten over “5 doorbraken die zonne-energie spotgoedkoop maken”

  1. De grootste doorbraak zou in elk geval zijn dat er geen zeldzame metalen in hoeven. Deze metalen worden in hoog tempo schaars omdat ze in tv's, mobieltjes, laptops e.d. gaan. China wil ze al voor zichzelf behouden. En zo zullen er meer landen volgen.

  2. Er komen talloze nieuwe ontwikkelingen aan waarbij schaarse metalen niet meer nodig zijn. Het slaat ook nergens op dat onze overheid een nieuwe kerncentrale wil subsidiëren (dat is wel wat ze in feite doen), terwijl zonne-energie veel goedkoper (en duurzamer) is tegen de tijd deze centrale af is.

  3. Wat een inspirerende lijst. Zonne-energie komt er keihard aan. Komt nog bij dat de investeringen in zonne-energie het afgelopen jaar met 32% gestegen zijn, tot een recordbedrag van 211 miljard dollar. Reken maar dat die investeringen er voor gaan zorgen dat we bovenstaande innovaties sneller op de markt kunnen zien dan we nu voor mogelijk houden.

Reacties zijn gesloten.