5x bijzondere kantoren, woningen en woontorens van hout

Houtbouw is populairder dan ooit. Overal ter wereld ontwerpen architecten bijzondere kantoren, woningen en woontorens van hout. Het is ook logisch, want het bouwen met hout gaat sneller, is milieuvriendelijker en vaak ook nog goedkoper. Amsterdam heeft zelfs vastgesteld dat het aandeel van hout in de woningbouw in 2025 20% moet zijn van het totaal. We zetten 5 vernieuwende projecten voor je op een rij.

Foto inzet: Mei architects and planners

Woontorens van hout

Lange tijd waren hoge gebouwen van hout slechts een droom van architecten, maar door nieuwe technologie, zoals kruislaaghout, kan niet alleen snel en duurzaam worden gebouwd maar ook stevig. Bij kruislaaghout worden namelijk gelamineerde houten planken in een hoek van negentig graden kruislings op elkaar gelijmd en vervolgens tot oersterke balken of panelen geperst. Deze manier van bouwen is daardoor niet alleen geschikt om mee te bouwen, maar het is ook snel en goedkoop.

Waarom woontorens van hout duurzaam zijn

Traditioneel gebouwde huizen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het wereldwijde energieverbruik en één derde van alle broeikasgassen. Bomen absorberen deze broeikasgassen hun hele leven lang. Als de boom de maximale opname van CO2 bereikt, kunnen we ze gebruiken in de bouw. Op die manier komen de broeikasgassen niet vrij in de natuur, zoals gebeurt wanneer een boom sterft.

1. Amsterdam Zuidas

De Amsterdamse Zuidas krijgt een houten toren van 86 meter hoog. Dam & Partners Architecten ontwierp het gebouw. De materialen zijn duurzaam en circulair en het gebouw krijg een gezond binnenklimaat. De architecten maken alleen gebruik van natuurlijke materialen zonder gifstoffen. Het dakterras wordt het klapstuk van het gebouw; een soort hoge tuin met bomen en ander groen. Ze verwachten, dat ze in 2022  gaan bouwen.
Foto: Dam & Parters Architecten 
Toren Zuidas Van Hout

2. SAWA in Rotterdam

Mei architects and planners ontwierp een uniek houten woontoren – SAWA – in het Lloydkwartier in Rotterdam. Het gebouw wordt 50 meter hoog en krijgt grote groene terrassen, waarmee ze niet alleen de bewoners gelukkig maken, maar de biodiversiteit in de wijk vergroten. In SAWA komen 100 appartementen, met een woonoppervlakte tussen de 50 en meer dan 100 m2.
Foto: Mei Architects and Planners 

Woontoren Van Hout Rotterdam

3. HAUT Amsterdam

De bouw van HAUT van projectontwikkelaar Lingotto en Team V Architectuur is volop in ontwikkeling. Het gebouw aan de Amstel is 73 meter hoog en heeft 21 verdiepingen. Het ontwerp kreeg de hoogste score van het bekende Breeam. Dit is een internationale keurmerk voor duurzame gebouwen. Zowel de draagconstructie, als de wanden en de vloeren zijn van hout. Mooi detail is dat de gevels energie gaan opwekken en het glas super isolerend is.
Foto: Lingotto en Team V Architectuur 
Haut Van Hout In Amsterdam

4. Hoogbouw in Antwerpen

De Japanse toparchitect Shigeru Ban, bekend van zijn innovatieve werk met papieren en kartonnen buizen als constructiemateriaal, ontwierp de 80 meter hoge woontoren. Daarmee speelt ook België in op de wereldwijde trend van de milieuvriendelijkere, gezondere en goedkopere houtbouw. De woontoren die vastgoedontwikkelaar Triple Living vanaf eind 2022 zal realiseren is een hybride model: een flatgebouw waarvan de kern weliswaar van staal en beton is gemaakt, maar waar een houten skelet om heen gebouwd zal worden.
Foto: Shigeru Ban 
Hoogbouw Van Hout In Antwerpen

5. Hoogbouw in Londen

De Oakwood Tower in Londen moet 305 meter hoog worden. Het op een na hoogste gebouw in de hoofdstad, ontworpen door een groep architecten van de Cambridge Universiteit (PLP Architecture), die meer duurzaamheid in de stad willen. De Oakwood Tower bestaat uit 80 verdiepingen en heeft plek voor 1000 woningen. Als het goed is gaan ze dit jaar bouwen.
Foto: PLP Architecture 
Woontoren Van Hout In Londen

Bonus. Een houten huis in Tilburg

Je eigen huis bouwen is voor veel mensen een droom, maar voor een architect is het helemaal bijzonder. Architect Joris Verhoeven deed het. Al zijn kennis, ervaring en ideeën kwamen samen in het ontwerp van zijn ‘hutje op de hei’. Hij ontwierp en bouwde dit duurzame huis van hout op een hele bijzondere plek in Tilburg. Midden in de natuur. Architect Joris Verhoeven
Het is een bijzondere ontwikkeling, maar we hebben ook nog een vraag. Weet iemand van jullie hoe milieuvriendelijk de lijm is die gebruikt wordt? We horen het graag!

Over de schrijver