5 manieren om je oude spijkerbroek een nieuw leven te geven

Chhavi Creates, Flickr.com
Chhavi Creates, Flickr.com

Spijkerbroeken staan erom bekend dat ze stevig zijn en lang mee gaan. Als ze dan uiteindelijk toch verslijten en niet meer te dragen zijn, kún je ze weggooien. Maar je kunt ze ook een nieuw leven geven. En ja, je kunt er een tasje van maken, maar er zijn veel meer leuke en praktische mogelijkheden.

 
1. Repareren van andere spijkerbroeken
Spijkerbroeken met kleine beschadigingen kunnen eenvoudig gerepareerd worden met behulp van oude spijkerbroeken. Knip gewoon een stukje uit de oude spijkerbroek (let wel op de kleur!) en lijm dit op de beschadigde broek. Je broek is weer als nieuw.
2. Scheermesjes slijpen
Scheermesjes blijven langer scherp als je ze schoonmaakt door ze over een spijkerbroek te trekken. Hierdoor verwijder je de kleine braampjes zich op het mesje gevormd hebben. Bijkomend voordeel: scherpe mesjes scheren gladder en voorkomen wondjes.
3. iPhone sleeve
Je iPhone, iPad of een andere telefoon of tablet bescherm je goedkoop en goed door een hoesje te maken van een oude spijkerbroek. Gebruik het liefst een deel met een zak erop, zodat je ook altijd ruimte hebt voor een pen, wat geld of een pinpas. Handig voor onderweg.
4. Warmtekussen
Knip een deel van een broekspijp af, draai hem binnenstebuiten en naai de onderkant dicht. Draai de broekspijp weer om en vul deze met gedroogde rijst. Naai nu ook de bovenkant netjes dicht en je hebt een handig warmtekussen. Last van spierpijn? Doe het kussen een paar minuten in de magnetron. De rijst houdt het kussen zeker een half uur warm.
5. Tochtslang
Een spijkerbroek kan ook ingezet worden als tochtslang. Meet de breedte van je deur(kozijn) op en knip – met een paar centimeter speling – een broekspijp af op die lengte. Keer de pijp binnenstebuiten en naar één kant dicht. Draai de pijp weer om, vul hem met zand en naai de andere kant ook dicht. Leg de tochtslang tegen de onderkant van de deur aan, om te voorkomen dat de kou binnenkomt of warmte naar buiten sijpelt.
Bron: MNN.com
Lees ook:
Een schone onderbroek is van bamboe
Zes tips voor eco-verantwoorde zonwering en raamdecoratie
Zes keer warm, mooi en duurzaam