5 tips om je buurt groener, duurzamer en leuker te maken

Je hebt een idee voor je buurt of dorp dat je graag tot werkelijkheid wil maken, maar waar begin je dan? Onlangs werd de 2e editie van het We doen het Samen-festival gehouden, een dag vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante workshops voor burgerinitiatieven. Wat een hoop enthousiaste mensen met mooie initiatieven bij elkaar! Wij geven je hier vast de 5 toptips van die dag, want…..SAMEN kom je verder.

1. Samen kom je verder

Een goed idee heeft vaak vele vaders. Dus ga eerst op onderzoek uit en verzamel medestanders of ga samenwerken met diegene met (bijna) hetzelfde idee. Want…SAMEN kom je verder. Dat je hier ons blog leest is al een mooi begin! En wees nadien zo lief om je idee ook ter beschikking te stellen aan al die mensen die na jou met hun idee aan de slag gaan en voor wie jouw idee als inspiratie, samenwerking of voorbeeld kan dienen.

2. Het geld ligt dichterbij dan je denkt

De participatiemaatschappij…dat zijn wij. Met een overheid die terugtreedt en burgers actief in de maatschappij wil hebben lijkt financiering van je initiatief vaak een probleem. Echter, er zijn inmiddels vele manieren waarop je dit kunt doen. Zoals Donatie op locatie van het VSB Fonds, de Kern met Pit competitie van de KNHM en het Vernieuwende Bewonersinitiatieven programma van Stichting DOEN. Of je kunt zelf gaan crowdfunden via Voor je Buurt.

Je Buurt Vergroenen

3. De winst zit vaak in de staart

Op het festival werd bij de sessie Communiceren in de Tussenruimte van Floor Ziegler een nieuwe manier van verbindingen tussen mensen en regels en de praktijk uitgeprobeerd. Hoewel er tijdens de sessie zelf nog niet heel veel schot in de zaak leek te zitten, bleven na afloop ambtenaren van de gemeente Amersfoort en initiatiefnemers van projecten in die gemeente met elkaar in gesprek en werd er genetwerkt, werden er echt knopen doorgehakt en stappen gezet. Soms lijkt iets niet meteen te lukken, maar blijven proberen en contact zoeken en houden betaalt zich in de meeste gevallen uiteindelijk uit.

4. Kijk over je eigen (buurt)grens

Stel, je wil bijvoorbeeld meer buur(t)-saamhorigheid in je wijk. Kijk voor je idee eens wat verder dan mensen samenbrengen en het leuk hebben (wel een goed begin natuurlijk). Buiten je eigen context kijken en invalshoeken kiezen die je zelf niet snel zou kiezen levert vaak een beter initiatief, zo leerden wij van de sessie Social Design in de wijk.

5. Geniet van de weg er naartoe

Een socialere samenleving waar mensen meer betrokken zijn bij elkaar en bij hun omgeving, wie kan daar nou tegen zijn? Het is aangetoond dat wanneer mensen iets voor een ander doen ze zich goed voelen. Dus geniet ook van de mooie leermomenten, nieuwe mensen en mooie ervaringen die je tegenkomt op weg naar de realisatie van je initiatief. Wij werden al blij van al die bevlogen en betrokken bewoners op het festival. En wil je inspiratie opdoen of stappen zetten? Zet het volgende We doen het SAMEN-festival alvast in je agenda: 28 maart 2020.

Over de schrijver