appels

5 superfoods voor de maand augustus

Ook in augustus willen we lekker en gezond eten, zonder het milieu te beschadigen. Maar als je kiest voor seizoensgroenten en fruit, kies je voor groente en fruit die de minste milieubelasting geven.
In deze lijst vind je alleen groente en fruit die door Milieu Centraal met een milieuklasse A zijn beoordeeld. Deze groente en fruitsoorten geven met teelt, transport en verpakking de minste belasting. Een goede keus.

Appel
Eet je gemiddeld 30 gram voedingsvezels per dag, heb je aanzienlijk minder kans om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Een appel helpt je al aan 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Ze bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. De oplosbare verlagen het cholesterolgehalte en de onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang. Daarnaast beschermt het regelmatig eten van een appel tegen hart- en vaatziekten.
Broccoli
Volgens Amerikaans onderzoek zorgt broccoli voor vertraging van het verouderingsproces. Dat komt doordat broccoli de chemische stof sulforafaan bevat. Deze stof activeert antioxidanten en enzymen in immuuncellen. Dit proces voorkomt dat vrije radicalen beschadigd worden. Daarnaast is broccoli gewoon ongelooflijk gezond: het zit barstensvol vitamines, mineralen en vezels. Tip: kook de broccoli niet te lang, of stoom het. Te lang gekookte broccoli verliest namelijk zijn gezonde eigenschappen.
Peren
Peren bevat veel koper, kalium en vitamine C. Daarnaast zijn peren rijk aan boron. Dit helpt om de botten steviger te maken. Daarom zijn peren goed tegen osteoporose. Tip: Kies voor biologische peren, want bij teelt gebruikte pesticiden kunnen door de dunne schil van de peer heengaan, waardoor het vruchtvlees verontreinigd wordt.
Pompoen
De pompoen lijkt vooral iets voor de herfst en de winter, maar ook in augustus zijn ze er al. Pompoenen zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen, oxidanten en vezels. Daarnaast bevat het veel ijzer, wat belangrijk is voor zuurstofopname in het bloed. Zuurstof is noodzakelijk voor je vetverbranding en beïnvloed gunstig je spijsvertering. Maak bijvoorbeeld een zomerse salade met sla en balsamicoazijn.
Snijbonen
Deze peulvruchten zijn een bron van koolhydraten en zijn goed voor de gezondheid. Ze bevatten veel vezels en weinig calorieën. Daarnaast helpen ze het eiwit in lichaamscellen op te bouwen. Het zijn goede vleesvervangers, dus passen uitstekend in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon.