5 redenen om losse thee te drinken

Thee is – na water – de meest gedronken drank ter wereld. Ook in Nederland drinken we liters thee. Gemiddeld zo’n vier koppen per dag. De meeste thee drinken we uit een zakje, maar bij hetkanWEL zijn we fan van losse thee. En dan niet alleen bij het ontbijt of om 4 uur, maar ook bij het diner, cold brew of in een cocktail. Losse thee is namelijk niet alleen heel erg lekker, maar het heeft ook andere voordelen. Dankzij Valerie en David van het duurzame theemerk Frank about tea zetten we deze voordelen voor je op een rij.

Losse thee

Voor we op de voordelen ingaan, eerst even een korte uitleg wat losse thee is. Losse thee maak je door theebladeren zonder een zakje in water te laten trekken. Je kunt thee zetten van losse zwarte, witte of groene thee, maar ook met specerijen en kruiden. Officieel heet dat laatste alleen geen thee, maar een kruidenaftreksel.

1.     Hogere kwaliteit

De kwaliteit van thee wordt bepaald door het groeigebied, de plukmethode en het productieproces. Vooral volblad thee met ongebroken bladeren is van goede kwaliteit. In veel gevallen is losse thee van betere kwaliteit dan de thee in een zakje. Voor theezakjes worden vaak kleinere stukjes van de blaadjes gebruikt, soms is dit een restproduct van de ‘betere’ losse thee. Je herkent de kwaliteit van thee in een zakje aan de hoeveelheid gruis die je onderin het doosje of zakje vindt. Hoe meer gruis, hoe minder de kwaliteit.

2.     Een betere smaak

Het verpakken van bladthee in een klein theezakje is ontzettend praktisch, maar niet bevorderlijk voor de smaak. Thee heeft namelijk ruimte nodig om zich te ontplooien. In een zakje lukt dat minder goed, omdat de blaadjes dicht op elkaar zitten. Met losse thee komen de smaakstoffen en het aroma beter tot zijn recht. Tenslotte is ook bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (plantverbindingen) bevatten. Met losse thee heb je dus eigenlijk “meer thee” voor je geld.

Ontdek de smaak van eerlijke thee
Frank about tea staat voor eerlijke thee. Thee, die rechtstreeks van de theevelden zo op je deurmat belandt, zonder tussenhandelaren en toevoegingen. Pure thee dus: van goede kwaliteit met respect voor de boer en het milieu. 

3.     Gezonder en plasticvrij

Plastic in thee, echt? Ja helaas… aan veel theezakjes wordt polypropyleen toegevoegd. Dit is een soort plastic dat ervoor zorgt dat de zakjes dichtgemaakt kunnen worden en niet kapot gaan tijdens het gebruik. De kleine plastic deeltjes die vrijkomen in je thee (microbeads) worden gerelateerd aan verschillende gezondheidsproblemen. Hier wordt momenteel volop onderzoek naar gedaan. Daarnaast worden aan theezakjes vaak suikerbolletjes toegevoegd onder de noemer ‘aroma’. Niet goed voor je gezondheid en bovendien onnodig.

4.     Beter voor het milieu

Los van de microplastics, die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu, geeft losse thee ook minder afval. Dit lijkt relatief weinig, maar niet als je bedenkt dat er dagelijks gemiddeld vier koppen per persoon worden gedronken. Het is niet alleen het theezakje zelf; sommige theezakjes zijn per stuk verpakt, zitten in een doos én zit er nog eens plastic om het theedoosje heen. Voor David en Valerie van Frank about Tea een reden om hun losse thee te verpakken in een kartonnen koker met duurzame re-fill verpakking. Ongeacht de verpakking, kun je de milieu impact ook beperken door niet meer water te koken dan je nodig hebt en zo min mogelijk thee weg te gooien.

5.     Een mindful ritueel

Het zetten van een losse thee kost een klein beetje extra moeite en dat is nou precies de charme ervan. Met aandacht een kopje thee bereiden, is een mindful ritueel waarbij je thee nét iets beter proeft. Het is niet voor niks dat dit in veel culturen een belangrijke traditie is. Heb je de smaak te pakken? Experimenteer dan met het mengen van thee met bijvoorbeeld fruit, kruiden of bloemen. Niet alleen lekker, maar ook nog erg leuk om te doen!

