5 tips om je kledingkast (blijvend en goedkoop) te verduurzamen

Koop minder, duurzaam of tweedehands. Vanaf het moment dat je op de hoogte bent van de misstanden in de kledingindustrie wil je eigenlijk niet anders dan dat. Helaas blijkt dat in de praktijk niet altijd eenvoudig. Deze 5 tips helpen je om echt anders met kleding om te gaan en je kledingkast te verduurzamen.

Wil je alleen maar van eerlijke merken kopen, vind je misschien niet altijd wat je zoekt. Bovendien zijn duurzame merken vaak duurder. En ga je naar het tweedehands aanbod kijken, zie je door de bomen het bos niet meer. Een herkenbaar beeld en daarom onderzochten we hoe we met minder moeite toch bewuster met onze kleding om kunnen gaan.

Consuminderen

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk minder kopen. Dat is het beste wat je kan doen voor de aarde, maar ook voor de mensen die al die spullen en kleding produceren onder vaak slechte arbeidsomstandigheden. Alleen is dat niet altijd eenvoudig. Want hoewel het woord consuminderen al in 1990 viel, ligt het begrip ‘minder’ gevoelig in een economie die uitgaat van groei, zo stelde consumptiesocioloog Hans Dagevos eerder deze maand in het NRC.

Iets wat vroeger een luxe was, zien we nu als behoefte of recht. En omdat de nieuwe collecties – zeker in de modewereld – elkaar steeds sneller opvolgen, wordt er continu een beroep gedaan op die behoefte van de consument aan iets nieuws. Met als resultaat dat we vooralsnog vooral meer willen – en niet minder.

Kleding als wegwerpproduct

Ook de populariteit en het stijgende aanbod van tweedehands kleding wakkert consumeren aan. De drempel om nóg meer voor nóg lagere prijzen te kopen, ligt daarom laag. En omdat het tweedehands kleding is, kunnen we met een schoon geweten toegeven aan onze kooplust, is althans het idee.

Toch is dat natuurlijk niet waar, want als je iets makkelijk van de hand kan doen, betekent dat ook dat je makkelijker iets nieuws koopt. We vinden dan ook veel fast fashion-merken terug op de bekende platforms, die maar één keer gedragen zijn of zelfs nog helemaal nieuw zijn. Kleding als wegwerpproduct dus.

Minder kleding kopen en langer met je kleding doen, is uiteindelijk het beste wat je voor het klimaat kan doen.

1. Weet wat je hebt

Een opgeruimde kast doet wonderen, zo maakte de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo al duidelijk. Als je in één oogopslag ziet wat je hebt, is de kans groot dat je alles ook daadwerkelijk draagt. Doe de kledingstukken die je om wat voor reden dan ook niet meer draagt de deur uit. Voordat je ze weggeeft, ruilt of verkoopt, is het wel handig om te bedenken wáárom je dit kledingstuk nooit draagt. Ligt het aan de kleur, de pasvorm, het materiaal (waardoor je peentjes zweet) of de stijl die eigenlijk niet zo goed bij je past.

2. Weet wat je zoekt

Een logisch gevolg van een opgeruimde kledingkast met daarin alleen items die je daadwerkelijk draagt, is dat je ook in één oogopslag ziet wat er nog mist. Dat maakt met name het tweedehands winkelen een stuk makkelijker, omdat je in het enorme aanbod op zoek kan naar een specifiek kledingstuk, kleur, model, merk en maat. Ook op tweedehands sites is het goed om vooral voor de duurzame merken te gaan. Op de site van When Sarah Smiles vind je een overzicht van duurzame merken.

Hoe jouw geld bij Triodos werkt aan een bewuste kledingindustrie
Met jouw spaar- en beleggingsgeld maak je meer eerlijke en verantwoorde kleding waar. Triodos Bank financiert namelijk ondernemers zoals spijkerbroekenmerk Kuyichi. Deze broeken zijn met alleen biologisch katoen geproduceerd en winkel en webshop BrandMission waar je tal van duurzame merken bij elkaar vindt. En via onze beleggingsfondsen beleg je in internationale bedrijven die niet alleen een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid en een gezonde werkomgeving, maar zich ook inzetten om geen ‘fast fashion’ te produceren.

3. Speel met cijfers

Natuurlijk is de kans aanwezig dat je op je missie alsnog wordt afgeleid door andere kleding waar je oog op valt. Voordat je tot kopen overgaat omdat het duurzaam, tweedehands en betaalbaar is, is het slim om een kleine denkpauze in te lassen. Zo bedacht duurzame modepionier Livia Firth de 30 wear rule: koop iets alleen als je zeker weet dat je het minimaal 30 keer gaat dragen. Om er zeker van te zijn dat je iets ook daadwerkelijk 30 keer draagt, kan je turven wat je aan hebt en welk kledingstuk wellicht nog wat vaker uit de kast getrokken moet worden.

Ook de Rule of Three helpt: kan ik 3 verschillende outfits maken met dit item? Kan ik het combineren met tenminste 3 items die ik al heb? Kan ik 3 verschillende gelegenheden bedenken waarop ik dit zal dragen? En kan ik het in minimaal 3 seizoenen aan?

Tot slot is er nog de simpele regel: als het geen 10 is, koop het dan niet. Want als het kledingstuk niet perfect zit of niet helemaal jouw kleur is, ga je het toch niet dragen en dan ligt het alleen maar in de weg in je kast.

4. Leer combineren

Vaak willen we iets nieuws omdat we uitgekeken zijn op onze ‘oude’ kleren. Wardrobe ennui noemen de Britten dit zo mooi, kledingkast verveling. Styling speelt daarbij een belangrijke rol, want een ‘oud’ kledingstuk op een nieuwe manier dragen, kan een hele uitdaging zijn. Mensen die een overzichtelijke Capsule Wardrobe van 37 items hebben, zijn hier goed in en creëren daarmee met gemak 80 outfits, maar dat vergt wel enige oefening. Wat kan helpen, is foto’s verzamelen van outfits die je mooi vindt en kijken of je diezelfde outfit (of iets wat er sterk op lijkt) in je eigen kast bij elkaar kan shoppen.

5. Daag jezelf uit

Gedragsverandering is niet makkelijk. Wat kan helpen, is het meedoen aan een challenge. Die komen in verschillende vormen voor: van een jaar niks kopen tot 100 dagen in hetzelfde kledingstuk lopen of de haal alles uit je kast challenge, waarbij je jouw eigen kastinhoud weer ontdekt omdat je alles slechts één keer aan mag totdat je alles uit je kast gedragen hebt. Door dit met elkaar te doen, in een groep vrienden of met onbekenden op social media, help je elkaar met het doorbreken van patronen en ervaar je hoe leuk het kan zijn om een duurzame kledingkast te hebben met daarin alleen maar duurzame stukken van goede kwaliteit die je graag (en dus ook vaak) draagt.

Heb je zelf nog een handige tip je kledingkast te verduurzamen? Deel het met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver