5 verrassende producten die oorspronkelijk uit India komen

“De 19e eeuw was van de Britten, de 20e eeuw van de Amerikanen en de 21e eeuw zal van de Chinezen zijn,” zo voorspelde Rob de Wijk onlangs nog op NPO Radio 1. Maar naast China zijn er meer landen, die hard aan de weg timmeren. Denk bijvoorbeeld aan India, de grootste democratie ter wereld, die dit heugelijke feit dit voorjaar nog vierde met de grootste verkiezingen uit de wereldgeschiedenis. Of, zoals sommige kranten het noemden, een democratische monsterklus, die overigens gewonnen werd door de partij van zittend premier Modi.

Maanmissie India

Dat deze grootste democratie zich wil laten gelden op het wereldtoneel was vorige maand nog maar eens zichtbaar, toen het als vierde natie op de maan wilde landen. De lancering werd in eerste instantie uitgesteld wegens een technisch mankement, maar de raket ging op 22 juli alsnog de lucht in. “Het begint te komen, dat India ook echt op deze schaal kan meespelen,” zei Philippe Schoonejans van de ESA in het NPO Radio 1 programma Met het oog op morgen. Naar verwachting heeft India in 2025 niet alleen de grootste bevolking van de wereld, maar is het ook de 3e economie.

Eigen grond

India laat ook op andere gebieden van zich horen. Zo kent de Indiase Landarbeidersbond APVVU een jaarlijkse groei van 10 tot 12%, iets waar de Nederlandse FNV alleen maar van kan dromen. De bond heeft 697.500 betalende leden, waarvan meer dan de helft (56%) uit landarbeidsters bestaat. Vrouwen, die bijvoorbeeld het katoen van onze kleding plukken. Om maar wat te noemen.

De bond zorgt er onder andere voor dat arme vrouwelijke landarbeiders een eigen stuk grond op hun naam krijgen. Een unicum, dat voor een zekere zelfstandigheid van de vrouwen zorgt. En dat op zich is al een uitzonderlijke prestatie in een land waar het hebben van een dochter onder de armste bevolking eerder een vloek is dan een zegen in verband met de dure bruidsschat, die als een donkere wolk boven hun hoofd hangt.

Tijd om eens wat dieper in het land te duiken. Want welke producten, die we nog steeds dagelijks gebruiken, komen oorspronkelijk uit India? De overheerlijke Curry’s, yoga en Ayurveda even buiten beschouwing gelaten.

1. Shampoo

Het Engelse woord shampoo komt van het Hindiwoord chāmpo, dat weer afkomstig is van het Sanskrietwoord Chapayati. Dat betekent zoveel als kneden of masseren, want dat is waar het oorspronkelijk om draaide in het Oosten van India. Het geven van een hoofdmassage met olie en kruiden.

2. Indigo

De spijkerbroek komt dan misschien uit Amerika, maar de karakteristieke kleur blauw is een Indiase uitvinding en was in de 19e eeuw één van de belangrijkste exportproducten van het land. De kleur indigo komt vrij door planten te laten rotten en gisten in water. Tegenwoordig is het meeste indigo wat gebruikt wordt helaas synthetisch.

3. Plastische chirurgie

Plastische chirurgie ontstond ongeveer 600 voor Christus. In Indische geschriften uit die tijd werd al uitgelegd hoe je een neuscorrectie kon uitvoeren met behulp van een voorhoofdsflap. De huidige methode die hiervan is afgeleid, wordt dan ook de Indische flap genoemd.

4. De USB-stick

De jongsten onder ons weten misschien niet eens meer wat een USB-stick is, maar voor de iets ouderen onder ons geldt dat zeker niet. Het was een verademing om je hele digitale hebben en houden op zo´n compacte stick te kunnen deponeren. De Indiër Ajay Bhatt is de uitvinder van dit alles en hoewel hij na zijn afstuderen naar Amerika vertrok, wordt hij gezien als één van de meest invloedrijke ´global Indian´.

5. Katoen

De eerste keer dat er over katoen geschreven wordt, gaat het over Indisch katoen. De Veda’s, die rond 3.000 voor Christus geschreven zijn, verwijzen er naar. Ook de Griekse historicus Herodotus schreef 2.000 jaar geleden al over Indische katoen: “Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen. De Indiërs maken hun kleren van deze boomwol”.

Ook knopen zijn trouwens in India uitgevonden. Die werden zo’n 5.000 jaar geleden gemaakt van schelpen, waar kleine gaten in werden geboord. In eerste instantie dienden ze vooral als versiering, maar later kregen ze de functie die knopen nog steeds hebben: om je kleding dicht te maken.  En die kleding van tegenwoordig, die komt inderdaad ook voor een groot gedeelte uit India.

Lichtend voorbeeld

Hopelijk blijft India ons veel mooie en ook eerlijke geproduceerde producten brengen. Die gemaakt zijn onder goede arbeidsomstandigheden en zonder kinderarbeid. Daarbij is het succes van de Indiase Landarbeidersbond APVVU hoopgevend en een lichtend voorbeeld voor alle andere vakbonden in het land. Het wordt misschien een monsterklus, om in de termen van de Indiase verkiezingen te blijven, maar wij geloven dat het wel degelijk kan.

Weet jij waar jouw producten vandaan komen en onder wat voor omstandigheden ze gemaakt zijn? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver