5 tips om gezond vlees te eten

Foto: Johan Wieland (Flickr)

In Amerika eten mannen zoveel vlees dat ze twee keer zoveel eiwit binnenkrijgen als nodig is. In Nederland eten we 70% meer dierlijk vet dan gezond is, en ruim 50% meer eiwitten dan nodig. Toch eet maar 13% van de Nederlanders nog elke dag vlees. Vlees wordt steeds meer luxe dan noodzaak. Dat is mooi, want af en toe vlees eten met mate is een stuk beter voor de gezondheid, en voor het milieu.

Te veel vlees eten wordt direct in verband gebracht met een flink aantal welvaartsziekten als hartkwalen, overgewicht en bepaalde vormen van kanker. Zo is het risico op hartziekten, zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariërs vergeleken met mannelijke niet-vegetariërs. Maar voor wie toch graag af en toe een stukje vlees eet, zijn hier tips om dat zo gezond mogelijk te doen:

1.       Vlees van graskoeien

Het vlees van weidekoeien die vooral gras hebben gegeten bevat meer gezonde nutriënten. Zo bevat grasvlees meer gezond verzadigd vet, meer gezonde omega 3-vetten en vitamine E en B, evenals CLA, een nutriënt dat mogelijk het risico op kanker verlaagt. Ook krijgen graskoeien minder antibiotica en groeihormonen.

Voor het milieu is een graskoe ook een stuk beter. Er hoeft geen soja aangevoerd te worden als veevoer. Om aan de grote vraag naar soja te kunnen voldoen worden regenwouden gekapt in Zuid-Amerika.

2.       Biologisch vlees

Het veevoer voor biologisch vlees bevat geen pesticiden, bestrijdingsmiddelen of genetisch gemanipuleerde voeding en minder antibiotica en groeihormonen.

3.       Eet lams- en rundvlees met mate

Lamsvlees en rundvlees veroorzaken de meeste broeikasgassen. Rund twee keer zoveel als varkensvlees, 4 x zo veel als kippenvlees en 13 keer zo veel als plantaardige eiwitten zoals bonen, linzen etc. Kaas is helaas bijna net zo slecht; die staat als 3e op de lijst na lam en rund.

4.       Eet mager vlees

Ongezonde stoffen worden in vlees vooral in het vet opgeslagen. Bij gewoon vlees eet je dus liever de magere stukken. Vlees van biologische graskoeien bevat juist gezonde voedingsstoffen, ook in het vet.

5.       Eet minder vlees

Met 1 hamburger per week minder voor een jaar lang, bespaar je al even veel CO2 uitstoot als 514 kilometer met de auto. 1 dag per week geen vlees levert nog meer op. Steeds meer mensen doen mee met de meatless Monday. Koop niet meer dan je nodig hebt; 20% van de uitstoot van vlees komt van vlees dat ongegeten weggegooid wordt.

Bron: Environmental Working Groupwww.flexitarier.nl

Lees ook:

Meatless monday: flexibel en gezond met vlees

Vier tips voor minder vlees in de zomer

Duurzame highlights: KLM gaat vliegen op frituurvet

Over de schrijver

3 reacties op “5 tips om gezond vlees te eten”

  1. Pingback: 5 natuurlijke middelen tegen acne - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.