5 manieren om zonnepanelen te financieren

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

De importheffing op Chinese zonnepanelen gaat naar verwachting zonnepanelen duurder maken. Maar wat weinig mensen door hebben is dat zonnepanelen nog steeds een veel betere investering zijn dan je geld op de bank laten staan. Kenniscentrum Milieu Centraal berekende dat zonnepanelen ook met importheffing zo’n 5% rente per jaar opleveren — dat is een stuk beter dan de 2% die je bij de bank krijgt.

Maar hoe investeer je in zonnepanelen als je zelf niet genoeg geld in de portemonnee hebt zitten? Wij hebben 5 manieren om je zonnepanelen te financieren voor je op een rijtje gezet.

1. Subsidie
De makkelijkste manier om zonnepanelen te financieren, is er zelf voor te sparen en ze met subsidie aan te schaffen. Via Agentschap NL kan nog tot 28 december 2013 maximaal 650 euro subsidie worden aangevraagd voor zonne-installaties. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de installatie minimaal 0,601 kilowattpiek zijn en is de subsidie alleen beschikbaar voor particulieren.

2. Energieleverancier
Je kunt de zonnepanelen ook laten plaatsen via je energieleverancier. Daarbij worden twee mogelijkheden geboden: je koopt de panelen zelf en betaalt hiervoor of in één keer of elke maand een bedrag. Je kunt ook een lening afsluiten bij je energieleverancier voor het plaatsen van de zonnepanelen. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag dat overeenkomst met de besparing die de panelen je opleveren. Zodra de lening is terugbetaald, wordt de besparing van je energierekening afgehaald en worden je kosten lager.

3. Bank
Je kunt voor je financiering ook aankloppen bij de bank. Rabobank biedt bijvoorbeeld een speciale financiering voor zonnepanelen, waarbij een rentekorting geboden wordt op leningen die bedoeld zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze actie is in de eerste instantie bedoeld voor boeren en tuinders en loopt nog tot 1 juni 2014. Er zijn echter ook andere banken die ‘groene leningen’ bieden, tegen lagere rentetarieven.

4. Crowdfunding
Leen je liever niet bij de bank? Dan kun je ook kiezen voor een financiering via crowdfunding. De website zonnepanelenvoorelkaar.nl brengt particulieren die zonnepanelen willen én particulieren die erin willen investeren bij elkaar. Je kunt zelf afspraken maken met geldschieters over de rente en terugbetaaltermijn.

5. Bedrijf
Heb je een eigen bedrijf? Dan kan het gunstig zijn om via je bedrijf zonnepanelen aan te schaffen. 41,5% van de investering kan onder de Energie Investerings Aftrek (EIA) in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Dat bespaart zo’n 10% belasting bij een BV en 20% bij een VOF, maatschap of eenmanszaak. Als je in dat jaar niet meer dan 54.324 euro geïnvesteerd hebt in je bedrijf, kun je nog eens 28% aftrekken van je winst, een besparing van respectievelijk zo’n 7 en 14,5%. Vervolgens kun je gebruik maken van de regeling Tijdelijke Willekeurige Afschrijving (TWA) en de investering binnen 2 jaar afschrijven. Dat levert respectievelijk besparingen op van 25% en 52%.

Bron: Greenchoice, Rabobank, AgentschapNL, Eneco

Lees ook:

Offerte opvragen voor zonnepanelen? Dat kan hier
Investeren in zonnepanelen levert meer rente op dan spaarrekening
Wat doet de importheffing met de prijs van zonnepanelen?

1 gedachte over “5 manieren om zonnepanelen te financieren”

Reacties zijn gesloten.