5 opmerkelijke dingen die van varkens gemaakt worden

Bron: Ro Irving (Flickr.com)

Varkens worden voor de gekste producten gebruikt. Dat ontdekte ontwerpster Christien Meindertsma toen ze zich begon af te vragen hoe dagelijkse producten gemaakt worden. Van haar bevindingen maakte ze een expositie die nu in Tilburg getoond word. Eerder won ze de Dutch Design Award met haar project PIG 05049. Christien Meindertsma: “Hiervoor heb ik een varken ontleed en verslag gedaan van geboorte tot slachthuis.”
Bewuste keuze
Meindertsma koos bewust voor dit onderwerp: “Ik wist werkelijk niet dat er zoveel producten deels of helemaal uit een varken gemaakt worden. Net zoals veel fabrikanten trouwens. Ook die hebben vaak geen idee van de oorsprong van hun product.” En als ze het wel weten, proberen ze dat soms te verdoezelen. Meindertsma: “Een fabrikant die menselijke hartkleppen maakte van varkenshartkleppen, wilde absoluut niet geassocieerd worden met varkens.”
Maar hartkleppen zijn niet het enige opvallende dat van varkens wordt gemaakt. Ze blijken leverancier van veel verrassende producten. We noemen er vijf.
Behanglijm en schuurpapier
Van varkensbotten wordt behanglijm gemaakt. Maar van deze botten wordt ook lijm gemaakt om zandkorrels op schuurpapier, de kop op een lucifer en bladen van een boek te plakken.
Porselein
As van verbrande botten wordt verwerkt in porselein. Dit maakt het aardewerk doorschijnend.
Treinremmen
Het as van varkensbotten wordt ook gebruikt in de remmen van een trein.
Biodiesel
In Son staat een fabriek dat biodiesel maakt van varkensvet. Hun doel is per jaar zo’n 5 miljoen biodiesel maken als brandstof voor vrachtwagens.
Gelatine
Dit eiwitproduct dat wordt gemaakt van huiden en beenderen van vooral biggen en koeien. De meeste gelatine in voeding komt van de huid van een varken. Gelatine wordt vooral gebruikt in snoepjes, desserts en bakkerijproducten.
‘Solo-expositie’ is te zien van 11 februari tot en met 3 juni 2012 in het Audax Textielmuseum in Tilburg.
Bron: Oneworld.nl, Varkenshouder.nl
Lees ook
5 lekkere manieren om van een slecht humeur af te komen
Elitescholieren lopen stage op vuilnisbelt
Goedkoop en verantwoord tv kijken

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020