5 tips voor gezonder en duurzamer eten en boodschappen doen

Biologische landbouw is een productiesysteem dat de gezondheid van de bodem, het ecosysteem en mensen ondersteunt en in stand houdt. Kies je daarbij ook voor lokale en seizoensgebonden producten, dan ben je helemaal goed bezig. Je hebt dan namelijk een positieve impact op de planeet, en op je gezondheid. Daarom geven we je tips om je eetpatroon aan te passen en krijgen hulp van kenner Wim Nijmeijer.

Als je iets wilt weten over biologisch, lokaal en seizoensgebonden eten, dan ben je bij Wim Nijmeijer aan het goede adres. Wim is eigenaar van vijf Ekoplaza winkels, weet alles over een biologische levensstijl en adviseert mensen ook hoe ze hun eetpatroon stap voor stap kunnen aanpassen.

1. Verander je eetpatroon geleidelijk

Wim ziet regelmatig mensen in zijn winkel die van de ene op de andere dag hun eetpatroon willen aanpassen. “Dan kun je denken aan suiker- of koolhydraatvrij, vegetarisch, vegan of biologisch eten. Ik adviseer dan altijd om de veranderingen geleidelijk door te voeren. Dan kun je bepaalde patronen echt doorbreken en heb je minder kans op een terugval.” Gezonde keuzes maken, vraagt voor de meeste mensen nu eenmaal om discipline en doorzettingsvermogen.

2. Koop lokaal geproduceerde producten

Lokale producten komen – de term zegt het al – uit de buurt. Zo zorg je ervoor dat jouw voeding niet de halve wereld over reist, voordat het op je bord belandt. Door te kiezen voor lokale producten, heb je een positief effect op het milieu. Hoe dichter in de buurt je voeding geproduceerd wordt, hoe minder CO2-uitstoot er plaatsvindt tot je het opeet of -drinkt. En mooie bijkomstigheid is dat je dan eigenlijk automatisch met de seizoenen mee eet, want je koopt wat er op dat moment groeit en bloeit.

Wim voegt hieraan toe: “Door te kiezen voor pure producten in het seizoen, het liefst ook nog lokaal verbouwd, neem je een eerste stap in een duurzaam eetpatroon. Mensen kiezen nu steeds vaker voor producten van dichtbij om zo bij te dragen aan een eerlijk voedselsysteem. En ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Zodra je je in de voedselketen verdiept, ga je ook echt andere keuzes maken.”

Doe mee aan verandering van het voedselsysteem bij Triodos Bank
Triodos Bank pleit al jaren voor een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. We financieren initiatieven die dit willen realiseren met het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten. Denk aan biologische winkels en restaurants, maar ook biologisch werkende boeren, voedselverwerkende bedrijven en groothandels. Ben jij nieuwsgierig naar duurzaam beleggen? Triodos Groenfonds is het groenste beleggingsfonds van Nederland, waarmee je onder meer investeert in biologische landbouw. Ontdek meer over beginnen met groen beleggen.

3. Kies voor biologisch

Dit is een hele belangrijke stap, vindt Wim. “Kies voor biologische producten, want dan weet je dat je meer voedings- en geen gifstoffen binnenkrijgt.” Bij biologische landbouw staan een aantal principes centraal. Het begint allemaal met een vruchtbare bodem. De biologische boer wisselt jaarlijks verschillende gewassen af met elkaar en gebruikt geen kunstmest. Hij of zij gebruikt alleen dierlijke mest en compost om de veerkracht van het ecosysteem te versterken en natuurlijke gewasbescherming. Houdt de biologische boer dieren, dan gelden er ook andere regels. De dieren krijgen meer ruimte dan op een niet-biologische boerderij en mogen buiten wroeten, scharrelen of grazen. Ook het gebruik van antibiotica wordt beperkt.

“Van biologische voeding krijg je veel meer energie,”, vertelt Wim, “want de producten bevatten meer voedingsstoffen en geen gifstoffen die zich kunnen opstapelen in je lichaam. Maar je weet ook dat de negatieve impact op het milieu kleiner is én als het om dierlijke producten gaat, dat de dieren goed behandeld worden. Verder is biologisch eten lekkerder, want het heeft veel meer smaak. En dat is ook heel belangrijk.”

4. Ga voor producten met maximaal 5 ingrediënten

Voor bewerkt eten heeft Wim ook een belangrijke stelregel. “Als er meer dan 5 ingrediënten in een product zitten, kun je het beter niet kopen. Helemaal niet als je geen idee hebt wat de ingrediënten op een verpakking betekenen. Lees daarom goed het etiket en kies dan of je iets wilt eten, of niet.” Met deze stelregel in gedachten, kun je de supermarkt door en zul je zien dat je automatisch kiest voor gezonde en verse producten.

5. Kijk niet alleen naar de prijs

Puur eten heeft veel voordelen voor jou en voor de planeet. “We hebben een cultuur waarbij we willen besparen op voeding, het moet vooral goedkoop zijn. Maar kijk bij gezonde voeding niet alleen naar de prijs. Biologisch eten is misschien duurder, maar heeft een positief effect op je gezondheid en op de wereld om ons heen.” En laten we eerlijk zijn, een gezond lichaam leidt tot een gezonde geest. En dat is beide onbetaalbaar.  

Heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie.

Doe je mee aan de Anders Eten Maand?
Wil je meer weten over gezonde voeding. Voor jou en voor de planeet? Schrijf je dan in voor de Anders Eten Maand. Tijdens de Anders Eten Maand delen we van 1 tot en met 31 oktober via een speciale nieuwsbrief elke week informatie en interviews met inspirerende gamechangers in de voedingsindustrie. Denk aan boeren, producenten van duurzame voedingsmiddelen, influencers, koks en ‘gewone’ mensen die het roer omgooiden. We volgen de laatste trends en vernieuwende ontwikkelingen, delen interessante weetjes en testen zelfs je kennis. Maar we organiseren ook een masterclass en verschillende workshops en maken een online magazine. Inschrijven is gratis en de speciale nieuwsbrief stopt automatisch aan het einde van de maand.

Over de schrijver

2 gedachten over “5 tips voor gezonder en duurzamer eten en boodschappen doen”

  1. Ik las het artikel vluchtig door dus misschien stond het er wel in maar zag ik het over het hoofd. Ik miste de volgende tip: eet vooral seizoensgebonden groenten en fruit! Dus geen aardbeien met kerst.

  2. Met de tips voor verbetering van de spijsvertering kan ik niet zoveel; lijstjes van wat je niet zou moeten eten? Verhoudingen tussen vetten, koolhydraten en eiwitten zelf gaan bepalen? Hoe doe ik dat slim en snel? Geen idee. En de verhoudingen zijn toch niet voor iedereen gelijk?

    Ik had echt gehoopt op meer praktische tips, maar dit is echt een cursus voedingsleer/diëtetiek. Interessant, maar niet handig voor mij. Vooral ook niet omdat ik niet bij het artikel zelf kan reageren. De schrijver van dit artikel is erg deskundig, maar leeft toch in een andere bubbel dan ik (die geen scheikunde heb gestudeerd). Jammer!

Reacties zijn gesloten.