
Er zijn veel voorkomende misvattingen over voeding en gezondheid. Deze mythes blijven bestaan, ondanks overweldigende bewijzen van het tegendeel. We ontkrachten voor eens en voor altijd 5 mythes.
Mythe 1: Zout is slecht voor je
Zout kan de veroorzaker zijn van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit is de reden dat in de jaren ’40 van de vorige eeuw besloten werd dat zout slecht is voor een mens. En aangezien we steeds meer voorverpakt en verwerkt voedsel tot ons nemen, krijgen we inderdaad een ongezonde hoeveelheid zout binnen. Maar mensen met een normale bloeddruk hebben geen enkele reden om natrium volledig te weren uit hun eetpatroon. Zout is niet altijd slecht, het kan zelfs een regulerend effect hebben op de bloeddruk. Wees dus niet bang voor zout, maar geniet er verstandig van.
Mythe 2: Het overslaan van een maaltijd vertraagt de stofwisseling
“Wanneer je een enkele keer een maaltijd overslaat, verandert jouw metabolisme niet meteen. Daarnaast zal jouw lichaam ook niet direct alles opslaan als vet. Maar dat wil niet zeggen dat je eten kunt overslaan als je honger hebt,” aldus voedingsdeskundige Alannah Dibona. Wat wel gebeurt, is dat het hongergevoel en dus vreetbuien toenemen. Eet dus wanneer je honger hebt en eet wat het meest geschikt is op dat moment. Dus ontbijt als je bent opgestaan en eet een lichte snack vlak voor het slapen gaan.
Mythe 3: Zwangere vrouwen mogen geen sushi
Deze mythe komt voort uit het feit dat er teveel kwik in rauwe vis zit en kwik is slecht voor het ongeboren kind. Niet in alle vis zit die ongezonde hoeveelheid kwik, dus er is geen reden om sushi helemaal te vermijden als je zwanger bent. Je kunt het rustig eten, behalve de vis waarvan bekend is dat ze wel veel kwik in zich hebben.
Mythe 4: Dierlijk eiwit is beter dan plantaardige eiwitten
Men denkt vaak dat vegetariërs en veganisten te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit omdat ze plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eten. Maar: eiwit is eiwit, of het nu in een stukje vlees of in broccoli, kaas of noten zit. Het lichaam neemt het plantaardig eiwit net zo snel op als dierlijk eiwit.
Mythe 5: Kunstmatige zoetstoffen zijn 100% veilig
Er is veel onderzoek gaande op het gebied van kunstmatige zoetstoffen en daardoor heerst er veel onduidelijkheid over de effecten ervan op de gezondheid. Ondanks dat sommige onderzoeksresultaten zeggen dat er een relatie is tussen ziekte en aspartaam, is dit niet 100% bewezen. Maar 100% veilig zijn kunstmatige zoetstoffen ook niet. Probeer daarom te matigen met inname of stap over op een natuurlijke zoetstof.
Bron: lifehacker.com
Lees ook
Waarom de 1% ons bankroet heeft gemaakt
Zo groeit je geld groen
Verwarming uit, lange onderbroek aan