5 tips voor een duurzame garderobe

Organisch Linnen
Jurk, Organisch Linnen, Jackpot

Als ik met mensen praat over duurzame stijl en Slow Fashion, merk ik dat velen het wel willen, slim en duurzaam met kleding en accessoires omgaan. Maar hoe doe je dat nou? Onderstaande tips helpen je deze zomer alvast op weg. Zodat je bijna ongemerkt, terwijl je werkt aan jouw aantrekkelijkste uiterlijk, meehelpt de wereld een klein beetje beter te maken!

1. Ga uit van een aantal basis kledingstukken, die van goede kwaliteit moeten zijn en die lang mee moeten kunnen. Investeer hier echt in. Ga bijvoorbeeld uit van een jasje of vest, twee jurken en/of twee rokken, twee broeken, een paar sandalen, een paar laarzen en een paar nettere schoenen (vrouw) en drie broeken, twee jasjes en een paar sandalen en een paar nettere schoenen (man). De kunst is alles met elkaar te kunnen combineren. Zodat je een aantrekkelijke garderobe hebt waarmee je een aantal jaren vooruit kunt. Hoe pak je dat aan?

2. Kijk in je kledingkast welke kleren in aanmerking komen als basisstuk. Je moet je er goed in voelen en het moet goed passen. Bedenk, uitgaande van wat je al hebt, twee basiskleuren die goed samengaan. Daar bouw je je basisstukken in op. Basiskleuren zijn bijvoorbeeld gebroken wit, kiezel, grijs, zwart, donkerblauw, blauwgrijs, tinten beige, taupe en bruin. Investeer ook wat betreft sieraden en schoenen in iets waarvan je weet dat je er lang plezier van zult hebben en dat neutraal genoeg is om goed te combineren met sprekender kledingstukken. De jurken mogen wel een mooie print hebben. Deze hoef je immers niet met allerlei andere kledingstukken te kunnen combineren.

3. Kies voor je basisstukken stoffen die onderling goed samengaan. Het meest fraai combineren basisstukken van dezelfde stof, bijvoorbeeld linnen, katoen of viscose. Vul wat je al hebt als basisstukken aan met nieuwe kleding dat als basisstuk kan gelden.

4. Deze basisgarderobe vullen we aan met modegevoeliger topjes, blouses, tunieken, truien, modieuze schoenen en laarzen met hakken, overhemden en t-shirts. Deze kleding kan iets vaker vervangen worden, als het nodig is. Het zijn deze kledingstukken die de schwung, de kleur en de stemming van je outfit bepalen. Probeer eens iets geks, iets nieuws. Een kleur blouse die je nooit eerder droeg. Een goedkope canvasschoen in een hippe kleur, een hoge-hakken-sandaal van textiel of een laars van kunstleer. Vrolijk gekleurde sjawls. Prints waar je blij van wordt. Experimenteer er rustig op los. Let er wel op dat de kleding die je vlakbij je gezicht draagt, je qua kleur ook goed staat. Deze kledingstukken varieer je wat vaker dan de basisstukken.

5. Wil je extra duurzaam, kijk dan eens bij deze winkels en webshops voor duurzamer geproduceerde kleding. Je maakt dan niet alleen een duurzame keuze, maar je draagt ook iets dat je niet veel om je heen ziet!

Geef je op voor gratis maandelijkse tips via Sustainable Style

Over de schrijver

1 gedachte over “5 tips voor een duurzame garderobe”

  1. Wat ook belangrijk is bij het aanschaffen van vooral schoenen die lang meemoeten, is het feit of ze goed passen. Schoenen van slechte kwaliteit die na twee maanden al zo zijn uitgerekt dat ze niet meer passen, of schoenen die er wel mooi uitzien maar zelfs na een paar keer dragen nog steeds niet lekker zitten heb je weinig aan. Als je het lastig vind om schoenen te vinden met een goede pasvorm, bijvoorbeeld als je erg smalle of brede voeten hebt, probeer dan bijvoorbeeld een schoenenzaak/webwinkel die aan speciaal op wijdtemaat aangepaste schoenen doet.

Reacties zijn gesloten.