5 tips om te stoppen met uitstellen

Hang_In_There, Flickr.com
Hang_In_There, Flickr.com

Dingen uitstellen is menselijk. Op het moment zelf lijkt het ook vaak een goed idee. Het bespaart tijd of voorkomt dat je iets moet doen waar je geen zin in hebt. Maar na verloop van tijd raakt je hoofd vol van alle onafgemaakte klusjes. Ze vreten energie en gaan ten koste van creativiteit en productiviteit. Stoppen met uitstellen is niet eenvoudig, maar zeker wel het proberen waard. Het geeft namelijk nieuwe energie en rust in je hoofd. Deze vijf tips zorgen voor een vliegende start.

1. Maak een lijst met losse eindjes
Maak een lijst van alle dingen die je aan het uitstellen bent. Denk hierbij niet alleen aan dingen die met werk te maken hebben, maar ook in je privéleven. Het maakt niet uit of het een klein klusje is of een grote taak; noteer alles. Dus ook dat plintje vastzetten en dat ene bezoek dat je al tijden uitstelt.
2. Bepaal wat je écht moet doen
Bekijk alle punten op de lijst kritisch en bepaal of ze nog relevant zijn, of dat ze weggestreept kunnen worden. Kijk ook of er taken zijn die je aan een ander over kunt laten. Zet die dan op een apart lijstje.
3. Maak een lijst met ‘Gewoon Doen’-taken
Maak een nieuwe lijst, zet daarboven ‘Gewoon Doen’ en zet daaronder vervolgens alle taken die je zelf uit moet voeren. Denk hierbij ook aan het delegeren van bepaalde taken. Eventueel kun je bovenaan de lijst ook nog een andere motiverende spreuk zetten, die ervoor zorgt dat je elke keer dat je op de lijst kijkt weer iets wilt aanpakken.
4. Begin
Begin vervolgens met de taken. Dingen die in vijf minuten of minder tijd gedaan kunnen worden, kun je het beste meteen aanpakken. Bedenk voor grotere taken hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en plan ze in. Zet het ook echt in je agenda en behandel de taken alsof het deadlines zijn voor je werk. Hang de lijst in het zicht en kijk er regelmatig op.
5. Ga door tot het einde
De helft van de lijst afkrijgen is leuk, maar niet goed genoeg.  Dan zit je binnen de kortste keren weer met een vol hoofd. Ga dus voor volledige voltooiing van de lijst. Komt er onverhoopt toch iets tussen? Plan de activiteiten dan direct opnieuw in, zodat ze niet weer eindeloos vooruit geschoven worden.
Bron: Huffington Post
Lees ook:
Op blote voeten lopen en andere leuke, gezonde gewoontes
Ga voor 100% groene energie
Omdenkcasus: wreed klasgenootje wordt gestopt