Als de lente echt aanbreekt, moet je druk zijn in de tuin. Doe nu dus de voorbereidingen. Hier vind je 5 tips om goed voorbereid te zijn als de lente echt uitbreekt.
1. Maak een tuin in vierkante bakken
Tuinieren in bakken van een vierkante meter groot is lekker overzichtelijk. De bakken kun je zelf maken van hout met wat paaltjes. Het voordeel is dat ongedierte zoals slakken niet zo makkelijk bij je plantjes kunnen. En als je goede potgrond gebruikt, hoef je geen ingewikkelde trucs uit te halen om je grond te verbeteren.
2. Koop goede potgrond in
Sla of courgettes doen het prima in potten en je balkon of tuin ziet er meteen een stuk leuker uit. Ook voor potten geldt: goede grond is het halve werk. In potten is het ook nog belangrijk dat de grond voldoende vocht vasthoudt. Het hoofdbestanddeel van normale potgrond is tuinturf. Helaas worden daarvoor laagveengronden afgegraven in met name Oost-Europa, die jaren nodig hebben gehad om zich te vormen. Biologische potgrond is een alternatief. Hierin is tuinturf grotendeels vervangen door kokosvezels en schorscompost. Ook cocopeat, gemaakt van gecomposteerde kokosvezels, is geschikt.
Zowel in de volle grond als bij potten geldt: goede grond is het halve werk. De kwaliteit van de grond bepaalt de kwaliteit van je groenten. In potten is het ook nog belangrijk dat de grond voldoende vocht vasthoudt. Het hoofdbestanddeel van normale potgrond is tuinturf. Helaas worden daarvoor laagveengronden afgegraven in met name Oost-Europa, die jaren nodig hebben gehad om zich te vormen. Alternatieven:
3. Maak alvast compost
Een composthoop maak je van plantaardig groenafval uit je tuin en uit de keuken. Een paar vuistregels:
* Belangrijk is de verhouding droog (dode bladeren, karton, takken) en nat (groenteafval) organisch afval. Die moet ongeveer 2:1 zijn.
* Om de temperatuur goed te laten stijgen voor de vertering moet de hoop minstens 1m3 zijn.
* Gooi er alleen ongekookt groente- en fruitafval op van biologische teelt (zonder chemische bestrijdingsmiddelen) en geen citrusvruchten.
* Wat dierlijke mest helpt om het composteringsproces op gang te brengen, of een plasje urine (vol stikstof) helpt ook.
* Zorg voor voldoende vocht en liefst een windstille plek.
Je kunt ook een compostvat gebruiken waar je al je afval in gooit. Dit duurt wat langer maar is wel makkelijker. Die koop je bij een tuincentrum. Op een balkon is een wormenbak heel geschikt. Die kun je zelf maken of aanschaffen met wormen en al.
4. Koop zaden en gereedschap
Koop alvast tuingereedschap, en bestel zaden. Biologische zaden kun je online kopen bij de Bolster.
5. Zaai voor
Als je nu al staat te popelen om iets te zaaien, begin dan binnen met voorzaaien. Dan kan het buiten vriezen, binnen groeien de plantjes al. Denk aan veldsla, spinazie, rucola, radijs of erwten. Vanaf maart kunnen de meeste plantjes naar buiten. Zo pak je dit aan:
* Vul een bakje van min. 6 cm diep met potgrond. Zorg dat er gaatjes in de bodem zitten waar te veel gietwater weg kan spoelen.
* Strooi de zaadjes op de aarde en bedek met een laagje aarde dat ongeveer 2 x zo dik is als de zaden zelf. Druk lichtjes aan.
* Geef water en leg een glasplaat over de bak (liefst met een kiertje zodat er nog wel lucht door kan). Zet het op een warme plaats met veel licht; een vensterbank is ideaal.
* Draai het bakje af en toe zodat de plantjes niet scheef naar het licht toe groeien.
* Staan de plantjes te dicht op elkaar, dan kun je ze tussentijds ‘verspenen’ in individuele turfpotjes. Daarmee kan je straks meteen de grond in doen.
Lees ook het Dossier Tuinieren voor meer goede tips voor tuinieren met of zonder vieze handen
Lees ook
Een schone onderbroek is van bamboe
Kinderen leren beter van veel knuffelen
Middeleeuwse oplossing voor subsidieverslaving van natuur
5 tips om je tuin of balkon lenteklaar te maken
- Geplaatst door Rozemarijn
- 13 februari 2012
- Leven
Over de schrijver

Rozemarijn
Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Ga naar alle blogs van deze auteur Rozemarijn
Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Ga naar alle blogs van deze auteur