5 tips om horeca duurzamer te maken

Steeds vaker kiezen restaurants, lunchzaken en koffietentjes in Nederland voor duurzaamheid. Dat is niet zo heel vreemd, aangezien de Nederlandse consument maar wat graag wil veranderen wanneer het om groener leven gaat.

De vraag voor veel horecaondernemers is echter wat ze precies kunnen doen om hun eetgelegenheid of koffiezaak groener te maken. Van QR bestellen tot aan overstappen op energiezuinig apparatuur; we zochten het voor je uit.

1. Kies voor energiezuinige apparaten in bedrijf

Groen ondernemen begint al bij het besparen op energie. Daarom is het aan te raden om in ieder geval de overstap op energiezuinige apparatuur te maken binnen je bedrijf. In de horeca is de keuken de grootste energievreter en dan met name oude apparaten die er staan. Vervang daarom je oude koelkast, oven en vaatwasser met nieuwe, duurzame apparatuur om zo je energierekening en het milieu minder te belasten. Gemiddeld heb je zo’n investering binnen een jaar of vijf al terug verdiend, omdat je in verhouding minder verbruikt. Dat is prettig voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. De ideale combinatie dus.

2. Stap af van kassabonnen en stap over op QR bestellen

Ook buiten de keuken is het nodig om naar energiezuinig apparatuur te kijken. In ieder horecabedrijf is een horeca kassasysteem aanwezig waar gasten af kunnen rekenen. Ook hier kun je aardig wat winnen wanneer het om duurzaamheid gaat. Stap bijvoorbeeld over op het zogeheten QR bestellen. Daar heb je geen papieren menukaarten meer voor nodig, omdat gasten via een QR-code op hun smartphone hun bestelling door kunnen geven. Zo’n horeca kassasysteem is volledig digitaal en werkt met digitale bonnen in plaats van fysieke kassabonnen. Ook dat is beter voor het milieu, omdat er geen papieren bonnen meer worden geprint. Wat extra mooi meegenomen is, is dat bestellen en afrekenen op deze manier ook nog eens veel sneller gaat.

3. Groene stroom als basis van horeca

Bovenstaand apparatuur moet natuurlijk worden aangedreven door een energieaansluiting. Zonder energie kun je immers geen horecagelegenheid draaiende houden. Veel huidige horecabedrijven in Nederland draaien nog volop op grijze stroom. Om je steentje bij te dragen aan een betere wereld is het een must om over te stappen op groene energie. Groene stroom is namelijk veel schoner dan grijze energie, omdat er een stuk minder CO2 bij de productie ervan vrijkomt. Wat uiteraard helemaal een duurzame keuze is, is het aanschaffen van zonnepanelen om je eigen groene energie voor je bedrijf op te wekken.

4. Biologische, fair trade en ecologische producten

Bij duurzame horeca moet je nog veel verder kijken dan alleen naar groene energie en het vergroenen van apparatuur zoals een horeca kassasysteem. Zo is het ook aan te raden om eens goed te kijken naar wat je verkoopt. Steeds vaker kiezen restaurants ervoor om aan de slag te gaan met biologische, ecologische en/of fair trade producten. Ook lokale producten zijn een stuk groener dan bijvoorbeeld groente en fruit die je uit een ander land naar Nederland haalt. Wat hierbij mooi meegenomen is, is dat je hierdoor automatisch eten met een verhaal krijgt; iets wat voor veel klanten net dat beetje extra kan zijn om voor jouw horecabedrijf te gaan.

5. Check de verlichting en bespaar op water

Tot slot is er nog een aantal kleine zaken waar je op kunt letten om net dat wat duurzamer te ondernemen dan voorheen. Vervang bijvoorbeeld alle lampen met LED-verlichting. De aankoop van LED-lampen is wellicht iets duurder dan je gewend bent, maar onthoud dat je dit ongeveer binnen een jaar eruit hebt. Daarbij gaan LED-lampen veel langer mee dan gewone lampen waardoor het een uitstekende groene keuze is. Zorg ook voor zogeheten perlatoren op kranen in de keuken en de toiletten. Je hebt het waarschijnlijk niet door maar perlatoren zorgen ervoor dat je ontzettend veel water bespaart. Natuurlijk zijn er nog veel meer groene tips om horeca duurzamer te maken, maar met bovenstaande tips omtrent QR bestellen en energiezuinige apparatuur heb je al een goed begin.

Over de schrijver