5 tips voor groen & gezond schaatsplezier

Bron: Peter Curbishley (Flickr.com)

Het wordt steeds kouder en de schaatskoorts neemt toe. In het Groningse Noordlaren werd afgelopen week al de eerste marathon op natuurijs gereden. Ook als je geen marathonschaatser bent, kun je als schaatsfan jouw hart ophalen dit weekend. Als je lang niet geschaatst hebt of zelfs voor het eerst op de schaats staat, moet je je goed voorbereiden.
Zorg dat de schaats goed past
Veilig schaatsen begint met een goede schaats, die niet te groot of te klein is. Ook mag de schaats niet te strak zitten, anders kan het bloed niet goed doorstromen. Pas de schaats voor aankoop met een dunne sok.
Warming-up
Schaatsen is sport en een goede warming-up is van belang. Zorg dat je spieren goed warm zijn, om blessures te voorkomen. Ga een kwartiertje joggen of doe rek- en strekoefeningen. Als je last hebt van rugklachten, kan dat verergeren door het schaatsen. Voorkom dit door rug- en buikspieroefeningen op te nemen in de voorbereiding.
Eten en drinken
Als je eenmaal gaat schaatsen, wil je niet meer stoppen. Neem dus eten en drinken mee. Bijvoorbeeld bananen en energierepen. Zorg dat je regelmatig drinkt, want tijdens het schaatsen verlies je veel vocht. Neem een thermoskan met thee mee, lekker en warm!
Noodpakket
Als je op natuurijs gaat schaatsen, is er altijd de kans dat er een wak is. Natuurlijk kijk je uit, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Doe van tevoren jouw gsm in een plastic zakje. Zo kan deze niet nat worden. Ga je een tocht rijden, zorg dan dat je twee grote spijkers of ijspennen en een touw bij je hebt. Hiermee kun je uit een wak komen. Mocht je onverhoopt onder het ijs komen: zwem naar de donkere plek. Daar is het wak en kun je eruit. Ligt er sneeuw? Zwem dan naar de lichte plek.
Miieuvriendelijk schaatsen
Er is niets milieuvriendelijker dan schaatsen op natuurijs, zolang je geen rommel achterlaat. Zorg ook dat je niet door beschermde gebieden schaatst. Plan daarom goed jouw schaatsroute en vraag bij de plaatselijke schaatsclub waar je wel en niet mag schaatsen.
Bron: dokterdokter, weeronline
Lees ook
Brits KNMI: We krijgen een nieuwe ijstijd
Zes keer warm mooi en duurzaam
Een schone onderbroek is van bamboe

1 reactie op “5 tips voor groen & gezond schaatsplezier”

Reacties zijn uitgeschakeld.