5 natuurlijke middelen tegen verkoudheid

Building Blocks Show, Flickr.com
Building Blocks Show, Flickr.com

Ziektekiemen zijn niet te vermijden. Ze zijn te vinden op elke handgreep, op elke toiletbril en zelfs gewoon in de lucht. Op het moment dat je weerstand iets minder is, slaan ze toe, met een nare verkoudheid of stevige griep als gevolg. Wil je dit voorkomen, dan hoef je niet direct naar de vitaminepreparaten te grijpen: er zijn ook natuurlijke middeltjes die het immuunsysteem versterken en weerstand bieden tegen ziektekiemen.

1. Adem diep in
Train jezelf in diep in- en uitademen. Gebruik hierbij niet alleen je buikspieren, maar ook de tussenribspieren. Een goede, diepe ademhaling optimaliseert de weerstand en versterkt de zelfhelende capaciteiten van het lichaam. Mocht je dan wel verkouden worden, dan ben je hier sneller weer vanaf.

2. Leef gezond
Een open deur, maar wel een belangrijke: leef gezond. Drink veel water, eet veel groenten en fruit en kies vaker voor biologische producten. Beweeg dagelijks tenminste 30 minuten matig intensief en neem voldoende rust. Volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig.

3. Vlierbessen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vlierbessensap de duur van griepsymptomen verkort. Dit komt door de flavonoïden in de bessen. Vlierbessen zijn zowel in de winkel als in het wild te vinden. Voor wie niet dol is op vlierbessen: flavonoïden zijn ook te vinden in thee, wijn, noten, groenten en zaden.

4. Vitamine D
Hoewel de herfst en winter niet uitnodigen om naar buiten te gaan, is het belangrijk om juist dan je vitamine D-niveau op peil te houden. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht, maar het komt ook voor in eieren, boter, vette vis en plantaardige olie. Vitamine D verbetert de productie van antimicrobiële proteïne, waardoor het lichaam beter en sneller kan reageren op infecties.

5. Shiitake
De Shiitake – een soort grote champignon – is rijk aan vitamine D en B2 en versterkt daarmee het immuunsysteem. Deze paddenstoel kan eenvoudig verwerkt worden in een maaltijd of een lekkere soep. Variëren is mogelijk: naast de shiitake bevatten ook de maitake (eikhaas), reishi en cordyceps vitaminen die de weerstand verbeteren.

Bronnen: Huffington Post, ConsuMed.nl, Yahoo.com

Lees ook:

Zeven natuurlijke middeltjes om je verkoudheid mee te verlichten
[adrotate group=”1″]
Zo word je niet verkouden: eet chocola!

1 gedachte over “5 natuurlijke middelen tegen verkoudheid”

  1. Pingback: Gezonde kruidenthee: pepermunt, kamille, hibiscus|hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.