5 etenswaren waar je de 100 mee kan halen

Voedsel speelt een belangrijke rol voor je gezondheid. Een relatief caloriearm en vezelrijk dieet met veel fruit, maar vooral veel groente is belangrijk om gezond oud te worden. Over de hele wereld zijn er verschillende etenswaren waar mensen bij zweren en gezond blijken te zijn. Wij zetten er vijf voor je op een rij.

Knoflook

Dit wordt gegeten in alle “blue zones”. Dat zijn plekken op aarde waar relatief veel mensen gezond oud worden, tot zelfs honderd jaar en ouder. Knoflook is een krachtige antioxidant, werkt sterk ontstekingsremmend en doodt bacteriën. Hier lees je de 7 gezondheidsvoordelen van knoflook.

Peulvruchten

Een wereldwijd onderzoek van het National Ageing Research Instituut in Australië heeft als conclusie dat peulvruchten de meest universele voedingsstof zijn voor lang leven. Ze beschermen onafhankelijk van klimaten, etniciteit of dieet het beste tegen risico’s van ouder worden, zoals aderverkalking en overgewicht.

Slijmgroenten

De meeste westerlingen halen hun neus op voor ‘slijmgroenten’, maar groenten zoals okra, Chinese yam en lotuswortel zijn voedzaam en erg gezond. Darmproblemen en diabetes komen nauwelijks voor in de gebieden waar deze groenten veel worden gegeten. Met de juiste recepten kun je er van smullen. Hier vind je meer informatie over slijmgroenten van eigen bodem

hetkanwel.net/2013/03/15/voedsel-waar-je-misschien-wel-honderd-mee-wordt-vette-moten-zalm/(opent in een nieuwe tab)

Pompoenpitolie

Pompoenpitolie ondersteunt op vele manieren de vitaliteit en past dus uitstekend in het rijtje van etenswaren waar je gezonder en ouder mee kunt worden. Kürbiskernöl noemen de Duitsers en Oostenrijkers het. De eigenschappen die zij eraan toeschrijven grenzen aan het wonderbaarlijke.

Zalm

Zalm is een van de rijkste bronnen voor omega-3 vetzuren en die remmen de veroudering af. Vroeger was het voer voor armelui, nu is deze heerlijke vis al decennia lang herontdekt door alle liefhebbers van lekker eten.

Over de schrijver