5 redenen waarom koud douchen supergezond is

In veel culturen in de oudheid speelde de koude douche een belangrijke rol. De Spartanen, oude Grieken, en de Romeinen deden het al, maar ook in Japan, Scandinavië en bij indianenstammen in Noord-Amerika was het een gewoonte om jezelf onder te dompelen in ijskoud water. Deze rituelen werden gedaan om psychologische kracht te bouwen, gezondheid te verbeteren en om een fantastisch gevoel te creëren.

In onze moderne tijd die vooral gericht is op het creëren van zoveel mogelijk comfort, is deze gewoonte bijna volledig verdwenen. Zonde, koud douchen heeft namelijk een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen. Hieronder noemen we er vijf.

1. Het verbetert de circulatie

Koud water versnelt de bloedstroom en zorgt ervoor dat je hart meer bloed naar je organen pompt. Dit is goed voor het cardiovasculaire systeem en helpt tegen hoge of lage bloeddruk, aderverkalking en spataderen. Daarnaast zorgt de extra bloedtoevoer naar de hersenen ervoor dat deze beter functioneren en dat je je alerter voelt

2. Koud water werkt opwekkend

Een ijskoude douche zorgt voor een enorme kick. In eerste instantie komt dit door de adrenaline stoot die je krijgt, maar daarnaast ook door de grote hoeveelheid signalen die je perifere zenuwuiteinden naar je hersenen sturen. Deze signalen hebben een opwekkend effect.

In een onderzoek uit 2008 werd de interessante hypothese getest of depressie mogelijk het gevolg is van een levensstijl waarbij psychologische stressfactoren die veel primaten ondergaan afwezig zijn. Evolutionair gezien is ons lichaam erop gebouwd deze stressfactoren, zoals korte schommelingen in lichaamstemperatuur (door bijvoorbeeld zwemmen in koud water), te ondergaan. De afwezigheid van ‘thermische lichaamsbeweging’ kan er voor zorgen dat onze hersenen minder goed werken.

De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen deze hypothese. Het blootstellen van het lichaam aan kou zorgde voor het vrijkomen van noradrenaline een hormoon dat depressie verzacht.

3. Het is goed voor je haar en huid

Warm water heeft de vervelende gewoonte om je huid en je haar uit te drogen. Koud water zorgt ervoor dat je huid en haar veel strakker steviger en minder rimpelig aanvoelen.

4. Het verbetert je lichamelijke prestaties

Een recent onderzoek wees uit dat atleten die na hun training een koude douche namen de volgende training in staat waren meer te doen dan atleten die een warme douche namen. Een ander onderzoek wees uit dat een plens koud water zorgt voor sneller herstel van de spieren. Dit onderzoek raadde atleten aan zo snel mogelijk na hun training een koude douche te nemen.

5. Het zorgt voor meer mentale kracht

Onder een ijskoude douche stappen is niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten (of eigenlijk juist wel). Hoe meer jij jouw lichaam blootstelt aan stressfactoren, hoe beter het bewapend is voor toekomstige stress. Je verhardt jezelf dus door gewend te raken aan het dagelijkse ongemak van een koude douche. Hierdoor ben je bewapend tegen de ongemakken die de rest van de dag je kunnen brengen.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar koud douchen is nog een hele opgave. Begin dus langzaam, draai de warme kraan langzaam terug, of draai na warm gedoucht te hebben de kraan op koud, en probeer er elke keer iets langer onder te blijven staan.

Wat zijn jouw ervaringen met koud douchen?

Bron: Treehugger

 

63 gedachten over “5 redenen waarom koud douchen supergezond is”

 1. Ir. Felix Ortt, een der stichters van Felixoord, vegetarisch verzorgingshuis met park voor zelfstandig wonenden, allen vegetariër, had de gewoonte om elke dag te beginnen met een koud bad
  in zijn tuin. Hij is in de negentig geworden, sterk en gezond.
  Zelf douche ik elke morgen heel even warm op plaatsen waar men extra hygiënisch moet zijn
  en zonder zeep.
  Daarna koud nadouchen en dan is mijn dag goed begonnen, je gaat heerlijk gloeien als je je
  flink afdroogt met een ruwe handdoek.

Reacties zijn gesloten.