5 tips om dit jaar je goede voornemens wél waar te maken

Alancleaver_2000, Flickr.com
Alancleaver_2000, Flickr.com

85 procent van de Nederlanders heeft goede voornemens gemaakt voor 2015. Meestal moeten die voornemens leiden tot een leuker, gelukkiger, meer succesvol leven. Best aantrekkelijk dus. Maar waarom is het dan zo moeilijk om goede voornemens waar te maken?

Waarschijnlijk omdat je aanpak niet goed genoeg is. Kies dit jaar voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak met deze 5 tips.

1. Maak je doel specifiek
‘Meer bewegen’ staat bij veel mensen bovenaan het lijstje. Of ‘afvallen’. Zo’n doel is bijna niet te halen. Het is namelijk niet meetbaar. Hoe weet je wanneer je genoeg hebt gedaan? En als je een paar keer de mist in gaat, wat heeft dat dan voor gevolgen? Door je voor te nemen 200 keer naar de sportschool te gaan, maak je je doel wél meetbaar en specifiek en is de kans dat je dit ook daadwerkelijk doet groter.

2. Kies een realistisch voornemen
Een voornemen moet haalbaar zijn. Leg de lat daarom niet te hoog, maar probeer een balans te zoeken tussen haalbaar en uitdagend. Eventueel kun je met jezelf afspreken dat je het voornemen na een maand evalueert en eenmalig aan mag passen.

3. Deel je voornemen spaarzaam
In principe is het altijd prettig om samen met anderen aan een voornemen te werken. Dan moet je immers niet alleen verantwoording afleggen aan jezelf, maar ook aan een ander.  Toch waarschuwen wetenschappers voor het te vrijelijk delen van je doelen, met name via social media. Als je daar zegt dat je wilt afvallen, krijg je vaak talloze positieve reacties. Elk van die positieve reacties is al zo’n mentale beloning, dat je bijna het gevoel krijgt dat je het al gedaan hebt. Hierdoor voel je veel minder de behoefte om echt actie te ondernemen.

4. Wees niet te streng voor jezelf
Wees niet te streng voor jezelf. Je gaat zeker een keer – of twee of drie – de mist in. De kunst is om gewoon weer een nieuwe start te maken en door te zetten. Als je opgeeft kom je nergens. Specifieke doelen stellen helpt hier weer bij; zelfs als je een week niet naar de sportschool gaat, is het nog mogelijk dat het doel behaald wordt.

5. Focus op de beloning
Sporten is niet altijd leuk. De auto laten staan terwijl het regent ook niet. En die hamburger inruilen voor een rauwkostsalade al helemaal niet. Gezond en slank zijn en elke maand genoeg geld over houden wél. Als je iets wilt, dan moet je er dingen voor doen en laten. Dat wordt makkelijker als je je blijft focussen op de beloning: geen schulden meer, een kleinere kledingmaat, een gelukkig leven. Denk niet aan wat je ervoor moet doen of laten, maar aan wat het je oplevert.

Bronnen: Msnbc.com, Lifehacker.com, Mnn.com

Lees ook:
Ex-roker is gelukkiger
7 tips voor een langer en bewuster leven
7 bespaartips voor wassen en drogen