Een cocktail van thee 
Earl grey – lavendel – (alcoholvrije) gin
Voor 4 cocktails

3 koppen Earl Grey thee
140 ml (alcoholvrije) Gin van goede kwaliteit
2 el honing
1 kop water
Een halve citroen
8 takjes lavendel
Bereiding

Doe de honing met water in een pannetje en verhit zodat de honing kan oplossen. Kook ondertussen de thee en laat afkoelen in de koelkast. Laat de honingsiroop ook even afkoelen in de koelkast.
Doe de thee, honingsiroop, gin en het sap van een halve citroen in een cocktailshaker. Shake en verdeel over 4 glazen (evt. met ijsblokjes). Steek twee takjes lavendel in ieder glas en geniet van je cocktail!

Hoe drink je losse thee?

Wanneer je losse thee drinkt dan wil je natuurlijk niet dat de blaadjes erin drijven. Alhoewel, in China is het heel normaal om je tanden als zeef te gebruiken. In het westen gebruiken veel mensen daarom een thee ei. Alleen hiermee heeft de losse thee, net als bij theezakjes, alsnog weinig ruimte om uit te zetten. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een theefilter. Deze zijn verkrijgbaar in papieren, glazen of RVS variant. Ook zijn er theepotten of -glazen met theefilter te koop. Als je helemaal niks hebt met theepotten, dan zijn biologisch afbreekbare filterzakjes nog altijd een goed alternatief.

Cold-brew thee: zo maak je het
Zelf een cold-brew maken is supersimpel. Volg deze drie stappen en je hebt binnen no-time de lekkerste koude thee in huis.
Vul een karaf met je favoriete Frank-thee (hou voor losse thee 2-6 eetlepels aan. Giet er KOUD (kraan)water overheen.
Laat een paar uur in de koelkast trekken, experimenteer met de tijd. Als je 4-8 uur aanhoudt zit je sowieso goed. Hoe langer je ‘m laat staan, hoe sterker de smaak. Giet je karaf met een filter over en….. that’s it!

Theeblaadjes hergebruiken

Wist je dat je theeblaadjes, net als koffiedik, kunt hergebruiken? Waarom ook niet, weggooien kan altijd nog. Losse theeblaadjes werken goed tegen vieze geurtjes. Gooi ze bijvoorbeeld in de kattenbak of strooi de droge blaadjes over je tapijt om ze vervolgens na een kwartiertje weer op te zuigen. Groene gebruikte theeblaadjes houden ongedierte en insecten weg. Voeg wat toe in je gieter als je de planten water geeft of strooi gebruikte blaadjes om planten in je tuin.

Tenslotte kun je gebruikte theebladeren ook een tweede bestemming geven als smaakmaker in de keuken. Vooral zwarte en groene thee lenen zich goed voor het op smaak brengen van rijst of pasta bij gekruide gerechten. Je kunt hiervoor het beste het gebruikte theefilter in het water leggen tijdens het koken. Overigens, in tegenstelling tot theezakjes (die plastic bevatten), mogen losse theeblaadjes na gebruik wél in de GFT bak.

En wat we niet moeten vergeten: losse thee smaakt nog het allerlekkerst als het met respect voor de boeren is gemaakt. Dat is precies wat Frank about tea zo een bijzonder theemerk maakt.

Wat is jouw favoriete zelfgemaakt losse thee? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Over de schrijver

3 gedachten over “5 redenen om losse thee te drinken”

  1. Darjeeling Himalaya, first flush is een delicatesse uit van die speciaal verpakte theekisten, is het helemaal een feest maar helaas maar één maal per jaar.

  2. Ja, heerlijk is losse thee!
    Hier drinken we eigenlijk alleen de biologische witte Pai MU Tan- Thee.
    Andere soorten zoals Salie, Brandnetel en Kamille alleen als we ziek of niet lekker zijn.
    Als ik ergens anders ben mis ik zelf mijn eigen heerlijke thee.🙄
    Leuk blog!
    Ria

Reacties zijn gesloten.