Bij lange afstand wandelingen denken we bij hetkanWEL vaak aan boeken als Het Zoutpad van Raynor Winn of Wild van Sheryl Strayed. In beide autobiografische verhalen beginnen de schrijfsters redelijk onvoorbereid aan hun lange wandeling en krijgen ze te maken met de nodige ontberingen en tegenslagen. En toch krijg je bij het lezen enorm veel zin om zelf de South West Coastal Path (UK) of de South Pacific Crest trail (USA) te lopen. Of ‘gewoon’ het Nederlandse Pieterpad, dat 40 jaar bestaat.
Laura koos ervoor om in twee maanden tijd 750 kilometer door de Pyreneën te hiken. Ook dat was niet makkelijk (haar ervaringen lees je hier), maar door die ervaring – en die van vele andere wandelvakanties- is ze wel expert geworden. En daarom deelt ze graag 5 tips om goed voorbereid op pad te gaan.
1. Kies voor goede wandelschoenen
Het vinden van goede wandelschoenen is uitdagend, maar een investering in het juiste paar maakt je wandeltocht echt een stuk comfortabeler. Er zijn verschillende outdoorwinkels waar ze een breed assortiment aan wandelschoenen hebben. Daarbij is het belangrijk om te bedenken wat voor soort wandelschoen je wilt hebben.
Ga je wandelen op een warme plek, dan wil je misschien iets lichts en een schoen die goed ademt. Voor koudere plekken wil je juist warmere schoenen waar je dikke sokken in kan dragen. Sowieso is het aan te raden om wandelschoenen altijd iets groter te kopen dan je ‘gewone’ schoenen die je in je dagelijkse leven draagt. Laat je hierover goed adviseren.
Voor beginnende hikers zou ik altijd hoge wandelschoenen aanraden die de enkels ondersteunen, vooral als je de bergen in gaat. De meeste moderne wandelschoenen hoef je niet meer in te lopen, maar het is wel handig als je er al een paar keer op gelopen hebt voordat je aan een lange afstand wandeling begint. Dan kunnen je voeten alvast een beetje wennen. Het is niet de bedoeling dat je blaren krijgt, maar neem voor de zekerheid blarenpleisters mee.
2. Investeer in duurzaam materiaal
Het aanschaffen van wandelmateriaal kan best prijzig zijn, maar het is goed om te investeren in spullen en kleding van goede kwaliteit. Zo gaan je spullen langer mee en kunnen ze tegen een stootje, zodat je er jarenlang plezier van hebt.
Het heeft mij geholpen om zowel advies te vragen in outdoor winkels, als zelf online onderzoek te doen naar bijvoorbeeld goede wandelstokken en kookspullen. Materiaal van goede kwaliteit kan jaren meegaan: zelf heb ik daarom ook veel spullen aangeschaft via Marktplaats en Vinted.
Zo heb ik mijn rugzak, tent, slaapzak en een aantal kledingstukken tweedehands gevonden. Hier heb ik de hele wandeltocht veel plezier van gehad. Als je graag iets meer investeert in duurzaam geproduceerde kleding en spullen, dan zijn merken als Vaude, Patagonia, Tentree en Ayacucho goede opties. De Bever heeft ook de Buitenmens-collectie, outdoor uitrusting gemaakt van oude outdoor spullen die zijn ingeleverd.
3. Onthoud: less is more
Je kunt op verschillende reisblogs lezen wat voor spullen je moet meenemen tijdens je wandeltocht. Het blijft alleen lastig om niet té veel mee te nemen: hoe pak je bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid kleding in? Laagjes is daarbij het sleutelwoord.
Toch denk ik vaak goed ingepakt te hebben, maar dan blijk ik toch te veel meegenomen te hebben. Uiteindelijk laat ik dan kleding achter of stuur ik een pakketje naar huis. Want geloof me: als je de hele dag aan het ploeteren bent, maakt één of twee kilo meer of minder in je rugtas echt een verschil. Less is more!
Zorg dat je van alles in ieder geval een fijn kledingstuk meeneemt:
- regenjas
- hemd
- korte mouwen t-shirt
- lange mouwen t-shirt
- pet of hoed
- fleece
- warme jas, muts en wellicht thermokleding
- wandelbroek (kort of lang of afrits of legging)
- wandelsokken
Je hebt niet veel nodig, als je een paar fijne kledingstukken hebt van goede kwaliteit. Je kunt ook flink gewicht besparen door lichtgewicht materiaal aan te schaffen, zoals je slaapzak of kookgerei. Verder is een zonnebril handig, net als een powerbank, een tekentang, een ehbo-tasje (met blarenpleisters), zonnebrand, muggenolie en een waterfles.
Neem zo weinig mogelijk cosmetica mee. Snijd bijvoorbeeld een stuk van je shampoo bar of zeep bar af (alle beetjes helpen). Maar ga géén mini’s kopen bij de drogist: dit is ontzettend vervuilend qua plastic. Gebruik in plaats daarvan kleine flesjes die je zelf bij elke reis weer bijvult.
4. Navigeren
Tegenwoordig is navigeren veel makkelijker, nu we allemaal apps kunnen downloaden met wandelroutes zoals Allltrails en Komoot. Het is wel verstandig om de routes van tevoren te downloaden, zodat je ook zonder bereik kunt navigeren. Test je app van tevoren uit, zodat je niet tijdens de wandeltocht voor verrassingen komt te staan.
Nog beter is de combinatie met papieren kaarten. Deze kun je zowel online bestellen van tevoren, als ter plekke kopen bij toeristenbureaus of in nationaal parken. Hierdoor ben je niet volledig afhankelijk van je telefoon. Zorg ervoor dat je kaarten niet nat kunnen worden en dat je telefoon opgeladen is. Je kunt je telefoon vaak opladen bij berghutten (soms tegen vergoeding), in hostels of als je kampeert is een sterke powerbank een oplossing. Je zult waarschijnlijk alsnog het pad af en toe kwijt raken, maar als je goed voorbereid aan je tocht begint, vind je de weg wel terug. Een kompas kan ook handig zijn!
5. Veilig op pad
Alleen wandelen in afgelegen gebieden wordt niet aangeraden, maar of je nu alleen of samen reist, ga veilig op pad! Dit begint al thuis door een reisverzekering aan te schaffen, de NKBV biedt bijvoorbeeld verzekeringen aan voor bergsporten.
Het is ook belangrijk een kleine EHBO-kit mee te nemen, je kunt speciale lichtgewicht kits vinden voor wandelen, of je eigen kit samenstellen. Vervolgens is het verstandig om tijdens het wandelen mensen af en toe te laten weten waar je bent en waar je naar toe gaat.
Zet vooraf noodnummers in je telefoon van lokale hulpdiensten, zodat je voorbereid bent wanneer er iets gebeurt. Sommige hikers ook een satelliettelefoon aan, bijvoorbeeld een Garmin InReach. Deze zijn behoorlijk prijzig, maar wellicht ook tweedehands te vinden. Ik ken genoeg mensen die zonder hiken, maar vooral in berggebieden kun je soms wel een week zonder bereik wandelen en kan met deze telefoon aan mensen laten weten waar je bent.
Tot slot, is het volgen van het weerbericht een life-saver! Wandel nooit met onweer of extreme regen en wind. Als je zelf het weerbericht niet kunt checken, kun je de weersvoorspelling vragen in berghutten. Zij kunnen ook altijd advies bieden over routes in onstuimig weer.
Hopelijk kunnen deze 5 tips jou helpen op je wandelavontuur! Heb je zelf tips voor lange wandeltochten, laat het ons weten door jouw ervaringen en tips hieronder te delen.