5 redenen waarom koud douchen supergezond is

In veel culturen in de oudheid speelde de koude douche een belangrijke rol. De Spartanen, oude Grieken, en de Romeinen deden het al, maar ook in Japan, Scandinavië en bij indianenstammen in Noord-Amerika was het een gewoonte om jezelf onder te dompelen in ijskoud water. Deze rituelen werden gedaan om psychologische kracht te bouwen, gezondheid te verbeteren en om een fantastisch gevoel te creëren.

In onze moderne tijd die vooral gericht is op het creëren van zoveel mogelijk comfort, is deze gewoonte bijna volledig verdwenen. Zonde, koud douchen heeft namelijk een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen. Hieronder noemen we er vijf.

1. Het verbetert de circulatie

Koud water versnelt de bloedstroom en zorgt ervoor dat je hart meer bloed naar je organen pompt. Dit is goed voor het cardiovasculaire systeem en helpt tegen hoge of lage bloeddruk, aderverkalking en spataderen. Daarnaast zorgt de extra bloedtoevoer naar de hersenen ervoor dat deze beter functioneren en dat je je alerter voelt

2. Koud water werkt opwekkend

Een ijskoude douche zorgt voor een enorme kick. In eerste instantie komt dit door de adrenaline stoot die je krijgt, maar daarnaast ook door de grote hoeveelheid signalen die je perifere zenuwuiteinden naar je hersenen sturen. Deze signalen hebben een opwekkend effect.

In een onderzoek uit 2008 werd de interessante hypothese getest of depressie mogelijk het gevolg is van een levensstijl waarbij psychologische stressfactoren die veel primaten ondergaan afwezig zijn. Evolutionair gezien is ons lichaam erop gebouwd deze stressfactoren, zoals korte schommelingen in lichaamstemperatuur (door bijvoorbeeld zwemmen in koud water), te ondergaan. De afwezigheid van ‘thermische lichaamsbeweging’ kan er voor zorgen dat onze hersenen minder goed werken.

De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen deze hypothese. Het blootstellen van het lichaam aan kou zorgde voor het vrijkomen van noradrenaline een hormoon dat depressie verzacht.

3. Het is goed voor je haar en huid

Warm water heeft de vervelende gewoonte om je huid en je haar uit te drogen. Koud water zorgt ervoor dat je huid en haar veel strakker steviger en minder rimpelig aanvoelen.

4. Het verbetert je lichamelijke prestaties

Een recent onderzoek wees uit dat atleten die na hun training een koude douche namen de volgende training in staat waren meer te doen dan atleten die een warme douche namen. Een ander onderzoek wees uit dat een plens koud water zorgt voor sneller herstel van de spieren. Dit onderzoek raadde atleten aan zo snel mogelijk na hun training een koude douche te nemen.

5. Het zorgt voor meer mentale kracht

Onder een ijskoude douche stappen is niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten (of eigenlijk juist wel). Hoe meer jij jouw lichaam blootstelt aan stressfactoren, hoe beter het bewapend is voor toekomstige stress. Je verhardt jezelf dus door gewend te raken aan het dagelijkse ongemak van een koude douche. Hierdoor ben je bewapend tegen de ongemakken die de rest van de dag je kunnen brengen.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar koud douchen is nog een hele opgave. Begin dus langzaam, draai de warme kraan langzaam terug, of draai na warm gedoucht te hebben de kraan op koud, en probeer er elke keer iets langer onder te blijven staan.

Wat zijn jouw ervaringen met koud douchen?

Bron: Treehugger

 

63 reacties op “5 redenen waarom koud douchen supergezond is”

 1. Pingback: Zo breng je je energierekening omlaag - hetkanWEL

 2. Mijn ervaring is, om juist meteen onder de douchekop te gaan staan en koud water over je heen te laten stromen. Blijf vervolgens DIEP in- èn uit ademen en wrijf met je handen snel over je hele lichaam.
  Draai dan de kraan dicht en ga je in soppen (indien van toepassing) en laat dan weer het koude water over je heen stromen.
  Je zult merken, dat het water nu minder koud aanvoelt

 3. Pingback: Makkelijker wakker worden: 5 tips

 4. Pingback: Eet jezelf gezond in de winter

 5. Ik douche mij elke morgen heerlijk koud en dat doet mij heel goed ik heb het niet koud als ik in de winter in een t shirt loop als andere mensen de jas aan hebben en ik ben nooit verkouden soms begin ik met warm water en soms begin ik gelijk met koud water heerlijk een echte aanrader Mvg

 6. Als het winter/koud is eindig ik het douchen met koud. Dan heb ik het na het douchen niet zo koud.
  Als het warm is eindig ik juist met zo heet mogelijk, dan lijkt het in de douche aangenaam koel. De huid neemt geen temp waar maar temp verschillen. Vandaar dat koud afdouchen bij warm weer niet echt zinvol is.

 7. jaren koud gedoucht tot ik in de overgang kwam en last kreeg van hartkloppingen ( niet door het koude douchen) ik vond het opeens eng . ben er jaren mee gestopt en nu weer begonnen. Heerlijk die tintelende huid na het douchen. Eerst warm en rustig aan de kraan op koud zetten en bij de voeten beginnen.

 8. jaren koud gedoucht tot ik in de overgang kwam en last kreeg van hartkloppingen ( niet door het koude douchen) ik vond het opeens eng . ben er jaren mee gestopt en nu weer begonnen. Heerlijk die tintelende huid na het douchen. Eerst warm en rustig aan de kraan op koud zetten en bij de voeten beginnen.

 9. Ik ben Rein Mulder kunstschilder en koud douchen doe ik al vanaf mijn Militaire dienst tijd en weet niet beter, alleen als ik weekend weg ga met mijn kinderen en kleinkinderen vind ik al dat warme zwemwater maar niks.
  Tuurlijk als je hart patiënt bent overleg met je arts.
  In de winter is het leiding water stuk kouder als het vriest.
  Daarom als je begint doe het in de zomer maanden beginnen.
  Slaap er heerlijk door en voelt goed aan mijn gehele lichaam en ik luister naar mijn lichaam.Ik blijf koud douchen of het nu gezond is of niet ik voel me al jaren fit .
  Heel opfrissend en heerlijk ben nu 62 en voetbal nog maar dat zegt niks.

 10. N
  Heb in Spanje het begin gemaakt met koud zwemmen. Eind oktober 18 gr en eind november 14. Ben nu 14 dagen alleen koud aan het douchen. Verheug me er op als ik mijn bed uit stap. Oh en je bent nooit te oud om er mee te beginnen. 76 jaar, 3 keer gedotterd en open hartoperatie. Heb nog nooit zo goed gevoeld als nu!.

Reacties zijn uitgeschakeld.