5 redenen om nog in Europa te geloven

Schotlanddddd
Schotse Wetenschapper Aan Het Werk. Foto: Schotse Overheid

“Vijf redenen om (nog steeds) in Europa te geloven”. De speciale economiebijlage in Le Monde is positief van toon. De Franse krant wil aantonen dat “Europa niet een verloren continent is” dan wel een “tragische commentator van zijn eigen ondergang”. Zo schrijft de krant:
“De eurocrisis en de golf aan bezuinigingsplannen die daarmee gepaard gaan bezoedelen, of maskeren zelfs een werkelijkheid, namelijk die van de kracht van een continent met troeven die uniek zijn in de wereld. […] Op het gebied van innovatie is er meer dan Silicon Valley en Azië. Van de dertig meest innovatieve landen in de wereld zijn er twintig Europees.”
Le Monde benadrukt dat Europese kennis van een “wel begeerd soort” is en dat de verrichte arbeid in Europa geprezen wordt om zijn “kwaliteit” omdat het dankzij de culturele verscheidenheid “profiteert van een heel specifieke culturele smeltkroes”.
Om – nagenoeg – te innoveren volstaat het om deze cultuurverschillen bij elkaar te brengen. Dat is de doelstelling van het Erasmusprogramma […], daarop baseert Brussel zijn voorwaarden voor onderzoekssubsidies […]. Natuurlijk is er tussen de Atlantische Oceaan en de Oeral geen tweede Harvard. Maar ondanks dat het geld niet voor het oprapen ligt [in Europa, red.], zijn de hogere onderwijsinstellingen dichtbezaaid. Bovendien kunnen jongeren er studeren voor bedragen die betaalbaar zijn ten opzichte van Azië en de VS.
De krant stelt echter wel dat de “unieke troeven” waarover Europa beschikt “momenteel bedreigd worden”, concludeert Le Monde. “Zal de EU in staat zijn haar troeven in te zetten om zodoende een uitweg uit de crisis te vinden?”
Lees het volledige artikel uit Le Monde in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De dilemma’s van een politie-informant
De laatste man in Fukushima
TV serie “Breaking bad” staat symbool voor mislukte Amerikaanse Droom

Over de schrijver

3 gedachten over “5 redenen om nog in Europa te geloven”

  1. De Euro was al failliet op het moment dat hij werd ingevoerd. Straatsburg regeert Europa niet, maar de handelsbank Goldmann Sachs.

  2. De EU heeft het ESM er door gedrukt wat inhoud dat ze 1500 MILJARD euro uit onze staatskas mogen halen om zgn de Euro te redden.
    Ik help u wel uit de droom, de euro is niet te redden. We zullen met elkaar een nieuwe manier van handelen uit moeten vinden.

  3. De EU heeft medicinale kruiden verboden en is nu bezig Biologische gewas bescherming te verbieden.
    We moeten onze macht terug nemen hier in Nederland, hier in uw eigen dorp.
    Het kan nooit goed zijn dat ze ergens ver weg over wat wij doen beslissen, we zijn eigen baas.

Reacties zijn gesloten.