5 redenen waarom London 2012 groenste spelen ooit zijn

Het demonteerbare basketbal stadion. Foto: London2012

De Olympische Spelen zijn in volle gang, maar het evenement in London wordt nu al de groenste ooit genoemd. Die uitspraak komt van enthousiaste vertegenwoordigers van de Spelen zelf, maar niet zonder goede gronden. Er is op veel manier rekening gehouden met het milieu.
Lees ook
14 opmerkelijke producten van milieuvriendelijk bamboe
Olympische Spelen maakt lopen trendy
“Rechtsongelijkheid zonnestroom moet aangepakt”
 
Veel aandacht voor duurzame gebouwen
De belangrijkste locatie van de Spelen, het Olympische Stadion is zeer lichtgewicht gebouwd. Het gebruikt de helft minder staal dan vergelijkbare olympische stadions, en 30% van het gebruikte materiaal is gerecycleerd. Ook het basketbal stadion is op een bijzondere wijze gebouwd: het kan na de Spelen helemaal uit elkaar gehaald worden, en ergens anders opnieuw gebouwd worden. Ook hier is er gebouwd met hergebruikte materialen .
Speciaal openbaar vervoer
Het vervoer naar de olympische locaties is zodanig aangepast dat er dagelijks 1 miljoen (!) extra mensen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en speciale fiets en wandelroutes
CO2 voetafdruk
Van het hele olympische toernooi wordt precies bijgehouden hoeveel CO2 er extra wordt uitgestoten. Hiervoor is een speciaal monitor systeem ontwikkeld.
Bijna geen afval naar de stortplaats
In Groot Britannië komt nog veel afval op de stortplaats terecht. Bij de Olympische Spelen moet dat anders: 98% van het afval wordt hergebruikt of op een goede manier verwerkt.
Hergebruik van afvalwater
Water dat gebruikt is, wordt op locatie gezuiverd en opnieuw ingezet, bijvoorbeeld om de w.c.’s door te spoelen.
Er kan vast nog veel verbeterd worden, maar volgens de Britse staatsecretaris van Milieu, Caroline Spelman, leggen deze Spelen de lat voor milieuvriendelijkheid hoger. “Wij willen een toekomst bouwen voor iedereen bouwen. De natuurlijke omgeving moet niet alleen beschermd worden, maar ook gewaardeerd als een nationaal belang.”
Bron: UNEP, Sustainable London 2012

Over de schrijver