Veel mensen krijgen dagelijks te weinig probiotica binnen. Dat is vervelend, want probiotica zijn goed voor de darmflora en spijsvertering. Om hier toch genoeg van binnen te krijgen, kun je dagelijks een probiotica tablet of onsmakelijk ogend goedje naar binnen werken, maar er zijn ook smakelijkere manieren om dit te doen.
Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.
1. Misosoep
Wij eten misosoep voornamelijk bij de sushi, bijvoorbeeld tijdens lunch. In Japan wordt het echter voornamelijk tijdens het ontbijt gegeten. De soep bevat naast sojabonen ook melkzuurbacteriën die je in yoghurt tegenkomt. Hierdoor is het erg goed voor de spijsvertering. De soep is lichtverteerbaar en kan daarom altijd tussendoor.
2. Griekse yoghurt
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
3. Kefir
Kefir lijkt wel wat op Griekse yoghurt, maar wijkt er op één belangrijk punt vanaf: je koopt het niet, maar je maakt het zelf. Hiervoor heb je eenmalig kefirkorrels nodig. Dat zijn korrels die een levende bacteriecultuur bevatten. Die korrels combineer je met melk in een pot, die je vervolgens een paar dagen laat staan. Des te langer je de kefir laat staan, des te dikker de vloeistof wordt. Na een paar dagen keer je de pot om boven een zeef. De korrels komen dan in de zeef, terwijl je yoghurt of melk in de kom eronder terecht komt. Die kun je nu een paar dagen in de koelkast bewaren, terwijl je met de korrels weer nieuwe kefir maakt.
4. Augurken
Augurken bevatten, net als veel andere gefermenteerde voedingsmiddelen, veel goede probiotica. Kies voor varianten die gekruid zijn met een mix van zeezout en water. Die stimuleren de groei van goede bacteriën in je lijf en zijn dus het beste voor je.
5. Kombucha
Kombucha is een lekker fris drankje uit China. Het bevat veel probiotica, maar zou ook helpen tegen artritis, menstruatieklachten, huidklachten en veel andere kwalen. Het wordt niet voor niets het ‘levenselixer uit China’ genoemd. Je kunt kombucha kopen in de natuurvoedingswinkel, maar je kunt het eventueel ook zelf maken.
Bron: Ecosalon.com
Lees ook:
Gezonde slijmgroenten van eigen bodem
50 dingen die je moet doen voor je 12de
Leuke avonturen voor in de meivakantie
5 gedachten over “5 lekkere manieren om voldoende probiotica binnen te krijgen”
Griekse yoghurt bevat veel eiwitten. Eiwitten hebben tijd nodig om af te breken en blijven lang in de maag aanwezig. Probiotica is niet maagzuur bestendig. De bacteriestammen zullen die lange tijd in de maag nauwelijks overleven. Het is dus maar de vraag of het wel zin heeft om griekse yoghurt te eten…
Kombucha komt niet uit china maar uit Siberie.
Punt 5 is vragen om problemen!
http://alternatievegeneeswijzen.startpagina.nl/pr…
Als het beschimmeld is is het schadelijk. Als je kombucha goed klaarmaakt schimmelt het niet maar fermenteert het. Ik maak het zelf, al weer maanden. Heb 1x een schimmelplekje gezien (na de zomervacantie) en die pot meteen weggegooid (inhoud) en met heet sodawater schoongemaakt (pot). Als je de kombucha op een goed geventileerde en voldoende warme plek zet komt er geen schimmel op.
Goede kombucha is NIET schadelijk.
Mocht iemand een schijfje willen hebben om het zelf te gaan maken kan ik dat wel gratis (tegen verzendkosten) leveren.
Hallo Ineke,
Zou ik een stukje van je Kombucha zwam kunnen krijgen?
Alvast bedankt voor je reactie,
Groet Sandra
Reacties zijn gesloten.