5 ‘slechte’ etenswaren die toch behoorlijk gezond zijn

Een aantal van onze favoriete hapjes en drankjes hebben door de jaren heen negatieve aandacht gekregen. Maar de nieuwste onderzoeken doen vermoeden dat ze een stuk gezonder zijn dan we dachten. Hieronder een overzicht van vijf zogenaamde ‘slechte’ etenswaren die misschien juist heel gezond zijn.

Chocola

Chocola werd ooit beschouwd als een ongezonde traktatie maar wint tegenwoordig terrein als ‘supervoeding’ vanwege zijn gezonde eigenschappen voor het hart. Er zijn vele onderzoeken waaruit valt op te maken dat het eten van een klein blokje chocola per dag de bloeddruk kan verlagen, evenals het cholesterolgehalte en het risico op een hartaanval of op een beroerte.
Maar er is chocola en chocola: alleen de donkere soorten lijken het gezonde effect op het hart te hebben. Dat komt doordat donkere chocola de meeste cacao bevat. Het is de cacao – vol met plantaardige stoffen die goed voor het hart zijn – die de gezondheidsvoordelen oplevert. Let er wel op dat je chocola met mate eet. Met één blokje donkere chocola (met minimaal 70 procent cacao) per dag, kun je de voordelen oogsten zonder dat de extra pondjes eraan vliegen.

Eieren

Eieren hebben lang een slechte reputatie gehad omdat ze veel cholesterol bevatten, maar uit recente onderzoeken blijkt geen direct verband tussen iemands consumptie van eieren en diens cholesterolgehalte in het bloed. Eieren zijn zelfs een goede bron van antioxidanten. Eén onderzoek ontdekte dat wie vijf weken lang dagelijks een ei at, een significant hoger gehalte van de antioxidanten luteïne en zeaxanthine in het bloed kreeg zonder dat het cholesterolgehalte steeg.
Uit ander onderzoek blijkt dat eieren wellicht helpen bij het afvallen. In het International journal of obesity is een onderzoek gepubliceerd waarin bleek dat volwassenen met overgewicht die acht weken lang twee eieren bij het ontbijt aten als onderdeel van een dieet met weinig calorieën, meer gewicht en lichaamsvet verloren dan de groep die een ontbijt met bagels en hetzelfde aantal calorieën at. Bovendien bleek ook hier het cholesterolgehalte in beide groepen gelijk.

Pindakaas

Hoewel pindakaas veel vet bevat, inclusief verzadigde vetten, is het waarschijnlijk een heel gezond onderdeel van je voedingspatroon. Een recent onderzoek in Harvard toonde een verband aan tussen het frequent eten van noten en pindakaas en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten onder vrouwen met diabetes type 2. Vergeleken bij vrouwen die bijna nooit noten of pindakaas aten, bleken degenen die minstens vijf porties per week nuttigden 44 procent minder risico op een aandoening aan hart- of bloedvaten of hartaanval te hebben. Dit kan komen doordat het eten van noten en pindakaas zorgt voor een afname van ‘slecht’ cholesterol, maar ook doordat het ontstekingsprocessen remt, insulineresistentie vermindert en een gunstige invloed heeft op de binnenwanden van de slagaders. Sommige merken bevatten echter extra suiker, zout en andere toevoegingen. Kies dus een product dat voor 100 procent uit pinda’s bestaat.

Koffie

Ook koffie heeft behoorlijk onder vuur gelegen, maar de recentste onderzoeken doen vermoeden dat deze drank juist gezonde eigenschappen heeft. In een onderzoek met bijna 35.000 vrouwen bleek het drinken van minimaal een kopje koffie per dag samen te gaan met een significant lager risico op een beroerte.
Ook zijn er onderzoeksuitkomsten die doen vermoeden dat koffie drinken zou kunnen beschermen tegen kanker. In een Zweeds onderzoek is een verband gevonden tussen koffieconsumptie en een verlaagd risico op borstkanker bij vrouwen na de overgang. In een Amerikaans onderzoek kwam een verband naar voren tussen koffiedrinken en een verlaagd risico op de dodelijke vorm van prostaatkanker.
Zelfs bestaan er enkele onderzoeken die erop duiden dat koffie ook tegen dementie of de ziekte van Alzheimer beschermt, en het risico verlaagt op overlijden door een hartziekte en andere oorzaken – althans bij vrouwen. Het mechanisme achter de gezondheidsvoordelen van koffie is niet bekend. Een theorie is dat de antioxidante eigenschappen in koffie een belangrijke rol spelen doordat ze ontstekingsprocessen remmen.

Pizza

Pizza zal niet gauw op een lijst met gezonde voedingsmiddelen prijken, maar er zijn onderzoeken die erop duiden dat pizza het risico op kanker verlaagt. In Italië is een onderzoek gedaan met 22.000 proefpersonen, waaruit bleek dat mensen die regelmatig pizza aten significant minder risico op vormen van kanker van het maagdarmstelsel liepen. Het eten van een of meer porties pizza per week ging samen met een risicoverlaging van 59 procent op slokdarmkanker en van 34 procent op mond- en keelkanker. De oorzaak zou de gezonde dosis olijfolie en tomaten kunnen zijn die een Italiaanse pizza bevat, aldus de onderzoekers. Die twee ingrediënten zijn immers afzonderlijk al meer dan eens gekoppeld aan een risicoverlaging op kanker.
Wacht echter nog even voor je de telefoon pakt voor een bezorgpizza of een greep doet in het diepvriesvak van de supermarkt. Niet alle pizza’s zijn even gezond. Het traditionele Italiaanse recept bevat 20 procent tomatensaus, 20 procent mozzarella, 4 procent olijfolie en minder dan 50 procent bodem. De Amerikaanse, Turkse en Hollandse varianten daarentegen bevatten meestal veel meer witmeel en suikers en vaak te veel zout, conserveermiddelen en bewerkt vlees. Een gezonde optie is een goed Italiaans restaurant te kiezen of je eigen pizza te maken met volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. Voor extra smaak kun je het antioxidantrijke kruid oregano gebruiken.
Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijkse nieuwsbrief over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.

Over de schrijver

1 gedachte over “5 ‘slechte’ etenswaren die toch behoorlijk gezond zijn”

Reacties zijn gesloten.