5 tips voor milieubewust autorijden

Milieubewust autorijden gaat hand in hand met een laag brandstofverbruik. Je slaat hiermee dus twee vliegen in één klap: de CO2-uitstoot van je auto wordt beperkt én je portemonnee loopt minder snel leeg. Milieubewust autorijden vraagt wel om een bewuste rijstijl, aangezien de meeste winst te behalen is in het rijgedrag.

Door middel van vijf tips kun je het milieubewust rijden en het beperken van het brandstofgebruik in de praktijk toepassen. Wil je het besparen op je autokosten meteen helemaal goed aanpakken? Loop ook andere manieren na om goedkoper uit te zijn, zoals je autoverzekering en onderhoudskosten. Denk bijvoorbeeld eens aan een autoverzekering van Allianz, die sinds kort ook autoverzekeringen voor particulieren aanbiedt, of vergelijk je huidige autoverzekering met andere verzekeraars.

Tip 1 Milieubewust autorijden: schakel niet terug bij het remmen

Bespaar brandstof door de auto zelf tot stilstand te laten komen en tijdens het remmen niet terug te schakelen. Nog beter is om de auto zoveel mogelijk uit te laten rollen. Hierbij is het belangrijk om goed te anticiperen en alvast snelheid te minderen bij bochten, kruispunten en stoplichten.

Tip 2 Milieubewust autorijden: schakel de motor uit tijdens het wachten

Je kunt een onnodige hoeveelheid uitlaatgassen en het opslurpen van brandstof beperken door de motor van je auto bij wachtmomenten uit te schakelen. Dit is zeker aan te raden wanneer je langer dan een minuut stil staat. De nieuwste technologie op dit gebied is het start-stopsysteem. Het zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat als de auto stopt. Zodra je de koppeling indrukt en de auto in de juiste versnelling zet, gaat de motor vanzelf weer aan.

Tip 3 Milieubewust autorijden: laat de toerenteller niet te ver uitslaan

Door de toerenteller zo laag mogelijk te houden, bespaar je veel op het brandstofverbruik. Hoe minder toeren, hoe minder dorstig je auto is. Rijden in de vijfde versnelling ten opzichte van de tweede versnelling kan je bijvoorbeeld al vijftig procent aan brandstofverbruik schelen.

Tip 4 Milieubewust autorijden: beperk je snelheid

Deze tip zal niet iedereen als muziek in de oren klinken, maar door niet te hard te rijden valt er heel veel winst te behalen in milieubewust en zuinig autorijden. Als je bijvoorbeeld tachtig procent van de maximum snelheid zou rijden, bespaar je al zo’n zestig procent van je verbruik. Je bent dus eigenlijk de dief van je eigen portemonnee door het gaspedaal hard in te trappen.

Tip 5 Milieubewust autorijden: gebruik de cruise control

De cruise control zorgt ervoor dat je een constante snelheid aanhoudt. Dit leidt tot minder remmen en gas geven, waardoor je motor minder brandstof nodig heeft.

Kortom, milieubewust autorijden vraagt om bewustwording in het rijgedrag en goed anticiperen. Altijd geldt natuurlijk dat je de weg niet op kunt zonder goede autoverzekering. Je autoverzekeraar kan je eventueel ook nog informeren over milieubewust (en natuurlijk schadevrij) de weg op te gaan.

Over de schrijver

4 gedachten over “5 tips voor milieubewust autorijden”

  1. Inderdaad verstandig om de cruise control te gebruiken wanneer je lange afstanden op de snelweg af moet leggen. Daarnaast probeer ik ook minder terug te schakelen en mijn auto uit te laten rollen. Hier bespaar je ook brandstof mee.

  2. Ik probeer ook milieubewust auto te rijden. Ik zorg er altijd voor dat ik me aan de juiste snelheden houd en daarnaast niet onnodig mijn motor laat draaien wanneer ik een langere tijd stilsta. Gelukkig worden er tegenwoordig ook steeds meer elektrische auto’s op de markt gebracht die bijdragen aan een beter milieu.

  3. Ik had geen idee dat als ik langzamer rij het beter voor het milieu is! Ik probeer meer milieubewust te leven, en over een paar maanden koop ik mijn eerste auto. Ik zal ervoor zorgen dat ik deze tips volg om milieubewust te autorijden.

  4. Hartelijk bedankt voor alle tips! Ik wil naar een autorijschool gaan en zekerlijk wil ik zo duurzaam mogelijk rijden. Vooral vind ik een tip met cruisecontrole leuke omdat het me zelfs kan helpen als een beginner omdat het ervoor zorgt dat ik een constante snelheid aanhoud. Hopelijk zal ik dat al straks proberen!

Reacties zijn gesloten.