5 groene apps waar je geld mee kan verdienen

Je leest het goed. Duurzame platformen en apps waar je geld mee kan verdienen. Toegegeven, je zal er niet rijk mee worden, maar een duurzame levensstijl hoeft echt niet duur te zijn. En waarom zou je niet een centje overhouden aan je duurzame keuzes? Dus maak je klaar om je groene portemonnee te spekken met al jouw goede groene voornemens. Hier zijn 5 apps en drie platformen die je daarbij gaan helpen.

1.   Drop & Loop

Kleding over? Een miskoop gedaan? Een maatje meer dit jaar? Gooi je kleding dan niet zomaar weg, maar ook niet zomaar in iedere kledingbak. Vaak komt kleding in grote ladingen aan in landen als Ghana of Chili. En dat klinkt misschien duurzaam, maar de stroom is zo groot dat er hele vuilnisbelten ontstaan gevuld met onze oude broeken en shirtjes.

Geef ze liever af bij een Drop & Loop. Zij recyclen en upcyclen alles wat binnenkomt. Zo kan het zomaar dat jouw oude spijkerbroek bestemming kussensloop krijgt. En ze zijn niet alleen duurzaam voor moeder aarde, maar ook voor vader financiën. Want in ruil voor jouw gedoneerde kleding krijg je korting bij een van de aangesloten winkels. Dus het wordt tijd voor je Marie Kondo moves door je kledingkast heen om geld te verdienen met jouw ‘afval’.

Bespaartip: met de app van Refill kun je opzoeken waar waterpunten zitten zodat je geen water hoeft te kopen, maar je eigen fles gratis kan bijvullen. Daar bespaar je niet alleen plastic mee, maar ook geld.

2.   Peerby

Soms heb je iets maar een paar keer nodig. Zoals een boormachine die vervolgens stof ligt te vangen in je garage. Of je gaat op vakantie en hebt daarvoor een handige box voor op de elektrische auto, maar de rest van het jaar ligt hij daar maar. En wat dacht je van je hogedrukreiniger of ander gereedschap? Op Peerby kun je het allemaal te huur aan je buur aanbieden.

Zie het als een soort marktplaats maar dan om te lenen en verhuren. Zo kun je gemakkelijk een extraatje bijverdienen zonder dat het je enige moeite kost. Plus je helpt iemand anders geld besparen door geen nieuw apparaat te hoeven kopen, waarna hij hem vervolgens ook maar een keer gebruikt. Duurzaam voor de portemonnee en het milieu. 

3.   SnappCar

Misschien heb je doordeweeks je auto hard nodig voor je werk, maar kies je in het weekend liever voor de duurzame optie: de fiets of benenwagen. En je auto staat daar maar. Waarom zou je er dan geen geld mee verdienen?

Bij SnappCar kun je je auto te huur aanbieden. Zo kunnen mensen zonder auto er eentje huren als dat nodig is en staat je auto niet een hele tijd stil voor niets. Ook heel handig als je eens een keer een bus nodig hebt om iets te vervoeren zoals een bank die je op marktplaats hebt gescoord.

4.   Impackt

Met de Impackt app kun je jouw plastic verpakkingen, e-waste en kleding inleveren bij de aangesloten locaties en munten verdienen die je in kan ruilen voor leuke kortingen. Dat is snel verdienen aan je oude natuurazijnfles of je kapotte tablet.

Bespaartip: bespaar geld op je boodschappen met de apps van Too Good To Go en Foodello. En gooi niets weg door de Slim Koken app te downloaden zodat je altijd een lekker recept voor bij je restjes vindt.

5.   The Swapshop

Heb je kleding waar je eigenlijk stiekem op uitgekeken bent? Maar je voelt je ook een beetje schuldig om het weg te doen, want hé, er is niks mis mee. Breng het dan naar The Swapshop.

Dat ene jurkje dat je alleen aan hebt gehad op die bruiloft, daar kun je nu punten mee scoren. Wanneer je kleding, schoenen of accessoires inlevert dan krijg je daar swaps voor die je uit kan geven aan een ander item in de winkel. Lever je regelmatig wat in, dan tikt dat lekker aan. Misschien heb je wel een paar pubers in huis, dan kan dit flink schelen op het budget.

6.   Cropsie

Produceert je appelboom zoveel dat je appeltaarten blijft bakken? Zet ze dan eens op Cropsie. Dit is een moestuin marktplaats waar je je opbrengst aan kan bieden en verkopen. Zo brengen die bergen appels, kersen of kroppen sla nog eens wat op. Je kan ze natuurlijk ook in een kastje langs de weg zetten, maar daarvoor moet je wel op de juiste locatie wonen. Bij Cropsie kun je zowel verdienen als besparen. Want je kan aanbieden, maar wie weet ontdek je wel een buurman/-vrouw die biologische groenten kweekt en ze voor een prikkie aanbiedt.

7.   Vinted / Marktplaats / Reliving

Deze zullen je niet onbekend zijn. Bied je kleding, schoenen, accessoires en tassen aan op sites als Vinted of op Marktplaats (waar je ook je overbodige spullen kan verkopen natuurlijk). Via het platform Reliving, dat flink aan de weg timmert als het om tweedehands meubels gaat, kan je zelf je meubels verkopen. En wat je ook kan doen is jezelf opgeven bij Homerr als pakketpunt. Dat betekent dat mensen hun Homerr pakketje bij jou op komen halen op een vast tijdstip. Hier kun je dan weer een extraatje mee verdienen. Homerr verzamelt hun pakketten en lift vervolgens mee op andere pakketdiensten zodat er altijd volle busjes rijden. Wel zo milieuvriendelijk.

Lees ook: cost per wear, de kleding die je draagt is veel duurder dan je denkt

8.   Ring Ring

Met de app ‘Ring-Ring’ kun je je gefietste kilometers omzetten in korting bij winkels of in sommige gevallen ook op je zorgverzekering. Of geef je punten aan een goed doel. Zo kun je geld verdienen door simpelweg te fietsen. En dat doen we in Nederland toch al fanatiek met zijn allen.

Bespaartip: zijn je kinderen uitgespeeld met dat ene speeltje? Met de Swip Swap app kun je je “oude” speelgoed ruilen met speelgoed van andere kinderen die ook uitgespeeld zijn.

Dit waren onze groen geld tips. Je werd mentaal al beloond voor je duurzame keuze met een goed geweten en een beter milieu. Nu krijgt ook je huishoudboekje een kleine upgrade. Welke app/platform ga jij uitproberen?

Lees ook: deze apps helpen je rust te vinden en te ontstressen

Over de schrijver