5 manieren om je kind van groente te laten houden

Bron: Marlies Sienot

Kinderen hebben groente nodig om te groeien, maar willen het vaak niet eten. Maar soms is alleen een beetje creativiteit nodig om jouw kinderen op te voeden tot een echte liefhebber van groente. In feite begint het creëren van een goede gewoonte met een open dialoog met jouw kinderen, zonder trucjes of geheime operaties.

(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.

Vroeg beginnen
Goede eetgewoonten leer je al op jonge leeftijd. Kinderen beslissen zelf of ze iets lekker vinden en zijn daarin vaak volhardend. Een goede manier om dit te voorkomen, is zelf babyvoeding maken. Op internet zijn genoeg recepten te vinden. Zelf babyvoeding te maken is leuk en kost weinig extra tijd: je kookt toch ook voor jezelf? Vermijd het gebruik van zoet eten om verslaving aan snoep te voorkomen. Begin met groente, daarna pas fruit.

Tijd voor het gezin
Het avondeten geeft uw kind de kans om nieuwe dingen te proberen. Maak er daarom een echt familieritueel van, met een vast tijdstip, bijvoorbeeld zes uur. Maak het gezellig en geniet van elkaars gezelschap. Kinderen die met hun ouders mee-eten, zijn vaak minder kieskeurige eters. Het samenzijn helpt vaak om dingen te proberen die kinderen normaal niet zouden eten.

Groene smoothies
Kinderen zijn dol op smoothies. Het is daarom een goede manier om ervoor te zorgen dat ze extra ijzer en vitamine B en K binnen krijgen. Voeg bijvoorbeeld boerenkool toe aan een smoothie met kokosmelk, fruit, cacaopoeder, pindakaas en honing: je proeft de boerenkool niet eens. Leer ze dat groen een leuke kleur is, niet een indicator van gezondheid.

De etnische keuken
De wereldkeuken wordt voornamelijk bepaald door een verscheidenheid aan groenten. Begin daarom al op jonge leeftijd met niet-Hollandse gerechten. Bijvoorbeeld met recepten uit de Thaise of Indische keuken, deze zijn vaak vegetarisch, dus heb je twee vliegen in één klap.

Kwaliteit
Massaproductie komt de smaak vaak niet ten goede, waardoor ons kind geen kans krijgt om te leren wat echt lekker is. Ga naar de boerenmarkt en zoek samen lokale groenten uit. Laat jouw zoon of dochter een rol spelen bij het uitkiezen van het beste van het seizoen.

Bron: Planet Green

Lees ook
Lekker en gezond eten tijdens wintersport en ijspret

5 tips om gezond af te vallen zonder dieet

4 schokkende feiten over Nutella hazelnootpasta

4 reacties op “5 manieren om je kind van groente te laten houden”

 1. Ik ben een groot voorstander van de 'Rapley Methode'. Helemaal geen gepureerde groenten en fruit maar gewoon hele stukken aanbieden. Ik heb deze methode gebruikt voor mijn kinderen en zij eten alle groenten en fruit. (en de rest van de schaal van 5!)

  1. Ik WAS een fan van de Rapley Methode, totdat mijn dochterje van 9 maanden in het VUmc terecht kwam, omdat ze zich verslikt had in een stukje eten. Het was een geluk dat het in haar rechterlong terecht is gekomen, waardoor de linker haar in leven heeft gehouden. Anders was ze er nu niet meer geweest…
   Helemaal fijn pureren (zoals de potjes) is echt niet nodig, maar hele stukken is echt nog te vroeg voor die kleintjes.
   Tegen de oudste twee zeg ik als ze het niet lekker vinden dat eten niet lekker hoeft te zijn. Het moet goed zijn voor je 'buikje'. Beiden eten eigenlijk alles, al hebben ze natuurlijk wel hun voorkeur. En inderdaad, morgen is er wel weer wat lekkers!

   1. klinkt heel zinnig! Het lijkt me vreselijk als je kind bijna stikt!!! Goed prakken kan ook! En die potjes zijn best duur, kocht ik wel voor m'n eerste kind maar de volgende twee aten bordjes met geprakte eten met de rest mee.

 2. extreem gezond oud worden begint inderdaad met je kind gewoon alle groente te laten eten. Als mijn kinderen iets niet lusten zei ik: "morgen is er iets wat je weer wel lekker vind, dooreten" goed artikel! Francine

Reacties zijn uitgeschakeld.