5 tips om je winkelgedrag te verduurzamen

Een pakketje hier, even winkelen daar en doe er maar een strikje omheen mevrouw, want het is december. We shoppen wat af deze maanden. Sterker nog, retailers halen zo’n 30% van hun totale omzet in de laatste twee maanden van het jaar, dankzij de feestdagen. Maar al dat shoppen is natuurlijk niet per se goed voor het milieu. Omdat het in deze tijd van het jaar onvermijdelijk lijkt dat je toch hier en daar je portemonnee trekt, hebben we 5 tips om je winkelgedrag te verduurzamen.

1. Kom met de benenwagen

Of je nu online bestelt of je gaat naar de winkel om de hoek, ga het liefst lopend, met de fiets of met het OV. Maar laat die benzinewalmen even voor wat ze zijn. Je kan meestal toch maar moeilijk parkeren in het centrum van een stad, dus je doet niet alleen het milieu, maar ook jezelf en je portemonnee een plezier met dit sportieve winkelgedrag.

Nu hoor ik je denken. Maar als ik online bestel dan wordt het toch de bezorgbus in plaats van de benenwagen? Dat hoeft niet. Sinds de coronatijd maken veel winkels nog steeds gebruik van Click & Collect. Je bestelt dus online, waarna je het pakketje zelf in de winkel op kan halen.

Dat heeft veel voordelen. Er is geen extra transport nodig voor jouw bestelling. Je hebt ook niet de kans dat je het pakketje mist omdat je niet thuis bent en de bezorger nog een keer op pad moet voor jou (of je buren lastig valt). Je kan zelf het tijdstip van ophalen bepalen (en hoeft dus niet thuis te zijn op een bepaalde tijd). En je kan je aankoop in de winkel passen (als het om kleding gaat): als het niet goed is laat je het gewoon achter voor een retour (dat scheelt ook weer een ritje met de bezorgbus). Aan het einde scheelt dit heel veel CO2 omdat je alles met de eigen benenwagen hebt gedaan.

2. Koop alleen wat je nodig hebt

Het is zo makkelijk om je te laten verleiden als je al dat moois en al dat lekkers in de etalages ziet liggen. Of als je op je werk hoort wat je collega’s allemaal hebben gescoord in naam van het feestgedruis en begeleid door een vrolijk muziekje. Helemaal nu veel winkels hun producten al weer in de sale hebben, kan het lastig zijn om niet toe te slaan. Maar wat moet je met al die spullen?

Maak daarom een lijstje van wat je precies nodig hebt en hou je aan dat lijstje, zoals je ook een boodschappenlijstje maakt. Dit winkelgedrag heeft twee voordelen. Ten eerste grif je het in je geheugen door het op te schrijven en blijft het daardoor beter hangen (ben je het daarna toch vergeten? Dan heb je het misschien niet nodig, tenzij het om iets van je supermarktlijstje gaat). En ten tweede brengt het opschrijven een soort verantwoordelijkheid met zich mee. Het staat nu zwart op wit, dus je voelt je minder geneigd om toch stiekem nog dat ene ding in je mandje te gooien (wat dus niet op je lijstje stond en je dus niet nodig hebt).

Wat ook kan helpen bij het verduurzamen van je winkelgedrag is er eerst een nachtje (of twee) over te slapen voordat je iets koopt. Zo voorkom je dat je achteraf denkt: ik ben er weer ingetrapt, dit heb ik eigenlijk helemaal niet nodig of het is gewoon niet mijn ding. Met een nachtje slapen ben je acuut genezen van je impulsaankopen.

3. Maak online shoppen duurzaam(er)

Klik. Klik. Klik. En je hebt je nieuwe trui morgen al aan. Dit winkelgedrag is zo makkelijk, en daarom ook zo verleidelijk. Maar ja, als de bezorger nu al voor de vijfde keer bij je aan de deur staat deze week is het misschien tijd om te kijken hoe je op een duurzame manier online kan shoppen.

Hier zijn een paar tips voor je online winkelgedrag:

 • kijk of je pakketje ook in een herbruikbare of in ieder geval duurzame verpakking kan worden besteld
 • maak gebruik van bezorgdiensten als Homerr
 • kijk of ze met elektrische busjes rijden of misschien zelfs gebruik maken van fietskoeriers
 • neem eens een pakketje van de buren aan
 • de snelle bezorgoptie heeft 3x meer impact op het milieu dan de gewone bezorgoptie
 • koop meerdere dingen bij één webshop zodat hopelijk het meeste in een lading binnenkomt
 • zorg dat je thuis bent als de bezorger komt
 • of gebruik een pakketpunt of Click & Collect
 • kijk naar de maattabel zodat je niet meerdere maten hoeft te bestellen om vervolgens het meeste weer retour te sturen, want retours worden vaak vernietigd omdat dit goedkoper is dan controleren en opnieuw inpakken.
 • reviews lezen kan ook helpen om te bepalen wat je het beste kan bestellen (al hoewel niet alle reviews echt zijn, dus wees daar alert op).
 • als je een pakketje ergens op moet halen, ga dan met de fiets, lopend of het OV

4. Koop gerecyclede of tweedehands producten

Door iets een tweede leven te geven scheelt dat een hoop afval. Ook bij het delven of verbouwen van grondstoffen en bij de productieprocessen komen vaak schadelijke stoffen vrij die je op deze manier kan verminderen. Minder nieuwe producten betekent ook minder transport, wat weer minder CO2 betekent, minder fijnstof in de lucht en minder geluidshinder.

En dat allemaal omdat je iets moois koopt dat er toevallig al was. Waarom zouden we ook steeds maar nieuw en meer willen? Apps als Vinted, Ebay en Marktplaats zijn niet voor niets populair.

Zelf maak ik mijn shoppinguitje op Vinted vaak nog een stukje duurzamer door op een item te zoek en dan mijn woonplaats in de zoekbalk in te tikken. Vaak genoeg vond ik dan precies wat ik zocht en kon ik het zo ophalen met de fiets. Dat scheelt weer een transportritje.

5. Koop duurzaam geproduceerd

Dit klinkt als een inkoppertje, maar vaak vinden we het lastiger dan we denken. Omdat er zoveel kleine initiatieven zijn, die allemaal fantastisch werk doen, wordt het al gauw een ware zoektocht en uiteindelijk een behoorlijke warboel om bij dat ene item te komen dat je zocht.

En ja, zeker met online shoppen, zijn we vaak niet bereid of hebben we simpelweg geen zin om uren te moeten zoeken. En dat geldt natuurlijk ook voor duurzame kledingmerken, waar we er gelukkig een heleboel van hebben. Maar waar begin je? Goed nieuws: we hebben bij hetkanWEL al heel wat werk voor je gedaan door alle duurzame kledingwinkels overzichtelijk op een pagina te zetten: Hier koop je eerlijke en duurzame kleding Maar ook als je niet in een duurzame winkel staat, kan je duurzame kleding makkelijk herkennen met deze 5 tips. Happy shopping!

Over de schrijver

1 gedachte over “5 tips om je winkelgedrag te verduurzamen”

 1. Tip 6.
  Vraag je bij alles wat je wilt kopen af “heb ik dit écht nodig?”. Bij mij is het antwoord 9 van de 10 keer “nee”. En dan koop ik het niet. Als het antwoord “ja” is dan ben ik zo veel blijer dan vroeger.

Reacties zijn gesloten.