5 x kruidenthee om je weerstand op te krikken bij griep en verkoudheid

Met een muts op, een rode neus en tranende ogen kijkt een vriendin me zielig aan. Door het scherm gelukkig, want ik blijf lekker uit haar buurt. Een verkoudheid kan ik er zo aan het einde van het jaar niet bij hebben, laat staan een ouderwetse griep. Maar is het te vermijden? Dat misschien niet, want iedereen in mijn omgeving loopt te proesten, maar met wat kruidenthee hoop ik mijn weerstand wat op te krikken. Misschien werkt het ook voor jou.

Voor ik de recepten deel, eerst wat over de ingrediënten.

Gember

Het eerste waar ik aan denk bij verkoudheid en griep is kruidenthee van gember. Als je verkouden bent, kan gember je lichaam helpen om te vechten tegen virussen en bacteriën. Het werkt ontstekingsremmend en sterkt je immuunsysteem.

Tijm

Ook tijm is een aanrader. Je kent het natuurlijk van dropjes, maar verse tijm verzacht een geïrriteerde keel. Tijm is een onopvallend plantje, maar stimuleert de bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem, werkt verjongend op hersenen en zenuwen en vermindert ontstekingen en pijn. Talrijke studies, onder andere van de universiteit van Graz, tonen aan dat de etherische olie van tijm bacteriën en schimmels doodt. Tijmthee drinken of inhaleren van tijmgeur helpt tegen hoesten, verkoudheid en keelpijn.

Kurkuma

In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn. Kurkuma komt uit dezelfde familie als gember, maar wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa plant. In Nederland kennen we het vooral van kerrie, dat door de kurkuma de mooie gele kleur krijgt. Je kunt het vers eten, maar zeker níet rauw, in poedervorm of als voedingssupplement.

Citroen

Het is inmiddels een bekend ochtendritueel voor velen: een vers uitgeperste halve citroen in een glas lauwwarm water op de nuchtere maag. Het geeft je een vitamine C boost en zet je darmen weer aan het werk, zodat je een regelmatige stoelgang hebt. Daarbij helpt het ook om opkomende griep of verkoudheid te lijf te gaan en dat is nu geen overbodige luxe.

Pepermunt

Pepermunt heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen, dus pepermuntthee kan je van de ziektekiemen in je mond en keel afhelpen. Dit helpt zowel bij keelpijn als bij hoesten. Pepermunt verlicht je verkoudheid en opent je luchtwegen. De belangrijkste actieve stof in pepermunt, menthol, verhelpt belemmeringen omdat het ook slijm verdunt zodat het bij hoest los kan komen.  Het verzacht en kalmeert ook een pijnlijke keel en droge hoest. Maak er dus een lekkere kruidenthee van.

Echinacea

Echinacea stimuleert het immuunsysteem en gaat ontstekingen tegen. Het is dan ook een populair kruid om verkoudheid en griep te behandelen en helpen voorkomen.

Kamille

Al eeuwenlang drinken mensen kamillethee als ze zich gestresst voelen. Engelse onderzoekers ontdekten dat het ook helpt bij vele andere klachten, van menstruatiekrampen tot verkoudheid. Het heeft bewezen antibacteriële eigenschappen. Misschien dat de thee daarom het immuunsysteem een kick geeft en verkoudheidsinfecties te lijf gaat.

Van deze kruiden kun je allemaal apart thee zetten, maar je kan natuurlijk ook de ingrediënten combineren. Daarom hierbij 3 recepten voor lekkere kruidenthee.

1. Gemberthee

Kook water en voeg er stukjes gember aan toe. Laat het even goed trekken. Voeg er daarna citroenpartjes en honing aan toe en klaar ben je.

2. Tijmthee

Kook water en voeg er twee takjes tijm aan toe. Laat het goed trekken en voeg honing en wat citroen toe.

3. Kurkuma thee

Zet een kopje groene thee en voeg daar een theelepel kurkuma, een theelepel kaneel en wat honing aan toe. Je kan ook een kurkuma latte maken. Dat is ook echt om te smullen. Het recept vind je hier.

Op je gezondheid! Lekker veel kruidenthee drinken.

Over de schrijver

1 gedachte over “5 x kruidenthee om je weerstand op te krikken bij griep en verkoudheid”

Reacties zijn gesloten.