5 plaatsen waar de plastic tas verboden is

Bron: Premier Packaging

Op 31 december werd het in Mali een strafbaar feit om plastic zakken te produceren en te gebruiken. Dit maakt Afrika de koploper in de wereldwijde campagne tegen het gebruik van plastic zakken.
Bangladesh
Het Zuid-Aziatische Bangladesh is het eerste land waar het verbod op plastic een feit werd. De regering wil met dit verbod miljoenen levens redden, want het richt in dit land grote milieuschade aan. Er werden hier dagelijks miljoenen tassen op straat en het land weggegooid.
Rwanda
Rwanda is één van de koplopers wat het bannen van plastic betreft. Al sinds 2004 wordt de bevolking aangespoord om het gebruik van de zakjes te vermijden en de omgeving schoon te houden. Sinds 2008 geldt er een totaal verbod op het gebruik, verkoop en productie van plastic zakjes.
Mauritanië
Het west-Afrikaanse land Mauritanië heeft ook sinds 31 december het gebruik van plastic zakken verboden om het milieu én het leven van land- en zeedieren te beschermen. Meer dan 70% van de runderen en schapen die stierven in hoofdstad Nouakchott, werden gedood door het eten van plastic zakken. Dit meldt de minister van Milieu, Amedi Camara. Volgens Camara wordt bijna al het plastic afval niet verzameld en belandt het in de natuur, waardoor het door dieren wordt opgegeten wat hun dood tot gevolg heeft. Iedereen die plastic zakken vervaardigt, gebruikt of invoert kan worden beboet of opgepakt, aldus Camara.
Concord
Het Amerikaanse Concord, Massachusetts is één van de eerste gemeenten in de VS waar de verkoop van plastic waterflessen verboden is. Dit verbod is het resultaat van een campagne om afval en gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Lokale activisten, zoals de tachtigjarige Jean Hill, hebben zich hier drie jaar voor ingezet en met succes. De campagne ‘Ban the Bottle’ beweert dat er 17 miljoen vaten olie per jaar nodig is om alle plastic flessen gebruikt in de VS te produceren. Dat is genoeg olie voor 1,3 miljoen auto’s. Daarnaast stelt de actiegroep op hun website dat in 2007 Amerikanen meer dan 50 miljard flessen water consumeerden, waarvan er maar 23% gerecycled werd.
Italië
Italië is het eerste Europese land waar het eenmalig gebruiken van niet-biologisch afbreekbare plastic tasjes verboden is. In januari 2011 voerde minister van Milieu Stefania Prestigiacomo het verbod in. Een grote stap, want Italië gebruikte maar liefst 25% van alle tasjes in Europa, wat gelijk staat aan ongeveer 350 tasjes per persoon.
Goed voorbeeld doet goed volgen, want Frankrijk is van plan het verbod vanaf 2014 in te voeren. Het wachten is op Nederland.
Bron: BBC, Huffington Post, France24
Lees ook
Zo maakt één groene druppel een groene golf
Vergroening economie haalt Ierland uit crisis
Kledingmerk toont echte prijs voor kleding

2 reacties op “5 plaatsen waar de plastic tas verboden is”

  1. Pingback: Keihard afkicken van de plastic verslaving -

Reacties zijn uitgeschakeld.