5 woontrends: dit zijn de woonvormen waar we over dromen

Nooit hadden we kunnen voorspellen dat ons leven het afgelopen jaar zo zou veranderen. Maar nu alles wat we voor lief namen toch ter discussie staat, lijkt het alsof – ondanks de beperkingen – alles toch weer open ligt. En dat zien we terug in onze dromen om anders te wonen. We zetten 5 woontrends voor je op een rij, die je misschien herkent of je inspiratie kunnen brengen.
Waar droom jij van? Van een tiny house in het groen? Een zelfvoorzienend vrijstaand huis met veel grond en een mooie tuin? Of toch van een loft in de stad, met een prachtig uitzicht en een dakterras om op te dansen tot de zon ondergaat? Uit onderzoek onder onze lezers blijkt dat heel veel mensen dromen van een andere manier van wonen (31%) en dat 58% daarvan ook echt in actie wil komen. Dat is in deze tijd trouwens nog best een uitdaging. In Nederland hebben we momenteel 331.000 huizen tekort en de prijzen voor koophuizen stijgen nog steeds de pan uit. Een betaalbaar huis vinden, is dan ook niet makkelijk. Helemaal niet als je duurzaam of zelfvoorzienend wil wonen.

1. In een zelfvoorzienend huis

Uit onderzoek onder onze lezers blijkt dat we heel graag zelfvoorzienend willen wonen. Op een schaal van 1 (niet zelfvoorzienend) tot 10 (volledig zelfvoorzienend) scoort de gemiddelde lezer een 7. Zelfvoorzienend kan natuurlijk van alles betekenen. Van een moestuin tot het opwekken van je eigen energie met zonnepanelen. En van het opvangen en filteren van regenwater tot het gebruik van een  composttoilet, die niet op het riool is aangesloten. Dat heeft vaak wel wat voeten in de aarde. De meeste huizen in Nederland zijn al wat ouder en niet per se energiezuinig. Als je een huis huurt, ben je ook nog afhankelijk van de eigenaar van het huis. Maar de wil is er.

2. In de natuur, weg van de stad

De belangrijkste motivatie om anders te willen wonen, is dat we meer groen om ons heen willen. Dat wil ruim 74%. En dat hangt natuurlijk heel erg samen met de wens om de stad uit te gaan. Nu de stad ons al een tijd lang niet zo veel meer brengt (omdat alles dicht is) en we vanuit huis kunnen werken, kun je je afvragen of je er nog wilt blijven wonen. Misschien dacht je er al langer over om op zoek te gaan naar een plek met meer rust en ruimte en is deze pandemie het zetje dat je nodig had. Uit cijfers blijkt dat voor het eerst in jaren het aantal inwoners van de grote steden niet meer stijgt, maar dat mensen op zoek gaan naar woonruimte buiten de Randstad.

3. In een compact of tiny house

Van onze lezers wil 22% graag kleiner en goedkoper wonen en dat gaat goed samen in een tiny house. De meeste mensen die kiezen voor een tiny house willen vooral hun ecologische voetafdruk verkleinen. Zo hebben ze minder spullen nodig, maar ook lagere woonlasten. Dat betekent dat je minder geld hoeft te verdienen en dus tijd over houdt om aan je hobby’s te besteden, zoals een moestuin, vrijwilligerswerk of reizen.

4. In een community

In Nederland worden 1 op de 3 huizen bewoond door één persoon. Dat zijn ouderen, die gestimuleerd worden om langer thuis te blijven wonen, maar ook veel jonge mensen. En dat is nu best eenzaam blijkt uit verschillende onderzoeken. Veel mensen zijn op zoek naar een gevoel om ergens bij te horen. Zij willen graag met familie of vrienden samen wonen of gaan op zoek naar gelijkgestemden in bijvoorbeeld een woongemeenschap.

5. In vrijheid

Omdat veel mensen nu vanuit huis werken, zijn we niet meer gebonden aan één plek of aan bepaalde werktijden. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Waarom zou je nog dicht bij je werk blijven wonen, als je op termijn van plan bent om meer vanuit huis te blijven werken? Dat geeft heel veel nieuwe mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in Drenthe gaan wonen, als je in Amsterdam werkt. Of zelfs in een omgebouwde bus of camper.

