5 tips voor een duurzamer wintersport

De wintersportvakantie staat weer voor de deur! Veel mensen trekken in deze periode naar het prachtige witte landschap om te genieten van de knisperende sneeuw en het uitzicht op de bergtoppen. De keerzijde is dat je, net als met alle vakanties, ook met een sneeuw- en skivakantie het milieu belast. Denk aan ontbossing en aantasting van de kwetsbare natuur onder de sneeuw. Maar ook het gebruik van de energie die nodig is om te stoken om de skipistes zo goed mogelijk te laten functioneren.

Het goede nieuws; er zijn zeker wel aandachtspunten waarmee je de impact van wintersport op het milieu zo klein mogelijk kunt houden. Hieronder geven we je vijf tips om je ecologische sneeuwafdruk zoveel mogelijk te beperken.

1. Vervoer

Tip: Reis met het openbaar vervoer en vermijd de spits.

Je wintersport begint en eindigt met het vervoer. En deze keuze heeft meteen de meeste impact van je hele vakantie. Vliegen is natuurlijk de meest milieuvervuilende manier van reizen. De auto is al een beter alternatief. Met hoe meer mensen je de auto deelt, hoe minder belastend het is voor het milieu. Als je op rustige tijden rijdt, zoals ‘s nachts, dan scheelt dit aan extra vervuiling in de vorm van (veel) afremmen en optrekken in de file. De trein en de bus zijn de beste optie. Dit scheelt de helft aan emissie in vergelijking met de auto. 

2. Bestemming

Tip: Kies voor een bestemming dichterbij met een goed duurzaamheidsbeleid en vermijd lager gelegen sneeuwgebieden met ‘sneeuwgarantie’.

Je vermindert de CO2 van je wintersport vakantie aanzienlijk door voor een bestemming dichterbij te kiezen. Kijk daarnaast naar hoe ze in het gebied omgaan met duurzaamheid. Zoals skiliften op zonne-energie, pendelbusvervoer of ga naar een autoloos skidorp. Er zijn gelukkig steeds meer ski-oorden die duurzaamheid centraal hebben staan. Zoals bijvoorbeeld Ischgl in Tirol; het eerste grote klimaatneutrale skigebied in de Alpen. Maar ook bij het Franse Morzine, waar we eerder over schreven, staat duurzaamheid hoog in het vaandel.

Sneeuwkanonnen zijn belastend voor het milieu. Dit komt door het energieverbruik en de hoeveelheid water die nodig zijn voor het maken van kunstsneeuw. Daarnaast kan deze sneeuw zorgen voor een grote wateroverlast en bijdragen aan erosie op de bergen. Ga daarom naar een gletsjergebied of een hoger gelegen wintersportgebied, of onderzoek op wat voor manier jouw favoriete gebied sneeuw maakt.

Tenslotte kun je het beste buiten het hoogseizoen op wintersport gaan. Dit is niet alleen goedkoper en rustiger, maar door de spreiding van het toerisme wordt de natuur ook minder belast.

3. Reisorganisatie

Tip: Let er bij het uitzoeken van je reisorganisatie op in hoeverre zij bewust omgaan met het milieu. Kies voor een eco accommodatie.

Ook de keuze van je accommodatie kan een groot verschil maken in de milieu impact. Er zijn reisorganisaties die zich specialiseren in een duurzaam aanbod. Zo worden eco accommodaties aangeboden die zo min mogelijk energie en water verbruiken. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame warmte en gekookt met biologische en lokale producten.

5 Tips Voor Een Duurzamer Wintersport

4. Kleding en materiaal

Tip: schaf alleen nieuwe spullen aan wanneer nodig en onderhoud je materiaal goed. Kijk naar tweedehands mogelijkheden of leen van anderen.

Met het duurste materiaal en een modieuze outfit ga je echt niet beter presteren of meer genieten. Daarbij komt, dat je je wintersport uitrusting waarschijnlijk maar één keer per jaar nodig hebt. Kijk daarom ook naar tweedehands spullen of misschien kun je van iemand anders lenen. Een uitrusting huren is ook een goede optie. Zeker wanneer je bijna nooit op wintersport gaat of voor kinderen die nog in de groei zijn. Ook het in topvorm houden van je wintersport gear, zorgt voor veel langer plezier ervan. Zorg daarom goed voor het onderhoud van je ski en snowboard, zodat die lang meegaat.  

Helaas letten weinig mensen bij de aanschaf van kleding op hoe deze is geproduceerd en hoe duurzaam de materialen zijn. Om je hier een handje bij te helpen heeft Bever het Our Planet-keurmerk waarmee je een bewuste keuze kunt maken voor duurzame wintersportkleding. Alleen producten die een positieve impact maken op onze planeet krijgen dit keurmerk.

5. Op je vakantie

Tip: Neem je bewuste levensstijl ook mee op vakantie. Blijf on-piste en vermijd een dunne sneeuwlaag.

Op je vakantiebestemming doe je natuurlijk hetzelfde als thuis, je scheidt je afval en gaat zorgvuldig om met water en energie. Wanneer door de sneeuw struiken en planten zichtbaar zijn, dan is de laag eigenlijk te dun om over te skiën of snowboarden. Ga ook niet off-piste. Dit is namelijk niet alleen veiliger voor jezelf, ook voor de natuur. Het verstoort het leefgebied met de planten en dieren. Ook tijdens de après-ski kun je een verschil maken. Laat de bratwurst en schnitzel een keer staan en kies bijvoorbeeld voor biologische, typische lokale of vegetarische gerechten.

Wanneer je let op bovenstaande vijf tips, kun je gegarandeerd een positief verschil maken in de duurzaamheid van je wintersport vakantie.

Extra tip: als Bever Buitenvriend krijg je bij aankoop van ski’s of snowboards 5 jaar lang gratis waxbeurten t.w.v. € 75,-. Ook organiseren ze de For Future Fridays, als groene tegenhanger van Black Friday. Op vrijdag 25 november kun je bij elke Bever winkel langskomen voor gratis kledingreparatie en gratis schoenonderhoud!

Credits bovenstaande foto: Best Snowboards Online.

Over de schrijver

2 gedachten over “5 tips voor een duurzamer wintersport”

  1. Een betere kop van het artikel zou zijn: 5 tips om als je toch op je ernstig milieuvervuilende wintersport vakantie je vervuilingsfootprint is minder vervuilend te maken.
    Wintersport is namelijk niet duurzaam en het gebruik van deze term in dit artikel is eigenlijk green washing. De auteur zou dit moeten beseffen.

Reacties zijn gesloten.