5 manieren om je mini-moestuin te verpotten

Half Nederland heeft inmiddels een mini-moestuintje van de welbekende grootgrutter in huis. Het is nu alleen nog de kunst om uit een klein bakje met wat potgrond en zaadjes daadwerkelijk wortels, radijsjes of cherrytomaten te halen. Nu bij velen de eerste sprietjes bovenkomen, wordt het tijd om de plantjes te verpotten.

Je plantjes meteen in de volle grond stoppen is nog niet zo’n goed idee: het kan nog erg koud worden ‘s nachts. Ook sterke wind en andere gure weeromstandigheden zullen de groei van je plantjes nadelig beïnvloeden. Kortom, er is nog een tussenstap nodig. Hieronder vind je vijf manieren om je mini-moestuin plantjes te verpotten.

Manier 1: In een pot

De simpelste manier van verpotten is een inkoppertje: van bakje naar pot. Je neemt een grotere pot en vult die met potgrond. Vervolgens zet je de mini-plantjes er in en vul je de pot aan met grond. Een beetje water erover en de plantjes kunnen weer volop verder groeien.

Manier 2: In een eierschaal

Wil je je mini-moestuintje op zo’n manier verpotten dat het ook nog eens voor leuke paasdecoratie zorgt, overweeg dan eens om je plantjes in eierschalen te zetten. Kook de eieren en eet ze lekker op. Zorgt daarbij echter dat je minimaal de helft van de schaal heel laat. Doe hierin wat potgrond en zet er vervolgens één mini-plantje in. Bijkomend voordeel is dat het kalk voor een goede voedingsbodem zorgt. Nadeel is alleen het bewateren. Aangezien het water niet uit de schaal weg kan lopen, moet je er voor zorgen dat je regelmatig bewatert en niet te veel water tegelijk geeft. Op Pinterest staan mooie voorbeelden van plantjes in eierschalen.

Manier 3: In een eierdoos

Wil je iets doen met paasdecoratie maar heb je geen zin om het al te ingewikkeld te maken? Dan zijn kartonnen eierdozen een uitkomst. Plant de plantjes op dezelfde manier als in de eierschalen alleen zet ze dan in de kartonnen vakjes van een eierdoos. De doos vergaat in de volle grond. Wil je de planten dus in de volle grond zetten, dan hoef je de doos er niet om weg te halen. Denk er dan wel aan dat je gaatjes aan de onderkant van de dozen prikt zodat het water makkelijker opgenomen kan worden en weg kan stromen.

Toilet_Paper_Seedlings_Cup_3

Manier 4: In wc-rolletjes

Overweeg je de plantjes spoedig in de volle grond te plaatsen? Dan zijn wc-rolletjes een uitkomst. De rollen zijn, net als kartonnen eierdozen biologisch afbreekbaar. Je kunt ze dus zo in de grond stoppen. Het voordeel ten opzichte van eierdozen is echter dat er al een gat aan de onderkant zit. Hierdoor stroom water gemakkelijker weg en kan de plant ook zo water uit de grond opnemen.

Manier 5: In blikjes en kranten

De laatste manieren belichtten we al eens eerder op onze site. Je mini-moestuin kan ook verpot worden in overgebleven blikjes. Heb je nooit blikjes in huis? Dan kun je ook glazen potten gebruiken. Of wat dacht je van een plant in een oude krant?

In ons dossier Tuinieren vind je nog veel meer tips.

Dit zijn onze methodes. Heb je zelf nog een leuke, creatieve manier om je planten te verpotten? We horen het graag!

 

Over de schrijver

2 gedachten over “5 manieren om je mini-moestuin te verpotten”

  1. Pingback: 5 manieren om je mini-moestuin te verpotten | Soef

Reacties zijn gesloten.