5 supergroenten voor een gezonde herfst

Herfstgroenten
De herfst is een echt overgangsseizoen: de zomer is voorbij, maar het duurt nog even voor het winter wordt. Daarmee is dit het perfecte tijd om je weerstand een boost te geven. En dat kan met deze 5 supergroenten, die in de herfst volop verkrijgbaar zijn.
Wortels
Wortels zien er niet alleen lekker kleurig uit, maar zijn ook een bron van vitamine A, bètacaroteen, vezels, kalium, vitamine K en vitamine C. Hiermee zijn ze goed voor de ogen en de weerstand. Eet wortels rauw als snack of verwerk ze in een lekkere stamppot. Ook lekker: een wortelsapje.
Bieten of kroten
De prachtige donkerrode kleur staat niet alleen prachtig op een bord, het laat ook zien dat deze groente vol zit met antioxidanten. Hierdoor zijn ze vergelijkbaar met granaatappels en blauwe bessen. Bieten of kroten zijn rauw te eten in een salade, maar kunnen ook verwerkt worden in een soep, stamppot of zelfs risotto.
Uien
Uien zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar, maar zijn met name in de herfst erg voordelig. Uit onderzoek is gebleken dat ze de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het lichaam verlagen en de kans op prostaatkanker verkleinen. Ook werken ze ontstekingsremmend. Uien zijn eigenlijk overal in en op te gebruiken: salades, soepen, omeletten, sausjes, brood en stamppotten.
Artisjokken
Deze bijzondere bloemvormige groente wordt vooral geoogst in de periode tussen maart en mei, maar heeft in oktober een kleine opleving. Artisjokken bevatten veel vitamine C, vezels en antioxidanten. Bovendien  bevatten ze weinig calorieën en eet je er niet snel te veel van. Artisjokken kun je stomen. Je kunt ook het hart verwerken in een herfstsalade. Gebruik dan geen boter of mayonaise, maar olijfolie en een zoutloze dressing.
Pompoenen
Pompoenen horen bij de herfst, maar veel mensen weten niet wat ze er in de keuken mee kunnen. Dat is zonde, want pompoenen zijn erg gezond. Een enkel kopje gepureerde pompen bevat meer dan 200 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A, wat essentieel is voor de ogen en het immuunsysteem. Daarnaast is pompoen rijk aan alfa- en betacaroteen, twee voedingsmiddelen die de kans op een langer leven vergroten. De zaden van een pompen bevatten veel gezonde vetten en zijn geroosterd lekker als snack. De pompoen zelf kun je bijvoorbeeld verwerken in een soep, pizza, lasagne of stamppot.
Bron: Huffington Post

2 gedachten over “5 supergroenten voor een gezonde herfst”

  1. Een koolhydraatarme dieet bevorderde wel mijn weerstand. Ik eet veel vlees en groente daarbij. Koolhydraatarm dieet werkt wel goed bij mijn lichaam.

  2. ik eet al jaren tussen de middag een koolhydraatarme lunch die bestaat uit veel rauwe groenten. ik neem vaak een halve rauw paprika (kleur maakt niet uit), wat rauwe radijsjes, 5-7 plakjes komkommer van 1 cm dik, een paar rauwe worteltjes, en wat pruimtomaatjes. ik leg dit op een groot bord en ik leg er wat plakjes opgerolde kipfilet/rosbeef/gekookte ham o.i.d of een hardgekookt ei bij. Dit is een voedzame en kleurrijke lunch, barstens vol vitames. ik ben zelden of nooit verkouden.
    veel vezels zijn goed voor de darmen en de rauwkost houdt de maag een tijdje aan het werk.
    ik mis mijn boterhammen niet.

Reacties zijn gesloten.