5 tips om je duurzame project of bedrijf een succes te maken

ASN Bank Wereldprijs 2014 hoofdbeeld(Gastbijdrage door Asceline Groot) Stel, je hebt een innovatief idee voor een betere wereld. Bijvoorbeeld om eenzaamheid bij ouderen aan te pakken, voor een jas met zonnepanelen, of gezonde fairtrade snoepjes. Maar je hebt nog wel een kickstart nodig.

Wat doe je dan? Je schrijft je tussen 2 en 2 juli in voor de ASN Bank Wereldprijs. Want als je op 13 november wint, gaan er allerlei deuren voor je open. En met de prijs van 10.000 euro breng je je idee een flinke stap verder.

Heb je zelf een duurzaam project of bedrijf? Schrijf je hier in. Lees ook meer over de ASN Bank Wereldprijs op hetkanWel.

Maar daar moet je wél wat voor doen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom lees je hier alvast vijf tips om direct mee aan de slag te gaan.

1. Zorg dat je project past in een van de thema’s

De thema’s van de ASN Bank Wereldprijs zijn breed, maar duidelijk omschreven. Bedenk goed bij welk thema jouw project het beste past. Soms is dat lastig, omdat het bij twee thema’s past.
Neem een project over bewustwording van schoolkinderen over gezonde voeding. Waar plaats je dat? Bij kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid? Of bij eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding? De kern van je idee is kinderen gezond te laten eten. Onderwijs is daarbij een middel. Plaats dit idee dus bij eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding.

Maar dan ben je er nog niet. Onderbouw in je projectomschrijving waarom je kiest voor dit thema. Wil je het toch liever plaatsen bij kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid? Overtuig ons dan waarom dit voor jouw project het juiste thema is.

Tip: Lees hier meer over het project van Studio Jux voor inspiratie.

2. Doe een klein marktonderzoek
Voordat je het project definitief indient, doe een klein marktonderzoek bij vrienden, bekenden en mensen op straat. Wat vinden ze van je idee? Kun je het in één minuut uitleggen? Als dat lukt, is de kans groot dat je het ook helder kunt omschrijven.

3. Omschrijf je project kort en krachtig en ondersteun het met beeld
De eerste selectie van je project wordt gemaakt op basis van de omschrijving die je ervan geeft. Zorg er dus voor dat deze helder geformuleerd, duidelijk en overtuigend is. Onderbouw waarom het belangrijk is wat je wilt doen. En vertel vooral waarom jij degene bent die het moet doen. Wat wil je bereiken en wat heb je nodig?

En een beeld zegt meer dan duizend woorden. Zet je verhaal dus kracht bij met beeld. Heb je geen ‘eigen’ beeld, fotografeer dan iets, of zoek beeld dat helpt om jouw gevoel bij je project over te brengen.

Tip van Lucy Alijk (tekstschrijfster ASN Bank)
Omschrijf je project met actieve zinnen, waarin je heel concreet vertelt wat je van plan bent. Stel dat je schoolkinderen bewust wilt maken van het belang van gezonde voeding. Schrijf dan niet: “Via dit project worden kinderen bewust gemaakt van gezonde voeding middels het aanbieden van lessen en gezonde voedingsproducten op scholen.” Maar schrijf wel: “Ik ontwerp een les voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool. De les behandelt de voordelen van gezonde, eerlijke voeding boven ongezonde voeding. Daarbij geef ik allerlei voorbeelden van gezonde voeding. Sommige gezonde voedingsproducten, zoals fairtrade snoepjes, laat ik de kinderen proeven. Zo wil ik hen bewust maken van wat gezonde voeding is.”

4. Schrijf updates
Mooie projecten met goed beeld deelt Voor de Wereld van Morgen via onze socialmediakanalen. Zo bereikt je project veel mensen, die we verwijzen naar je projectpagina op voordewereldvanmorgen.nl. Zorg er daarom voor dat je projectomschrijving up-to-date is en dat je je eigen socialmediakanalen aan je project koppelt. Zo kunnen de bezoekers in één oogopslag zien waar je mee bezig bent én waar je behoefte aan hebt.

Via de blogfunctie kun je mensen goed informeren over je project. Als je wilt dat mensen je blog lezen, bedenk dan een pakkende titel, die je publiek meteen nieuwsgierig maakt. Zet de belangrijkste informatie in de eerste alinea, maar verklap niet alles meteen. De mooiste blogs delen we ook weer via al onze kanalen.

Tips van Kathelijn Hendrikse (communitymanager van VDWVM): Blogs en beelden.

5. Denk in kansen
Wil je met je project de wereld veroveren? Dan is het belangrijk dat je mensen aan je bindt. Vertel iedereen die het horen wil over je plannen en probeer ze enthousiast te maken. Vraag ze hulp en contacten die je verder kunnen helpen. Iedereen zal met goede tips komen. Dat kunnen ideeën zijn waar je zelf misschien niet op was gekomen, maar ook beren op de weg. Probeer die ‘beren’ niet als lastig te ervaren, maar als wijze lessen. Neem ze mee, denk na over oplossingen, maar laat je er niet door uit het veld slaan. Als jij denkt dat het kan, dan kan het ook. Ga vooral op zoek naar mensen die in jouw verhaal geloven.

Tip: lees eens mijn blog over de Plastic Whale

Heb je zelf een duurzaam project of bedrijf? Schrijf je hier in. Lees ook meer over de ASN Bank Wereldprijs op hetkanWel.

Asceline Groot werkt bij de ASN Bank en is altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeen die onze wereld een beetje mooier maken. Ze is verantwoordelijk voor de communicatie van VDWVM en sponsoring en auteur van het boekje ‘Het Nieuwe Groen’.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van voordewereldvanmorgen.nl

Over de schrijver

2 reacties op “5 tips om je duurzame project of bedrijf een succes te maken”

  1. Pingback: 5 tips om je duurzame project of bedrijf een succes te maken | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.