7 tips om écht lekkere thee te zetten

Kwaliteitsthee is in opmars. Steeds meer mensen vinden thee een goed alternatief voor koffie, of zelfs voor wijn bij het eten, maar dan moet je de thee wel goed zetten. Elk soort thee heeft zijn eigen bereidingswijze. In een theespeciaalzaak kun je je goed laten voorlichten, maar wij geven je alvast 7 tips.

Een goede kop thee zetten is natuurlijk helemaal niet moeilijk, maar elke soort thee heeft zijn eigen kenmerken en dus ook gebruiksaanwijzing. Op de juiste temperatuur, met de goede hoeveelheid blaadjes, gefilterd water en precies lang genoeg getrokken, is de smaak optimaal.

1. Een zakje of losse blaadjes

Waar kies je voor? Thee uit een zakje? Of losse blaadjes in een thee-ei? Het thee-ei is natuurlijk het duurzaamste. Je hebt geen afval, helemaal niet als je de thee met je eigen verpakking koopt in de speciaalzaak. De keuze voor losse blaadjes of een zakje heeft ook invloed op de smaak van de thee. De losse bladeren geven meer smaak af, omdat ze nog in tact zijn. Hierdoor zijn de essentiële olien in de bladeren gebleven en kunnen in het water vrijkomen.

Theezakjes worden gevuld met gebroken blaadjes. Het voordeel is dat ze in water heel snel hun smaak afgeven. Zo hebben je in no time een heerlijk kopje thee, maar uit deze blaadjes konden de essentiële oliën vervliegen, waardoor ze minder smaak hebben.

2. Hoeveel losse thee gebruik je

Voor een halve liter thee heb je 8 tot 10 gram theeblaadjes nodig, of ongeveer 5 gram. Dat komt neer op een theelepel (2 gram) per grote kop. Het is lastig om een exacte verhouding te vinden, want sommige thee komt in blaadjes en andere in poedervorm, maar met dit in je achterhoofd zit je eigenlijk altijd goed. Met een theezakje zit je natuurlijk altijd goed.

3. Wat voor water gebruik je

De meeste koken waarschijnlijk water in de waterkoker en gieten het vervolgens in de theepot, maar dat geeft niet het beste resultaat. Allereerst kun je beslissen welk water je gebruikt. Het kraanwater in Nederland is heel erg goed, maar gebruik je gezuiverd water, dan heb je nog een zachtere smaak. Bronwater is niet goed voor het milieu, omdat het in flessen komt. Theesommeliers kiezen steeds vaker voor een waterfilter te gebruiken, die de vervuilende stoffen, zoals glyfosaat, en mineralen uit het water haalt. En…. doe altijd vers water in je waterkoker. Kook je het water twee keer, dan heeft dat geen goede invloed op de smaak.

4. De temperatuur van je water

Als het water te heet is, dan wordt de thee te bitter, is het te koud, dan komt er bijna geen smaak vrij. Over het algemeen geldt dat thee wordt gezet bij met water met een temperatuur tussen de 60 tot 85 graden Celsius. Voor zwarte thee is de beste temperatuur tussen de 90 tot 95 graden, voor groene en witte thee tussen de 80 en 85 graden en kruidentheeën (ook wel infusie genoemd) smaken het lekkerste met water dat net van het kookpunt af is. Je kunt je water na het koken op gevoel laten afkoelen of een thermometer gebruiken.

5. Laten trekken

Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer stoffen er vanuit de theeblaadjes in het water oplossen. De thee wordt dan sterker. Zwarte thee laat je gemiddeld 3 en 5 minuten trekken, Japanse groene thee 2 tot 3 minuten en Chinese groene thee 3 minuten. Witte thee heeft na 1 tot 3 minuten het beste resultaat en kruidentheeën moeten het langst trekken: 5 tot 7 minuten. Na 5 minuten komen bij zwarte, groene en witte thee looistoffen vrij waardoor de thee bitter wordt. Hoe lager de temperatuur van je water, hoe langer je de thee kunt laten trekken.

6. Zakje opnieuw gebruiken?

Sommige losse theeblaadjes, zoals groene en witte thee, kun je meerdere keren gebruiken. Sommige mensen vinden het de tweede keer zelfs lekkerder. De theeblaadjes krijgen namelijk tussen de twee zettingen ‘rust’, waardoor ze aan de temperatuur en het zuurstofgehalte kunnen wennen. Voor zwarte thee is hergebruik minder lekker, net als bij kruiden- en vruchtenthee. En zakjes thee zijn gemaakt om een keer te gebruiken. Daarna is de smaak zo goed als weg.

7. Schuim op je thee

Als het water heeft gekookt, lossen er gassen op. De thee kan reageren met de gassen en dan kan er een laagje schuim ontstaan. Niet lekker. Je thee kan ook schuimen, als er te veel harde mineralen in je water zitten. Kalk kan reageren met de stoffen in theeblaadjes. Het helpt om het water goed te laten koken, een drupje citroensap toe te voegen, of gezuiverd water te gebruiken.

Speciale korting voor lezers van hetkanWEL

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door ZeroWater. Het ZeroWater filter verwijdert alle glyfosaat uit jouw drinkwater.
Lezers van hetkanWEL ontvangen een korting van €5,- op de 1,7 liter filterkan. Je hoeft alleen maar de kortingcode HKW2019 in te vullen. De actie is geldig tot en met 30 April.

Zero Water 1

Over de schrijver

1 gedachte over “7 tips om écht lekkere thee te zetten”

  1. Pingback: Zo gebruik je thee als ingrediënt tijdens het koken en bakken - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.