5 tips om optimaal van je tuin te genieten

Nu we met z’n allen binnen moeten blijven, maar toch een heel klein beetje van de lente willen genieten, ligt de tuin op ons te wachten. Of je nou een balkon, dak, klein postzegeltuintje of een voetbalveld aan ruimte hebt: groen zorgt voor rust, ontspanning en vermindert stress. Bovendien brengt een beetje tuin ook vogels, bijen en vlinders naar je achterdeur en wie wil dat nou niet? Alleen: hoe begin je aan zo’n project? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je planten overleven? We geven 5 tips voor een mooie, groene en gifvrije tuin. Kom maar door met die lente.

1. Tegels de deur uit

Ja, we beginnen maar gewoon bij het begin. Planten en struiken staan veel liever met hun voeten in de volle aarde dan in een pot. Gooi die tegels er dus eindelijk eens uit en begin met het planten van groen. Op die manier zakt het water van zomerse stortbuien ook veel beter weg. Win-win dus.

Groen op het dak helpt trouwens ook met de afwatering en het koel houden van je huis op hete zomerdagen. Op dak en balkon heb je natuurlijk wel potten nodig. Houd er dan rekening mee dat een plant graag wil groeien en dat je dus genoeg ruimte voor de wortels hebt, minimaal 25 centimeter. Denk ook aan goede afwatering, want een buitenpot heeft een gat onderin als het goed is (vrij essentieel).

2. Kies voor biologische kweek

We weten zo langzamerhand allemaal wel dat pesticiden niet goed zijn voor de biodiversiteit. Het zou dus verloren moeite zijn om een tuin aan te leggen, die wemelt van de bestrijdingsmiddelen. Uit  onderzoek van Greenpeace (2017) bleek dat dit bij het overgrote deel van de sierplanten uit tuincentra wel zo is. Biologische Kwekerij Verhoeven uit Brabant besloot het anders te doen: Casper en Marion Verhoeven kweken biologische sierplanten in onverwarmde, open kassen. Dat bespaart CO2-uitstoot, draagt bij aan de biodiversiteit van de omgeving want insecten vliegen in en uit, en het is ook beter voor jouw tuin. De planten zijn niet opgepompt met hormonen, maar grootgebracht door de natuur. Een goede start is het halve werk.

Tuin

3. Weet welke planten in jouw tuin passen

Niet alle planten zijn hetzelfde: sommige staan graag in de volle zon en sommigen doen het juist heel goed in de schaduw. Meestal staat het erbij als je ze koopt, maar er blijven altijd twijfelgevallen. Want wat betekent zoiets als halfschaduw of halfzon? En welke planten staan graag naast elkaar? Suzanne van Straaten richtte het bedrijf Sprinklr op nadat ze zelf wat aanloopproblemen had met het in leven houden van haar balkonplanten. Opdat wij niet dezelfde vergissingen begaan, helpt ze ons een eind op weg door niet alleen planten te leveren (van biologische Kwekerij Verhoeven), maar daar ook beplantingsplannen bij te leveren en verzorgingstips. Dat is nog eens handig.

4. Zorg voor variatie

Nooit op één paard wedden, is ons devies. Oftewel: variatie is key. Want wie zit er nou te wachten op een tuin met alleen maar varens of hosta’s? Of eentje waarbij dat kleine, schattige boompje per ongeluk wel héél groot geworden is, waardoor er niks anders meer groeit? Kies dus zorgvuldig en zorg voor variatie. Variatie in hoog en laag, maar ook in groen en bloemig, bladvorm en kleur. Om het ons makkelijk te maken heeft Sprinklr twee gevarieerde pakketten samengesteld: borderpakket bijen en vlinders en borderpakket schaduw. Gewoon online te bestellen en aan je deur afgeleverd, wel zo veilig in deze rare tijden.

5. Wees lief voor je planten

En daarmee bedoelen we niet dat je tegen je planten moet praten (hoewel we de laatsten zijn die dat afkeuren), maar zorg dat je planten genoeg water krijgen, op de juiste manier gesnoeid worden en op genoeg afstand van elkaar geplant worden (ze groeien immers, als het goed is). Verzorgtips voor je planten vind je hier.

Heb jij nog tips om optimaal van je tuin te genieten? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 reactie op “5 tips om optimaal van je tuin te genieten”

Reacties zijn uitgeschakeld.