4 ideeën om de economie in 4 maanden weer op gang te krijgen

600Px Schneebergerhof 01
Foto: Wikimedia Commons

Spend, baby, spend! Dat zou het motto moeten zijn van het huidige kabinet. Want volgens het nieuwe sociale akkoord worden verschillende bezuinigingen niet doorgevoerd als de economie weer aantrekt. In het najaar, over 4 – 5 maanden wordt weer gekeken naar de stand van de economie. Voor ons als consumenten is dit natuurlijk een uitgelezen kans om ons geld uit te geven. Een van de redenen van de crisis is namelijk dat mensen die geld hebben er op blijven zitten. Als we het nu uitgeven geven we de economie een goede zet én we hoeven minder te bezuinigen.
Wij selecteerden 4 manieren waarop we op een duurzame manier de economie in 4 maanden tijd een flinke boost kunnen geven.
(Advertentie) Je huis wordt meer waard met een energielabel. Vraag vrijblijvend 3 gratis offertes aan van gecertificeerde energielabel adviseurs uit jouw regio.
Burgers investeren in windmolens
Windmolens vormen een rendabele investering. De regering wil in de komende 7 jaar bijna 10.000 MW aan windenergie vermogen bijplaatsen. Burgers kunnen daar prima hun geld in investeren, bijvoorbeeld door Winddelen te kopen bij de Windcentrale. Of anders te investeren in windmolenparken op zee en land. Ook dat is voor gewone burgers mogelijk.
Pensioenfondsen en burgers werken samen aan energiebesparing
Als er ergens veel geld zit, is het wel bij pensioenfondsen. Joris van Wijnhoven van Greenpeace vindt dat pensioenfondsen hun geld aan burgers moeten lenen voor energiebesparende maatregelen. Van Wijnhoven: “Die lening betalen ze in 5 jaar terug. Dat gaat zo: hun energierekening blijft even hoog, maar omdat ze minder geld kwijt zijn aan energie, kunnen ze met het resterende deel het geleende bedrag met een beetje rente terugbetalen.” Overigens, sommige woningcorporaties doen al iets vergelijkbaars: zij bieden een “inclusieve woonbundel” aan voor huurders. De extra inkomsten investeren de corporaties in energiebesparing. Dat levert de corporaties én de huurders geld op.
Bedrijven en burgers investeren in zonnepanelen met PV-privé
Bulkacties maken zonnepanelen goedkoop. En als je de panelen ook nog met je brutosalaris kunt betalen, wordt het helemaal voordelig. In Leeuwarden kunnen werknemers meedoen aan een PV-privé project. Net als in de jaren ’80 en ’90 gebeurde met computers, kunnen bedrijven, burgers en de overheid ook nu samenwerken om een snelle groei van zonnepanelen te realiseren. En wist je dat meer zonnepanelen ook veel meer banen betekent?
Gemeentes maken lege bedrijfsterreinen rendabel met zonnepanelen of windmolens
De gemeente Gennep hoopt uit de rode cijfers te komen met een ambitieus plan voor een zonnepark op een bedrijventerrein dat maar leeg blijft staan. Het plan lijkt haalbaar, zeker als de regering de barrières in de regelgeving voor gemeenschappelijke winning van zonne-energie wegneemt. In Duitsland zijn verschillende dorpjes te vinden die miljoenen verdienen met schone energie uit zon en wind.

Over de schrijver

2 reacties op “4 ideeën om de economie in 4 maanden weer op gang te krijgen”

  1. leuk hoor dat zonnepanelen goedkoper worden,maar voor mij als huurder van een woningbouwvereniging in een slecht onderhouden en slecht geisoleerde woning nog steeds niet rendabel,want ik wil hier niet voor lang meer blijven wonen en om dan zon investering te doen levert mij bijna niets op.

  2. Dit zouden maatregelen zijn die niet alleen de overheid maar ook en daar gaat het vooral om ,de gewone burger langdurig tot voordeel zou kunnen zijn. Maar dan moet iedereen wel eerlijk zijn deel doen.

Reacties zijn uitgeschakeld.