5 euro uitgeven aan een ander geeft meer geluk dan 20 euro voor jezelf

Bron: Public Domain Photos (Flickr.com)

Als je gelukkig wilt zijn, kun je beter 5 euro besteden aan een vriend dan 20 aan jezelf. Dit blijkt uit onderzoek van Elizabeth Dunn, psycholoog aan de Universiteit van British Columbia. Samen met haar team ontdekte ze dat wanneer individuen geld uitgeven aan cadeaus voor vrienden, of aan het goede doel, het eigen geluksgevoel een stimulans krijgt. “We wilden onze theorie testen dat de manier waarop mensen hun geld uitgeven minstens zo belangrijk is als hoeveel geld ze verdienen”, aldus Dunn.
Het onderzoek
De onderzoekers hebben 6300 Amerikanen ondervraagd, uit alle rangen en standen. Deelnemers gaven inzicht in hun algemene geluk, jaarinkomen en een overzicht van de maandelijkse uitgaven, met inbegrip van rekeningen, aankopen voor zichzelf en voor anderen en donaties aan goede doelen. “Het blijkt dat, ongeacht hoeveel inkomen iemand heeft, degene die geld besteden aan anderen een groter gevoel van geluk ervaren dan de andere deelnemers,” zo concludeerde Dunn.
Sociale daad
Vaak denken denken mensen dat ‘het kopen van bepaalde dingen hen gelukkiger maakt'”, reageerde Aaron Ahuvia, hoogleraar marketing aan de Universiteit van Michigan-Dearborn, op de uitkomsten van het onderzoek. “Het maakt ze even gelukkig,” voegde hij eraan toe, “maar de warme gevoelens zijn van korte duur.” Dus wanneer je geld uitgeeft door bijvoorbeeld iemand te trakteren op een lunch, zijn er twee voordelen: de sociale daad van tijd doorbrengen met iemand anders in combinatie met de altruïstische daad van het doen van iets leuks voor een ander.
Bron: Psychology Today
Lees ook
Banken en bedrijven huiveren voor teveel democratie
Duurzame schoen heeft nog lange weg te gaan
Hoe een bank duurzame energie werkelijkheid maakt