5 manieren om je huis te isoleren

We kunnen er niet meer omheen: als we klimaatverandering willen tegengaan, moeten we minder energie gaan gebruiken. In combinatie met de energieprijzen die ons massaal grijze haren bezorgen, is iedereen wel gemotiveerd om zo veel mogelijk te doen om energie te besparen. Isoleren is een belangrijkste eerste stap en we leggen je uit wat je zou kunnen doen.

Om een beetje geld te besparen op je energierekening is het aan te raden om je woning goed te isoleren. Daarmee ben je ook nog eens duurzamer bezig, omdat je minder hoeft te stoken. Je huis isoleren kan op verschillende manieren; in dit artikelen bespreken we er vijf met je.

Dakisolatie om meeste warmte binnen te houden

Warmte heeft de eigenschap om omhoog te gaan. Daarom is het belangrijk om je dak goed te isoleren, zodat je de gestookte warmte binnen het huis houdt. De juiste dakisolatie kan ervoor zorgen dat je tot wel € 1000 per jaar bespaart aan energiekosten. Met de stijgende energieprijzen kan dit bedrag nog veel meer worden. De meest voordelige optie is om het dak aan de binnenkant te laten isoleren, maar je kunt er ook voor kiezen om het dak aan de buitenkant te isoleren. Om het geheel extra duurzaam te maken, kun je kiezen voor natuurlijke materialen voor isolatie.

Isoleer de muren met spouwmuurisolatie

Om op een snelle en eenvoudige manier de buitenmuren te isoleren kun je gaan voor spouwmuurisolatie. Het grote voordeel hiervan is dat je de warmte binnenshuis houdt, terwijl er geen verbouwing hoeft plaats te vinden om de spouwmuurisolatie te plaatsen. Tel daarbij op dat deze vorm van isolatie in verhouding goedkoop is en je hebt een hele voordelige en duurzame optie waarmee je uiteindelijk ook nog wat geld bespaart. Spouwmuurisolatie wordt ook wel gezien als dé nummer 1 om op een betaalbare manier je gasverbruik te verlagen. Beschik je over een huis met enkelsteensmuren? Dan zijn er voorzetwanden aan de binnenkant nodig voor het isoleren van die muur.

Vergeet ook niet je vloeren te isoleren

Naast het dak en de muren moet je zeker niet vergeten om de vloeren te isoleren. Met de juiste vloerisolatie voorkom je koude voeten en tocht vanuit de kruipruimte onder je huis. Ook blijft de warmte in je huis beter hangen, waardoor je energieverbruik flink omlaag gaat; evenals de kosten op je energierekening. Je kunt ervoor kiezen om zelf je vloeren te isoleren of om dit uit te laten voeren door een professional. Wat goed is om te weten, is dat er in het laatste geval vanuit de overheid een subsidie beschikbaar is om een deel van de isolatiekosten te dekken. Die subsidie geldt alleen als je ook nog een andere maatregel om te isoleren treft.

Ga voor dubbel glas, HR ++ glas of triple glas

Ook door je ramen komt veel kou naar binnen in de winter. Dat is vooral het geval als je woning nog over enkelglas beschikt. Om zoveel mogelijk geld te besparen op je energierekening en om de warmte zo goed mogelijk in huis te houden is de overstap van enkel glas op dubbel glas, HR++ glas of triple glas noodzakelijk. Dubbel glas is al beter dan enkel glas, maar wanneer je voor een nóg betere isolatie wilt gaan dan moet je gaan voor HR++ of triple glas. HR++ beschikt over een coating met isolerend gas tussen de platen voor extra isolatie. Triple glas heeft dat ook maar beschikt over drie glasplaten wat de beste keuze is voor het isoleren van je ramen.

Andere isolerende maatregelen voor je huis

Er is nog een aantal manieren om je woning aan te passen zodat er minder warmte verloren gaat en minder kou naar binnen komt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle naden en kieren in huis afgesloten hebt. Ook folie op je ruiten (vooral bij enkel glas) scheelt verschrikkelijk veel kou in huis. Schaf ook radiatorfolie aan dat je achter de verwarming kunt bevestigen, zodat de warmte uit de verwarming niet door de muren naar buiten gaat. Wat ook niet mag ontbreken zijn isolerende gordijnen die de gestookte warmte binnen houden. Tot slot kan een deel van de cv-leidingen isoleren helpen om minder warmte te laten ontsnappen, zodat je er net wat warmer bij zit deze winter.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten.

De hele maand oktober staat bij hetkanWEL weer in het teken van Anders Wonen (check hier de pagina met alle uitleg). Dat betekent dat we extra veel verhalen over andere manieren van wonen schrijven en dat we verschillende online masterclasses én een excursie organiseren. Wil je niks missen van deze maand? Schrijf je dan vooral in voor onze Anders Wonen Nieuwsbrief: deze ontvang je elke donderdag in je mailbox en stopt automatisch aan het einde van de maand. Super fijn dat je er weer bij bent dit jaar! Wij hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin in. 

Over de schrijver