Schrijf je in voor de Anders Wonen Maand

Op 15 maart start de Anders Wonen Maand en de animo is groot. Ruim 650 mensen schreven zich al in voor onze special nieuwsbrief. Wil je deze ook ontvangen? Meld je dan nu aan.
Op 15 maart om 20.00 uur geeft Marjolein Jonker (alias Marjolein in het Klein) ook een kijkje in haar leven als tiny house bewoner tijdens een inspirerende Materclass en op 31 oktober organiseren we samen met Triodos Bank een workshop over het mogelijk maken van je woondroom.

Over de schrijver

6 gedachten over “5 woontrends: dit zijn de woonvormen waar we over dromen”

 1. Hoi hetkanwel,
  Ik heb hier dus wel eens over nagedacht hè, al die ideaalbeelden van mensen die achteraf wonen met een mooi tuintje enz… Maar ik denk eerlijk gezegd dat dat ook wel “Vals eco” is. Want als we allemaal zo zouden gaan wonen, zou er geen nederland meer overblijven… Ik denk dat we ons land nog mooi houden juist bij de gratie van mensen die (zoals ik) met zijn allen op een rijtje in een wijk wonen (en dat kan ook gewoon in een dorp), of mensen die in appartementen wonen. Ik denk zelfs dat we de rest van het land, onze natuur, fors minder belasten doordat we met zijn allen op een kluitje in wijken zitten. Is ook efficiënter qua aanleg van voorzieningen (gas, electra, riolering). Dus zo eco minded als ik ben, ben ik een beetje terug aan het komen van jullie denkwijze: lekker in the middle of nowhere. Vanuit de wijk waar ik woon ben ik in 5 minuten aan het water en 10 minuten in het bos. Daar is ook niks mis mee 🙂

  1. Ja, lekker dicht op elkaar .. . goed voor het volgende virus . . of ets wat we nog niet bevroeden dat het kan komen. We gaan nooit “allemaal zo wonen”. Maar 500.000 kan wel en niet “in de middle of nowhere “.
   En: allemaal in een seniorenhuisje kan helemaal niet, want alle 20 makelaars die ik
   in de Achterhoek vroeg of er wat vrij was, zeiden doodleuk: “die worden niet meer gebouwd,
   want daar is geen behoefte aan “.
   Nu kwam er in het dorp Zieuwent, Gem. Oost-Gelre , één ( 1 ) sociale huurwoning, seniorwoning ,
   vrij. . . Maar liefst 62 gegadigden wilden daar graag wonen. De Wooncorporatie ( niet Woon Coöperatie )
   moest dus loten. . . En dat, terwijl pas is besloten, tot 2025 een 15 tal woningen te bouwen. .
   Nou zijn er ook duizenden chalets in zgn. recreatieparken. Die staan vaak langere tijd leeg. . want men mag er meestal niet wonen met registratie in het gemeentelijk bevolkingsbestand.
   Dat is aan het veranderen… maar kan veel sneller.
   Ook zijn er melkveehouders genoeg. die hun grond als bouwgrond ter beschikking willen stellen, ook op hun erf (erfdelen ) ,maar daar “gaan zij niet over”. Zijn ze dan nog wel “eigenaar “” ? Eh, ja, theoretisch kadastraal wel. En verder is een Gemeentebestuur daar de baas.
   En, er wordt luid geroepen: “de veestapel moet gehalveerd “, net als “we moeten van ‘het ‘ gas af “. Welk gas ? Als de Nordstream II pipeline in Noord-Duitsland aan wal komt, gaan de Duitsers pas massaal gas gebruiken.
   Dus: het kan echt wel , anders wonen, ruimte genoeg. En , b.v. kleine huisjes van Sustainer Homes zijn geen zgn. Tiny Houses, en echt duurzaam en in het buitengebed van Venray staat er een, geheel . . off-grid. Geen infrastructuur nodig.
   Intussen kost ook een appartement 70 m² zonder grond dus, in Doetinchem aan de Oude IJssel meer als 250.000 Euro. Welk doorsnee mens kan dat betalen. . ?
   Dit hele thema “Wonen, Energie, Transport ” is iets voor een aparte TV zender, elke week 2 uur, met alles wat er mee te maken heeft.
   Hier achter het woonblok van 4 onder 1 kap , zouden we wel van het gas af willen, maar niemand in “Den Haag ” kan ons helpen met een regionale firma die b.v. aardwarmte produceert. Iedereen moet zelf maar steeds ‘ het wiel uitvinden’ , alles maar zelf uitzoeken. Waarvoor hebben we dan Publieke Omroep ?
   En, zonnepanelen worden genoeg neergezet in weilanden terwijl dat ook op daken kan. Maar het schijnt hier en daar al een overproductie probleem te worden, omdat de grote hoeveelheid niet door het huidige
   stroomnet opgenomen kan worden. Heel problematisch in Noord-Duitsland met veel windenergie.
   Voor het transport naar Zuid-Duitsland moet voor miljarden een nieuw transportnet worden aangelegd.
   Dus: off-grid met eventueel lokaal opslag in batterijen lijkt me zinvol. daar zijn ook al een 3 tal systeem soorten voor , een nog in de pionier fase.
   Zelf wil ik al 5 jaar weg uit het rijtjeshuis, af van de oude CV ketel. En met “super” markt 5 minuten fietsen. Waar Global ingevoerde producten uit alle uithoeken van de wereld liggen . . wat een transportwegen..
   Ik ben voor, zo veel mogelijk, lokaal / regionaal produceren en consumeren.

