5 zaken waar men spijt van heeft op het sterfbed

Handen
Bron: Yorkville (Flickr.com)

De Australische palliatieve verpleegkundige Bronnie Ware heeft onderzocht wat de meest voorkomende zaken zijn waar men spijt van heeft op het sterfbed. Zij deelt haar bevindingen op haar blog, ‘Inspiration and Chai. Maar inmiddels krijgt ze zoveel aandacht, dat zij haar observaties heeft opgetekend in het boek ‘The top five regrets of the Dying’. “Op de vraag of ze ergens spijt van hadden of in bepaalde situaties iets anders hadden willen doen, kwamen er steeds gemeenschappelijke thema’s naar boven,” aldus Ware.
Trouw aan jezelf
Het meest gehoord was dat men hun eigen dromen niet hadden waargemaakt en vooral rekening hadden gehouden met anderen. Ware: “De meeste mensen hadden niet eens de helft van hun dromen uit zien komen en wisten dat dit kwam door keuzes die ze wel of niet hadden gemaakt. Ook blijkt dat gezondheid een vrijheid met zich meebrengt waar veel mensen zich niet bewust van zijn, totdat ze het niet meer hebben.”
Te hard gewerkt
Met name de mannelijke patiënten van Ware betuigden spijt dat ze teveel uren in hun werk hebben gestopt. Ze hebben de jeugd van hun kinderen gemist en het gezelschap van hun partner. “Ook vrouwen spraken hierover, maar de meeste vrouwelijke patiënten kwamen van een oudere generatie en waren vaak geen kostwinners,” aldus Ware.
Uiten van gevoelens
Veel mensen hebben hun gevoelens onderdrukt om de lieve vrede te bewaren. Als gevolg hiervan kozen ze vaak voor een middelmatig bestaan en werden ze nooit wie ze hadden kunnen zijn.
Contact met vrienden
Veel patiënten realiseerden zich in hun laatste weken pas hoeveel een bepaalde vriendschap voor hen had betekent. Ware zegt hierover: “Velen waren zo gevangen in hun eigen leven, dat ze vriendschappen hadden laten verwateren. Men heeft vaak een diepe spijt dat ze die vriendschappen niet de tijd en aandacht hadden gegeven die ze verdienden. Iedereen mist hun vrienden als ze sterven.”
Gevoel van geluk
Ware verbaasde zich erover dat veel mensen eigenlijk niet zo gelukkig waren met hun leven. “Veel mensen realiseerden zich pas op het eind dat geluk een keuze is. Zij bleven vastzitten in oude patronen en gewoonten. De angst voor verandering liet hen denken dat ze tevreden waren met hun leven, terwijl ze diep van binnen naar een ander leven verlangden.”
Bron: Guardian.co.uk
Lees ook
Met smartphone beter dromen
Waarom rijke bankiers graaien
Buiten sporten is effectiever voor lichaam en geest

5 gedachten over “5 zaken waar men spijt van heeft op het sterfbed”

  1. Pingback: 11 opmerkelijke toepassingen van citroensap - hetkanWel.nl

  2. Tja, Zouden ze gelukkig zijn als ze hun dromen nagejaagd hadden?
    De meeste dromen kunnen beter een droom blijven.
    Heel simpel: omdat je in je dromen de minpunten er niet bij fantaseert.

Reacties zijn gesloten.