   1. Op youtube staat een uit vinding van magneet motor die zelf Energy opwekt
    Maar niet op de markt mag konen
    Veel uitvindingen zijn zo in beslag genomen jammer dat geld grote rol blijft spelen en er geen vrije energie mag komen

  2. Helemaal gelijk, Ilse, als al die mensen in de natuur willen gaan wonen, gaat het het er in het geheel behoorlijk op achteruit vooral voor diegenen die er niet wonen en er dus ook niet meer naar toe kunnen omdat de natuur dan overal “bezet” is. Het concept is dus alleen “ecologisch” als deze dromen op “dood” land gerealiseerd worden met een regeneratie plan om de natuur te doen opbloeien. Dat kan wel. Bijvoorbeeld op een industrieterrein, vuilisbelt of op een ongebruikt vliegveld in de polder;-) Maar dus niet in het Groene Hart !

  3. Ben het helemaal met je eens Ilse!! Als ik weer zo´n prachtig Tiny Huisje midden in de natuur, hier in Nld of elders ter wereld zie (ook bij het zien van het zeecontainer tiny house in Andalusië-in deze nieuwsbrief) krijg ik als het ware last van `landschapspijn`. En denk ik: prachtig ecologisch, zelfvoorzienend en duurzaam maar wél weer een stukje minder van onze kostbare natuur en verrommeling. Ook boeren in Nld die stoppen met hun bedrijf mogen huizen bouwen op hun grond als tegenprestatie. (Rood voor Groen.) Meestal ook weer verrommeling. Mede omdat er nog steeds geen enkele centrale ruimtelijke ordeningsregie in Nederland is.
   Ik zou het pas echt fantastisch vinden als een groep mensen inderdaad een verwaarloosd industrieterrein of leeglopend dorp op het platteland tot bloei weten te brengen!
   Zelf gaan we verhuizen naar een zeer duurzaam kleiner appartement. Dicht bij het station. Een leegstaand groot gebouw wordt verbouwd tot een wooncomplex met een gezamenlijk dakterras en in de grote binnenkomsthal kunnen allerlei activiteiten plaatsvinden. Voor en door zowel de bewoners als de buurt. Eco-sociaal-welzijn. En al wandelend/fietsend de natuur in!
   Er zullen nog veel meer grote gebouwen leegkomen (vaker thuis werken) door de gevolgen van de huidige en toekomstige? pan-demie. Dus ik zou tegen TRIODOS willen zeggen: koop zoveel mogelijk van die panden op en faciliteer bewonersgroepen. Anders gaan de grote commerciële beleggers ermee vandoor en is ecologisch verantwoord wonen alleen maar betaalbaar voor de rijken.

Reacties zijn gesloten.